ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο πιο ακριβός είναι σήμερα ένας γάμος - Τι… κόβουν τα ζευγάρια

Σχεδόν… 20 γάμοι την ημέρα το 2022

Ο πολύ μεγάλος αριθμός ακυρώσεων στην περίοδο της πανδημίας έχει αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά το καλεντάρι του γάμου. Οι ήδη προγραμματισμένες γαμήλιες δεξιώσεις μαζί με όσες πήραν αναβολή ή μεταφέρθηκαν σε νέα ημερομηνία έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε ότι αφορά κρατήσεις. Τι οικονομικό αντίκτυπο έχει όμως η διαδικασία μιας γαμήλιας δεξίωσης για ένα νεαρό ζευγάρι;

Τα νεαρά ζευγάρια έχοντας ν’αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας εν μέσω ενεργειακής κρίσης, τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, βρίσκονται απέναντι από μία διαδικασία που συνοδεύεται από ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Οι παραδοσιακοί γάμοι, πέραν του φαγητού έχουν στο φάσμα τους τα έξοδα φωτογράφου/βιντεογράφου, το ανθοπωλείο/διακόσμηση, τον dj/ορχήστρα, βιολάρηδων, υποδοχής/χαιρέτισης, ποτού, νυφικών, κοστουμιών καθώς και πολλά άλλα που αναλόγως των επιλογών διαμορφώνουν ένα προϋπολογισμό για το ζεύγος.

50% του κόστους το φαγητό/ποτό

Εκκίνηση από τα βασικότερα έξοδα με το κυρίαρχο στη λίστα να είναι το φαγητό. Μιλώντας στην «Καθημερινή» η εκπρόσωπος του παγκύπριου συνδέσμου επαγγελματιών εκδηλώσεων γάμων, κυρία Γιώτα Καπαρή ανέλυσε το θέμα των εξόδων ενός γάμου χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μίας πίτας, κάθε κομμάτι της οποίας αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι των εξόδων. «Από ολόκληρη την πίτα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρω στο 50% αφορά το φαγητό και ποτό, ενώ ένα 10% πάει στον φωτογράφο. Ένα άλλο 10% χρησιμοποιείται σε λουλούδια και διακόσμηση, άλλο τόσο για τα έξοδα του γαμπρού ενώ αυτό που περισσεύει για όλα τα υπόλοιπα» δήλωσε επιβεβαιώνοντας τη βαρύτητα φαγητού και ποτού στο μπάτζετ.

Κόβουν τους γάμους των 1500 ατόμων

Ο μέσος όρος των αυξήσεων κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30% όμως πέραν του κύματος ακρίβειας υπάρχει μία βασική διαφορά. Τα νεαρά ζευγάρια επιχειρούν να αλλάξουν το παραδοσιακό μοντέλο γάμου ξεφεύγοντας από την πεπατημένη των 1000 και 1500 καλεσμένων, περιορίζονται σε κλειστούς γάμους των 300 και 400 ατόμων. Όπως μας εξήγησε η εκπρόσωπος του παγκυπρίου συνδέσμου επαγγελματιών εκδηλώσεων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής αφού ένα κτήμα (ή ένα ξενοδοχείο ή μία αίθουσα εκδηλώσεων) έχει τα ίδια πάγια έξοδα, που διαιρεί με μικρότερο αριθμό ατόμων. «Υπήρχαν για παράδειγμα αίθουσες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου που προσέφεραν φαγητό με 6 ή 7 ευρώ το άτομο και τώρα βρίσκονται στα 12 ή 13. Αυτό αυτομάτως σημαίνει αύξηση 100% στην τιμή. Ένα κτήμα ή μια αίθουσα δεξιώσεων από 30€ τώρα χρεώνει 37, 38 ίσως και 40 ευρώ για το ίδιο μενού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα ίδια ισχύουν και πέραν του τομέα της σίτισης. Φωτογράφοι αλλά και λουλούδια/διακόσμηση παρουσιάζουν αύξηση γύρω στο 20-30% στην τιμολόγηση ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές σε νυφικά και κοστούμια.

Η κυρία Καπαρή παραδέχθηκε τις σοβαρές αυξήσεις που υπάρχουν στον τομέα της πραγματοποίησης εκδηλώσεων επεξηγώντας το σαν την «αλυσιδωτή αντίδραση της αγοράς» με την ίδια να θεωρεί πως παρ’όλες τις προσπάθειες απορρόφησης μέρους των αυξήσεων από τους επαγγελματίες είναι αναπόφευκτο αυτές να μετακυλίσουν και στον καταναλωτή. «Το 2022 ναι μεν δουλέψαμε πάρα πολύ, όμως το περιθώριο κέρδους ήταν πολύ μικρό. Είμαστε επιχειρήσεις και πρέπει να επιβιώσουμε» πρόσθεσε.

Πόσοι γάμοι πραγματοποιήθηκαν φέτος

Ερωτηθείσα για το αν θα συνεχιστεί ο μεγάλος αριθμός δεξιώσεων και το 2023 υπογράμμισε πως σε μία φυσιολογική χρονιά τελούνται γύρω στις 4.000 μυστήρια γάμου ετησίως, όμως το 2020 φτάσαμε μέχρι το 20% του μέσου όρου. Το 2021 τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα αγγίζοντας το 70% και ως εκ τούτου μεγάλη μερίδα όσων δεν πραγματοποιήθηκαν μεταφέρθηκε το 2022, χρονιά που φτάσαμε τις 6.500-7.000 γάμους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οι περισσότεροι γάμοι που επαναπρογραμματίστηκαν έχουν πραγματοποιηθεί όμως ενδεχομένως και το 2023 να κινηθούμε λίγο πάνω από τον μέσο όρο, όχι όμως σε επίπεδα 2023

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση