ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Reuters: Η Κίνα προτιμάει το κλείσιμο του TikTok στις ΗΠΑ παρά το υποχρεωτικό «πωλητήριο»

To Πεκίνο θεωρεί ότι το «αναγκαστικό πωλητήριο» θα καταστήσει τόσο την ByteDance όσο και την ίδια την Κίνα αδύναμη στα «μάτια» της Ουάσιγκτον

Kathimerini.gr

Συνεχίζεται το θρίλερ για το μέλλον του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απαίτηση της Ουάσιγκτον από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance για «αναγκαστικό πωλητήριο» της δημοφιλούς πλατφόρμας social media.

Η αμερικανική κυβέρνηση, με πρόσφατο διάταγμα, έχει καλέσει την κινεζική ByteDance να βάλει «πωλητήριο» στις δραστηριότητες του TikTok επί αμερικανικού εδάφους. Μάλιστα, την ευκαιρία αυτή φέρεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διάφορες πολυεθνικές, όπως η Microsoft και η Oracle, οι οποίες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά της.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον εντάσσεται στον «σιωπηλό» πόλεμο που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας, θεωρώντας ότι οι κινεζικές εταιρείες ενεργούν ως «κατάσκοποι» για λογαριασμό του Πεκίνου, υποκλέβοντας τα προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών.

Η προθεσμία του Λευκού Οίκου εκπνέει εντός του Σεπτεμβρίου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί με οριστικό «λουκέτο», εφόσον δεν προχωρήσει η πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων του TikTok.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, το Πεκίνο θεωρεί ότι το «αναγκαστικό πωλητήριο» θα καταστήσει τόσο την ByteDance όσο και την ίδια την Κίνα αδύναμη στα «μάτια» της Ουάσιγκτον. Έτσι, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η κινεζική κυβέρνηση ρέπει προς την επιλογή του οριστικού «λουκέτου», σε μια ένδειξη ανυπακοής στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της, βέβαια, η κινεζική εταιρεία διέψευσε τις παραπάνω πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε η κυβέρνηση της Κίνας πρότεινε -αντί της πώλησης- το κλείσιμο του TikTok είτε στην αμερικανική αγορά είτε σε οποιαδήποτε άλλη.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι η δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία έχει κατακτήσει τον κόσμο, έχει βρεθεί στη μέση ενός ακήρυχτου «πολέμου» μεταξύ δύο οικονομικών –κι όχι μόνο- υπερδυνάμεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X