Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Θύμα του πληθωρισμού γίνονται και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του γενικού κλάδου. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια των ασφαλειών της Κύπρου θα ακολουθήσουν την γενική τάση άλλων κρατών και άλλων διεθνών ασφαλειών που τον τελευταίο χρόνο αυξάνουν τα ασφάλιστρα σε ασφάλειες κυρίως κατοικιών και οχημάτων. Ο λόγος είναι ότι οι απαιτήσεις των πελατών (claims) πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν με τις τιμολογήσεις που υπήρχαν προ του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις στις ασφάλειες του γενικού κλάδου θα πρέπει να αναμένονται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και συγκεκριμένα από το νέο χρόνο και εντεύθεν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου καθυστέρησαν και προσπάθησαν να απορροφήσουν τόσο καιρό τη διαφορά που είχε δημιουργήσει ο πληθωρισμός. Στην αρχή που παρατηρήθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις οι ασφαλιστικές στην Κύπρο δεν προχώρησαν αμέσως σε αυξήσεις. Ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) παρουσίασε αύξηση 8,6% τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με αύξηση 9% τον Σεπτέμβριο του 2022 και για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2022 είναι στο 8,2%. Άρα, όλα τα «claims» θα πρέπει να μπουν κάτω από τον παρονομαστή του 8,2%. Παραδείγματος χάριν, ένα ατύχημα με ένα όχημα που για μία ζημιά ζητούσε ο πελάτης 500 ευρώ να καλύψει η ασφάλεια, πλέον το κόστος αυτό έχει ανέβει με την άνοδο των πρώτων υλών, εξαρτημάτων και των κατασκευαστικών υλικών περίπου κατά 50 ευρώ (περίπου το 10% των 500 ευρώ).
Την αύξηση των ασφαλιστήριων συμβολαίων στους επόμενους μήνες κατά ένα ποσοστό επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης. Όπως επιβεβαίωσε στην «Κ», οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν το επιπρόσθετο κόστος που έχει δημιουργηθεί και έτσι είναι αναγκασμένες οι εταιρείες ασφαλειών στην Κύπρο να ακολουθήσουν τάση που άλλα κράτη έχουν προβεί ήδη. Όπως περιορίστηκε να πει, η αύξηση δεν θα είναι δραματική, αλλά σίγουρα θα παρατηρηθεί μία μικρή αύξηση στα ασφαλιστήρια συμβόλαια γενικού κλάδου στους επόμενους μήνες λόγω του πληθωρισμού.
Την αύξηση των ασφαλιστήριων συμβολαίων στους επόμενους μήνες κατά ένα ποσοστό επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης.
Όχι συμπληρωματικές πληρωμές
Περνώντας ξανά στο «πρακτικό» του ζητήματος, δεν τίθεται θέμα ζήτησης συμπληρωματικού ποσού για κάποιον που έχει πληρώσει ήδη για παράδειγμα το ετήσιο συμβόλαιο του οχήματός του. Οι αυξήσεις είναι για συμβόλαια που θα συναφθούν κυρίως μέσα στο 2023 και τα ποσά δεν θα είναι σε απαγορευτικά επίπεδα, απλώς θα ακολουθούν αυξήσεις που θα σχετίζονται με τις πληθωριστικές τάσεις. Όποιος πλήρωσε για παράδειγμα τον Νοέμβριο το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός του στα 200 ευρώ, δεν θα επανέλθει η ασφαλιστική του τον Μάρτη για παράδειγμα και να του ζητήσει άλλα 8 ευρώ. Η κάθε ασφαλιστική εταιρεία θα προβεί σε δικές της αυξήσεις και δεν θα γίνει οριζόντια αύξηση για όλες.
Τα claims του εννιαμήνου
Όπως δείχνουν τα δεδομένα εννιαμήνου του 2022 για τις ασφάλειες που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου κάθε τρίμηνο, οι συνολικές «μικρές απαιτήσεις που πραγματοποιήθηκαν» (gross claims incured) στον τομείς που δεν σχετίζονται με τον «κλάδο ζωής», ανήλθαν στα 169,4 εκατ. ευρώ. Στο αντίστοιχο διάστημα του 2021, δηλαδή στο εννιάμηνο, το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 161,7 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαφορά ανέρχεται στο 4,7%. Όσον αφορά σε απαιτήσεις (claims) που σχετίζονται με τομείς εκτός του «κλάδου ζωής», και συγκεκριμένα στον τομέα «μικτού κερδισμένου ασφάλιστρου» (gross premium earned), το συνολικό ποσό στο εννιάμηνο του 2022 έφτασε τα 385,4 εκατ. ευρώ, έναντι 369,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η διαφορά των δύο ποσών ανέρχεται στο 4,4%. Τέλος, όσον αφορά στην «αναλογία μικτών απαιτήσεων» (gross claims ratio) στο πρώτο εννιάμηνο του 2022 έφτασαν στο 44% και στο πρώτο εννιάμηνο του 2021 στο 43,8%.
Σύμφωνα τώρα με τα δεδομένα για τις «πραγματοποιηθείσες απαιτήσεις που δεν σχετίζονται με τον κλάδο ζωής» (non life net claims incurred) και συγκεκριμένα για τις «καθαρές απαιτήσεις» (net claims incured) στο εννιάμηνο του 2022, το ποσό έφτασε στα 135,4 εκατ. ευρώ. Στο αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχε φτάσει στα 129,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του 2022 με του 2021 ανέρχεται στο 4,5%. Όσον αφορά στα «καθαρά κερδισμένα ασφάλιστρα» (net premiums earned) των «πραγματοποιηθεισών απαιτήσεων που δεν σχετίζονται με τον κλάδο ζωής» (non life net claims incurred), ανήλθαν στο εννιάμηνο του 2022 στα 266,7 εκατ. ευρώ. Το 2021 στο εννιάμηνο ήταν στα 257 εκατ. ευρώ, με την αύξηση του 2022 σε σχέση με του 2021 να κυμαίνεται στο 3,8%. Όσον αφορά στην «αναλογία των καθαρών απαιτήσεων» (net claims ratio) για το εννιάμηνο του 2022, έφτασε στο 50,8%. Το αντίστοιχο διάστημα του 2021 ήταν στο 50,4%.
Στα 11.200 τα claims κλάδου ζωής
Eνδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σύνδεσμος για τις «απαιτήσεις ζωής που πραγματοποιήθηκαν» (life gross claims incurred) στο εννιάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά έγιναν 11.288 απαιτήσεις (claims) στον κλάδο ζωής, συνολικής αξίας 163,6 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2021 ήταν στα 152,2 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις (claims) είχαν φτάσει τις 10.999. Η διαφορά μεταξύ τους ανέρχεται στο 7,4% σε επίπεδο χρημάτων και στο 2,6% σε επίπεδο αριθμού απαιτήσεων (claims). Τα πιο πάνω δεδομένα αφορούν μόνο τις εργασίες των εταιρειών-μελών του ΣΑΕΚ στην εγχώρια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες-μέλη του ΣΑΕΚ αντιπροσωπεύουν περίπου το 98% των συνολικών δεδομένων.