ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΔΜΗΕ - Πρόταση για επενδυτική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι «με βάση την πρόταση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, και θα έχει τον έλεγχο της υλοποίησης του έργου»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατέθεσε επίσημη πρόταση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ EuroAsia Interconnector, ανέφερε σε συνέντευξή του στο newshub.gr ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης, με αφορμή την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζεται στη Δαμάστα Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι «η πρόταση του ΑΔΜΗΕ να γίνει μέτοχος της εταιρείας EuroAsia Interconnector κυοφορούνταν ήδη από το προηγούμενο διάστημα» και τόνισε ότι «με βάση την πρόταση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, και θα έχει τον έλεγχο της υλοποίησης του έργου». Η νέα, στρατηγικής σημασίας διεθνής διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ θα ξεκινάει επίσης από τη Δαμάστα.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ σημειώνει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι:

- Η χώρα μας, μπορεί να γίνει το σημείο εισόδου εναλλακτικών και πράσινων πηγών ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική για ολόκληρη την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

- Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Grid Telecom έχει εντάξει στον άμεσο σχεδιασμό της την κατασκευή καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης στην Κρήτη που θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων συστημάτων που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Ήδη εχει υπογραφεί συμφωνία με την Telecom Egypt, για τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω διακλάδωσης υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη.

-Η διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος ανάμεσα στα Χανιά και την Πελοπόννησο καλύπτει περίπου το 1/3 του φορτίου που χρειάζεται η Κρήτη κατά τους χειμερινούς μήνες Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στο 2024 θα μπορέσουμε να ηλεκτρίσουμε τη διασύνδεση ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη. Με την ολοκλήρωση του έργου, το σύνολο του φορτίου της Κρήτης -και ακόμη παραπάνω- θα καλύπτεται πλέον από αυτές τις δύο διασυνδέσεις. Η Κρήτη θα γίνει ενεργειακά ασφαλής καθώς θα λαμβάνει ενέργεια από την ηπειρωτική χώρα. Όμως επειδή αναμένεται σημαντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί, είναι πιθανό να δούμε την Κρήτη να εξάγει πράσινη ενέργεια και να συνδράμει ενεργειακά την ηπειρωτική Ελλάδα, βοηθώντας στο πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ