ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξενοδόχοι: Θέλουν φωτοβολταϊκά χωρίς όριο στα κιλοβάτ

Παρουσιάζεται μέχρι τέλος του έτους το νέο πλαίσιο για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το αυξανόμενο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, με επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα τους, όπως υπογραμμίζουν και επαναφέρουν το θέμα χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για κάλυψη των αναγκών τους. Το προηγούμενο διάστημα τόσο ο ΠΑΣΥΞΕ όσο και ο ΣΤΕΚ είχαν επαφές με το Υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο διαβούλευσης για το νέο σχεδίο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Αυτοκαταναλωτές, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στο επιτρεπόμενο όριο ισχύος των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην δυνατότητα αξιοποίησης, εκ μέρους των ξενοδόχων, του virtual net billing.

Τα κιλοβάτ

Το μεγαλύτερο σημείο τριβής στην τελευταία συνάντηση μεταξύ Υπουργείου και ΠΑΣΥΞΕ ήταν το επιτρεπόμενο όριο ισχύος των φωτοβολταϊκών που δύνανται να εγκαταστήσουν οι ξενοδόχοι στο πλαίσιο του net billing. Βάσει του σχεδίου, η μέγιστη ισχύ είναι τα 150 κιλοβάτ, όριο το οποίο οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες κατανάλωσης μιας μέσης μονάδας. Οι ίδιοι, ζητούν η εγκατεστημένη ισχύ να είναι ανάλογη της κατανάλωσης της κάθε μονάδας, ώστε να καλύπτεται σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ενέργειας μιας μέσης μονάδας.

Κάλυψη του 80% της κατανάλωσης της κάθε ξενοδοχειακής μονάδας χωρίς οποιοδήποτε πλαφόν στις κιλοβατώρες ζητά ο ΣΤΕΚ. Ο σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων Κύπρου, ο οποίος έχει επανειλημμένα ανακινήσει το ζήτημα τους προηγούμενους μήνες, απευθύνει εκ νέου έκκληση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό. Στις εισηγήσεις του ΣΤΕΚ είναι όπως η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) εκτός του χώρου της επιχείρησης να μην αποκλείει παράλληλη αξιοποίηση ΑΠΕ στο χώρο της επιχείρησης. Επισημαίνουν ότι το κόστος ενέργειας, το οποίο αυξάνεται δραματικά, αποτελεί εμπόδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών μονάδων. Πέραν τούτου, η επιχειρηματική πλευρά θεωρεί ότι από την στιγμή που η Κύπρος πληρώνει εκατομμύρια για ρύπους, θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις για αξιοποίηση του net metering και net billing.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Από την άλλη, ο κλάδος δεν φαίνεται να ικανοποιείται ούτε από το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ΜΚΟ που έχει προκηρυχθεί από τον Ιούλιο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μέχρι στιγμής μόλις 4 ξενοδοχειακές μονάδες έχουν υποβάλει αίτηση. Το κόστος αυτής της αναβάθμισης, ακόμη και με την επιδότηση, είναι απαγορευτικό για τους ξενοδόχους επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης. Το συγκεκριμένο σχέδιο προκηρύχθηκε τον Ιούλιο, με το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής να είναι σχετικά μειωμένο, από τις επιχειρήσεις όλους τους κλάδους με γύρω στις 40 αιτήσεις να έχουν υποβληθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου- οι 15 εξ αυτών δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, οι 10 αιτήσεις αφορούν γραφεία υπηρεσιών, 3-4 ξενοδοχεία και 2 μοναστήρια. Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι επενδύσεις για ενεργειακή απόδοση επιχορηγούνται 40% και 40% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ προϋπόθεση είναι να προηγηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

Μέχρι τέλος του 2022

Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσος, ανέφερε ότι η διαδικασία είναι στο τελικό στάδιο και το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η αλλαγή και η τροποποίηση. το τελικό κείμενο του πλαισίου, αναμένεται ότι θα ετοιμαστεί εντός Νοεμβρίου και να ανακοινωθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Ακολούθως θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το περιεχόμενο του θα γνωστοποιηθεί και στην ΡΑΕΚ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία της ΡΑΕΚ με το κείμενο που καταθέτει το Υπουργείο, τότε οι απόψεις της θα κατατεθούν μαζί με την πρόταση του υπουργείου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, οι κύριες αλλαγές του Σχέδιου σε σχέση με το υφιστάμενο Σχέδιο ιδιοκατανάλωσης είναι οι ακόλουθες: Σε σχέση με το Virtual Net-Metering, εισάγεται νέα κατηγορία για οινοποιητικές επιχειρήσεις, ενώ αυξήθηκε το όριο και για τους Γεωργούς μέχρι 100 kW (από 20 kW).

Όσον αφορά το Virtual Net-Billing το όριο ορίζεται στα 150 kW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε επιλέξιμου δικαιούχου, Φυσικά και Νομικά πρόσωπα που κατέχουν άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος, σύμφωνα με τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο. Παράλληλα, ορίζεται στα 50 kW για τις στρατιωτικές μονάδες και στα 20 kW για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές. Όπως αναφέρει ο κ. Ρούσος, το Υπουργείο στοχεύει, μέσα από το νέο πλαίσιο, να διευρυνθεί το ύψος της εγκατεστημένης ισχύος του virtual net metering και net billing, και να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, χωρίς να γίνεται διάκριση επιχειρήσεων.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση