ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ψήνεται» η Eurobank για τη β΄ φάση του EMC

Με κοινοπρακτικά δάνεια ελληνικών και κυπριακών τραπεζών μπορούν μόνο να χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Eurobank αν και δεν θέλησε να μπει στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης του μεγαλεπήβολου έργου που θα δημιουργηθεί το καλωδιακό σύστημα East to Med Data Corridor (EMC), κάνει σκέψεις να μπει στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης του έργου. Η δεύτερη φάση του έργου αφορά τη σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με την Ασία, ενώ στην πρώτη –που θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο καλοκαίρι– το καλώδιο θα ενώνει την Ευρώπη με τη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται πως το καλωδιακό σύστημα EMC θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη, θα περνά από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, με τελική κατάληξη σε Ιταλία και Γαλλία.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε ρεπορτάζ της στα μέσα Φεβρουαρίου, ο δανεισμός της πρώτης φάσης του έργου θα δοθεί και από κυπριακά κεφάλαια και συγκεκριμένα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου). Στη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του καλωδιακού συστήματος θα συμμετάσχει εκτός από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Al Jazeera Bank. Αν και δεν είναι γνωστό ακόμα εάν το χρηματοδοτικό σχήμα της δεύτερης φάσης θα έχει την ίδια σύνθεση με της πρώτης, η «Κ» που παρακολουθεί από κοντά την επένδυση πληροφορείται ότι η Eurobank είναι σε πρώιμες συζητήσεις να συμμετάσχει στο μεγάλο κοινοπρακτικό δάνειο (syndicated loan) του μεγάλου πρότζεκτ. Το να συμμετάσχει μία τράπεζα σε ένα τόσο μεγάλο έργο δεν είναι απόφαση μίας ημέρας και πηγές που είναι γνώστες σημειώνουν πως υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται να περάσει μια τράπεζα για να συμμετάσχει σε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ, με «training» πολλών μηνών. Οι δανειακές συμβάσεις της πρώτης φάσης πάντως αναμένεται να «κλείσουν» μέχρι τα τέλη Απριλίου και θα καλεστούν οι 4 τράπεζες να δώσουν περί το 60% των απαιτούμενων κεφαλαίων, περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Με κοινοπρακτικά δάνεια

Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι με τέτοια πρότζεκτ ανοίγει εκ νέου «ο Δρόμος του Μεταξιού». Είναι η ευκαιρία Ελλάδας και Κύπρου –λόγω περιοχής και στρατηγικής θέσης– να παίξουν σημαντικό ρόλο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ οι κυπριακές τράπεζες φαίνεται πως μπαίνουν στη νοοτροπία των κοινοπρακτικών δανείων (syndicated). Ως τώρα κοινοπρακτικά δάνεια βλέπαμε στην Κύπρο με έργα που σχετίζονται με δανεισμό που «βάζει πλάτη» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ) και συμμετείχαν οι κυπριακές τράπεζες. Πιθανώς να είναι η ώρα να συνεργαστεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας για να παράξει μεγαλύτερα και απαιτητικά έργα.

Επίκαιρη επένδυση

Πριν 10 ημέρες βγήκε στην επιφάνεια η αναγκαιότητα δημιουργίας τέτοιων έργων, καθώς σύμφωνα με ισραηλινή ιστοσελίδα (Globes), τέσσερα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας Σαουδικής Αραβίας-Τζιμπουτί έχουν υποστεί δολιοφθορά και πιθανώς –όπως αναφέρει το δημοσίευμα– είναι αποτέλεσμα επιθέσεων των ανταρτών Χούθι. Η δολιοφθορά των τεσσάρων καλωδίων στη θάλασσα έχει προκαλέσει ζητήματα διακοπής επικοινωνιών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Στην κατασκευή του καλωδίου EMC συμμετέχουν οι MENA HUB της Σαουδικής Αραβίας, η εταιρεία TTSA S.A. που ηγείται από ελληνικής πλευράς και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας (ΔΕΗ). Αξίζει να σημειωθεί πως η Saudi Telecom είναι ο βασικός μέτοχος του έργου, όπως και του MENA HUB.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X