ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχεται πλαίσιο για μπόνους σε CEO ημικρατικών

Θα δίνεται υπό συγκεκριμένα κριτήρια και ανάλογα με την κερδοφορία των οργανισμών

Το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου για τον CEO της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Ανδρέα Νεοκλέους για άλλα πέντε χρόνια και το αίτημα για μπόνους, που αιτήθηκε το Δ.Σ. του οργανισμού, αποτέλεσε και το έναυσμα για να ξεκινήσει σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου συζήτηση για τα μπόνους σε CEO ημικρατικών οργανισμών. Όπως πληροφορείται η «Κ», αυτή τη στιγμή στα πλάνα του υπουργείου Οικονομικών είναι η ετοιμασία πλαισίου με το οποίο κατά την ανανέωση ή σύναψη συμβολαίου CEO ημικρατικού οργανισμού, να προνοείται και η καταβολή ενός ετήσιου ποσού ως μπόνους, βάσει και των επιδόσεων του οργανισμού.

Η καταβολή μπόνους δεν περιορίζεται μόνο στη CYTA, αλλά θα αφορά και άλλους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς όπως είναι η ΑΗΚ και ο ΟΚΥΠΥ.

ΑΗΚ και ΟΚΥΠΥ

Πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως, όταν τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta για ανανέωση της θητείας του Ανδρέα Νεοκλέους ως CEO του οργανισμού, είχε συμπεριληφθεί και το αίτημα για καταβολή ενός ποσού ως μπόνους, που αφορούσε το 60% του μισθού του. Κατά τη συζήτηση το Υπουργικό αποφάσισε ότι δεν μπορεί να δοθεί μπόνους χωρίς να προβλέπεται από το αρχικό συμβόλαιο, ειδικότερα από τη στιγμή κατά την οποία μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει ενστάσεις από πρόσωπα που δεν διεκδίκησαν τη θέση βασιζόμενοι στους προηγούμενους όρους. Έτσι, το συμβόλαιο του CEO της CYTA ανανεώθηκε χωρίς μπόνους. Υπήρξε ωστόσο η αφορμή να ανοίξει συζήτηση για να εξεταστεί το ζήτημα και να εξεταστεί ευρύτερα το θέμα, ώστε να υπάρχουν κριτήρια για να δίνεται μπόνους εκεί και όπου επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι και κερδοφορία. Η νέα ρύθμιση δεν θα περιορίζεται μόνο στη Cyta αλλά θα αφορά και άλλους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς όπως είναι η ΑΗΚ και ο ΟΚΥΠΥ. Εκτιμάται ότι η προσθήκη της συγκεκριμένης ρήτρας θα επιτρέψει στην ουσία στην κυβέρνηση να κινηθεί με όρους ελεύθερης αγοράς, και, όπως εκτιμάται από κύκλους του προεδρικού, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να προσελκύσει αξιόλογα στελέχη από τον ιδιωτικό, στον δημόσιο τομέα, εξέλιξη η οποία θεωρείται ότι θα έχει θετικό αποτύπωμα στις επιδόσεις των ημικρατικών οργανισμών.

Οι προβληματισμοί

Όπως αναφέρουν πηγές στην «Κ», στην εξίσωση μπαίνουν κάποιοι προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με το ύψος του μισθού όπως θα διαμορφώνεται μετά την καταβολή του μπόνους. Ο προβληματισμός αφορά στην περίπτωση που τελικά η αμοιβή του του CEO του ημικρατικού θα υπερβαίνει (μετά το μπόνους), την αμοιβή του γενικού διευθυντή του υπουργείου από το οποίο ελέγχεται. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα ληφθεί υπόψη κατά την ετοιμασία του πλαισίου από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα θα εξεταστεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού από το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες επί του παρόντος, αν και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες.

Από 7 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Νεοκλέους δεν έχει υπογράψει ακόμη το συμβόλαιο, ωστόσο, το θέμα θεωρείται διαδικαστικό πλέον, χωρίς να υπάρχει ενδεχόμενο ανατροπής. Ήδη η ανανέωση του συμβολαίου έχει πάρει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην Cyta και με επίσημη ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η ανανέωση έγινε με τους ίδιους όρους –χωρίς τη συμπερίληψη μπόνους στις πρόνοιες του συμβολαίου– και ξεκινά από τις 7 Ιανουαρίου για πενταετή περίοδο. Με βάση το συμβόλαιο ο μισθός του Ανδρέα Νεοκλέους ανέρχεται ετησίως στις 130 χιλιάδες ευρώ, χωρίς άλλες αλλαγές στους όρους του συμβολαίου, όπως προνοείται και από τη νομοθεσία. Πάντως το θέμα του μπόνους φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του συμβολαίου, ανεξάρτητα με το πότε θα προχωρήσει τελικά το πλαίσιο για την καταβολή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση