ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΗΚ: Η προϋπόθεση για να μην προχωρήσει η αύξηση 6% στο ρεύμα

Θα εξετάσουμε στην αυριανή συνεδρία του ΔΣ τα οικονομικά της ΑΗΚ και «θα λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου

ΚΥΠΕ

Θα εξετάσουμε στην αυριανή συνεδρία του ΔΣ τα οικονομικά της ΑΗΚ και «θα λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση» σε σχέση με το αίτημα της Αρχής για αύξηση 6% το 2024 στα τελικά τιμολόγια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΣ να αποσύρει, μετά από νομική συμβουλή που θα λάβει, την προσφυγή που έκανε η Αρχή στο δικαστήριο κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) να μην εγκρίνει την αύξηση 25% για το 2023 στις βασικές διατιμήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) έχει ενώπιον της το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση 6% για το 2024, αλλά λόγω των διαφορετικών δηλώσεων από μέρους της ΑΗΚ επί του θέματος, τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, μέχρι να λάβει το ΔΣ της ΑΗΚ την τελική του θέση σε σχέση με το θέμα της αύξησης.

Πάντως, προβληματισμό εκφράζει με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης για το μέλλον των υπηρεσιών της ΑΗΚ σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι αυξήσεις που ζητά η Αρχή. Επίσης εκφράζει ανησυχία κατά πόσον θα πληρώσει στο μέλλον με δόσεις μεγαλύτερες αυξήσεις ο καταναλωτής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά την αυριανή συνεδρία του ΔΣ θα γίνει μια παρουσίαση από την οικονομική διεύθυνση σε σχέση με την αύξηση του 6% στα τιμολόγια, ενώ θα εξεταστεί και το επείγον θέμα της αναβάθμισης της Μονάδας στην Δεκέλεια, σημειώνοντας ότι λόγω των πολλών θεμάτων που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρία, το θέμα της προσφυγής της ΑΗΚ στο δικαστήριο κατά της απόφασης της ΡΑΕΚ να μην εγκρίνει την αύξηση 25% στα τελικά τιμολόγια για το 2023 θα μεταφερθεί μάλλον στη συνεδρία του ΔΣ την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Πέτρου είπε σε σχέση με το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση 6%, ότι «αν λάβουμε απόφαση με βάση και τα οικονομικά δεδομένα της Αρχής, να μην προχωρήσουμε στην αύξηση, εύχομαι ότι θα συνεχίσει και η Κυβέρνηση να παρέχει την χορηγία που δίδει για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Θα δούμε την Παρασκευή τα οικονομικά μας και θα λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση», χωρίς να επηρεάζεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αρχής, τόνισε.

Αν προσπαθήσουμε και οι δύο, τόσο η ΑΗΚ όσο και η Κυβέρνηση, θα μπορέσει ο καταναλωτής να αποφορτιστεί από την πίεση των τιμών του ηλεκτρισμού, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την αύξηση του 25% για το 2023, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι αυτό δεν ισχύει πλέον γιατί, όπως εξήγησε, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για το μέλλον που παρουσιάστηκαν στο τότε ΔΣ της Αρχή για να πάρει την απόφαση για αύξηση στα τιμολόγια το 2023 και «επομένως δεν πρέπει να ισχύει και το 25%».

«Για αυτό είπαμε ότι δεν θα το υποστηρίξουμε», είπε και εξήγησε ότι μια επιχείρηση είναι αναγκασμένη να προβαίνει έγκαιρα σε προβλέψεις για το μέλλον, αλλά τα σημερινά δεδομένα είναι διαφορετικά από τις τότε προβλέψεις.

«Έμεινε να αποσυρθεί και η προσφυγή» στο δικαστήριο, την οποία «θέλουμε να αποσύρουμε μετά από νομική συμβουλή που θα λάβει το ΔΣ», κατά την αυριανή συνεδρία, η οποία θα γίνει στην παρουσία των νομικών συμβούλων της Αρχής.

Ανέφερε ότι η απόφαση για απόσυρση της προσφυγής «θα ληφθεί από το ΔΣ αλλά δεν βλέπω γιατί να μην γίνει».

Προβληματισμό από Σύνδεσμο Καταναλωτών για το μέλλον των υπηρεσιών της ΑΗΚ από μη αυξήσεις στα τιμολόγια

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης είπε ότι «όλοι χαρήκαμε εκ πρώτης όψεως ότι θα αποφύγουμε το 25% του 2023 και θα είναι μόνο 6% για το 2024», εκφράζοντας, ωστόσο, ανησυχία και προβληματισμό ότι «σε κάποιο στάδιο η ΑΗΚ θα παρέχει μειωμένες υπηρεσίες και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της», λόγω των εκατομμυρίων που θα χάσει από τη μη εφαρμογή των συγκεκριμένων αυξήσεων.

«Εκφράζουμε προβληματισμό διότι το μέλλον της τιμής πώλησης του ρεύματος δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκότερο ή θα είναι δυσοίωνο λόγω του ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ΑΗΚ να διενεργεί μειωμένες υπηρεσίες καθώς το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ δεν θα μπορέσει να γίνει ή θα γίνει με περικοπές», πρόσθεσε.

Ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι με όλα αυτά που λέει δεν σημαίνει πως υποστηρίζει να φορτωθούν οι καταναλωτές αυξήσεις, αλλά δεν πρέπει να γλυτώσουμε τώρα τις αυξήσεις, όπως είπε, «και να έρθουμε στο τέλος να το πληρώσουμε με δόσεις και μάλιστα με τόκο».

«Αυτή η αναστολή του 13% στα τελικά τιμολόγια (25% στις βασικές τιμές διατίμησης) είναι όπως την αναστολή δόσεων δανείου», πρόσθεσε.

«Για αυτό από τη μια χαίρομαι και από την άλλη λυπούμαι», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όταν δεν μπήκαν αυξήσεις στο 2023, τότε είναι δίκαιη η αύξηση 6% το 2024. «Δεν μπορείς δίκαια αιτήματα να τα αναβάλεις», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη μη έγκριση πέρσι από την ΡΑΕΚ για αύξηση 25% στις βασικές τιμές διατίμησης (13% αύξηση στο τελικό τιμολόγιο), ο κ. Δρουσιώτης είπε πως σε δηλώσεις του τότε είχε αναφέρει πως «από την απόφαση της ΡΑΕΚ αφήνεται να νοηθεί ότι είναι δικαιολογημένο το αίτημα της ΑΗΚ αλλά λόγω ειδικών συνθηκών και δημόσιου συμφέροντος δεν το ενέκρινε».

Ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι θεωρούνται δικαιολογημένα αυτά τα αιτήματα της ΑΗΚ και πρόσθεσε πως σε περίπτωση απόσυρσης από το δικαστήριο της προσφυγής της Αρχής, «σημαίνει ότι η ΑΗΚ θα στερηθεί γύρω στα 90 με 100 εκ. ευρώ έσοδα», προσθέτοντας ότι «αυτά τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη μεταξύ άλλων και του δικτύου της Αρχής το οποίο σήμερα παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται άμεση αναβάθμιση του για να δεχτεί την ενέργεια από ΑΠΕ».

«Αν στερήσουμε αυτά τα εκατομμύρια από την ΑΗΚ, σημαίνει ότι η Αρχή σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, θα αποδυναμωθεί και θα βρεθεί στη θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ΑΠΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όλοι από τώρα παραδέχονται ότι έχουμε προβλήματα στο δίκτυο και το περασμένο Καλοκαίρι είχαμε διακοπές ρεύματος».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών διερωτήθηκε «μήπως υπάρχουν κάποιοι που επηρεάζουν τα κέντρα αποφάσεων (εκτελεστική, νομοθετική ή άλλες εξουσίες) ώστε η Αρχή να αποδυναμωθεί για να γίνει προσπάθεια πώλησης της» και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Cyta, η οποία πριν λίγα χρόνια, όπως είπε, «ήταν στα πρόθυρα να πωληθεί στον ιδιωτικό τομέα».

«Μήπως κάποιοι που επηρεάζουν τα κέντρα αποφάσεων είναι να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι παρόμοιο με ό,τι προσπάθησαν να κάνουν με την Cyta», διερωτήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση