Kathimerini.gr
Το λένε grimacecoin, είναι εμπνευσμένο από τη μοβ μασκότ που χρησιμοποιεί η McDonald’s στο διαφημιστικό υλικό της και μέσα σε λίγες ώρες η αξία του αυξήθηκε κατά 285.000%. Φυσικά, όπως συμβαίνει συχνά στην αγορά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, υπεύθυνος δεν είναι άλλος από τον Ελον Μασκ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla. Η ιστορία του grimacecoin ξεκίνησε όταν ο Eλον Μασκ προσπάθησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να πείσει τη McDonald’s να αρχίσει να δέχεται το κρυπτογραφημένο νόμισμα dogecoin ως μέσο πληρωμών, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα φάει ένα παιδικό γεύμα της εταιρείας, το λεγόμενο Happy Meal, στην τηλεόραση, όπως αναφέρει το moneyreview.gr. «Μόνο εάν η Tesla κάνει δεκτό το grimacecoin», απάντησε η McDonald’s, στέλνοντας ένα μήνυμα στο Twitter, αναφερόμενη στην κρυπτογραφημένη εκδοχή του Grimace, της μοβ μασκότ της. Κάποιοι δεν έχασαν την ευκαιρία. Σύμφωνα με το χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων νομισμάτων CoinDesk, το grimacecoin, που μόλις δημιουργήθηκε, εκτινάχθηκε κατά 285.641% μερικές ώρες μετά το μήνυμα στο Twitter.
Μόνο στο δίκτυο Binance Smart Chain, περίπου 10 ακόμα εκδοχές του grimacecoin άρχισαν να διαπραγματεύονται από τους συναλλασσομένους. Ενα από αυτά τα νομίσματα ξεκίνησε από 0,0007 δολάριο και έφτασε έως τα 2 δολάρια, πριν πέσει στο 0,60 δολάριο. Η McDonald’s ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν έχει καμία σχέση με το grimacecoin. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να θυμίσει ότι και το dogecoin ξεκίνησε ως αστείο το 2013 και σήμερα είναι ανάμεσα στα 10 κορυφαία κρυπτογραφημένα νομίσματα του κόσμου με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Κατά την πρόσφατη πτώση που σημειώθηκε στην αγορά αυτή, δεν ήταν λίγοι οι παίκτες που αστειεύονταν στο Twitter λέγοντας ότι η τιμή του bitcoin αρχίζει να μοιάζει με τις χρυσές αψίδες της McDonald’s. Αλλοι έλεγαν ότι θα έπρεπε να πιάσουν δουλειά στα McDonald’s εάν οι συναλλαγές σε κρυπτογραφημένα νομίσματα δεν απέδιδαν. Ακόμα και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και γνωστός υποστηρικτής του bitcoin, Ναγίμπ Μπουκέλε, ανέβασε σε ένα tweet μία φωτογραφία του όπου φορά το καπέλο και το ταμπελάκι που φέρει το όνομα των υπαλλήλων της McDonald’s.
Τα κρυπτονομίσματα απέκτησαν ευρύτερη απήχηση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το bitcoin σημειώνει πτώση 24% από τις αρχές του έτους.
Εάν ο Μασκ και η McDonald’s έχουν την οικονομική δυνατότητα να χαριεντίζονται στο Τwitter και να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν τα κρυπτογραφημένα νομίσματα, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως έχουν την ίδια άνεση όλοι όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε αυτά. Ο τρόπος λειτουργίας τους εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά άγνωστος για τους περισσότερους, η αστάθειά τους πρωτοφανής και ο επενδυτικός κίνδυνος ανάλογος. Μέχρι στιγμής, το bitcoin σημειώνει πτώση 24% από τις αρχές του έτους, αφού έχει υποχωρήσει κάτω από τις 40.000 δολάρια, έναντι του ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που σημείωσε πέρυσι τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές της Goldman Sachs καλούν τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι σε όσα λέγονται ότι η αυξανόμενη αποδοχή των κρυπτογραφημένων νομισμάτων θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές. Τα προϊόντα όπως το bitcoin απέκτησαν ευρύτερη απήχηση τα τελευταία δύο χρόνια. Κι έχει αυξηθεί η συσχέτισή τους με άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι ευάλωτα στην κινήσεις της οικονομίας, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των πρόσφατων εναλλαγών μεταξύ των διάφορων κατηγοριών επενδυτικών προϊόντων, όπως έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Η τιμή του bitcoin φαίνεται να συσχετίζεται θετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από τις τιμές καταναλωτή, όπως ο πληθωρισμός και οι τιμές του αργού πετρελαίου, όπως προσθέτουν.
Ωστόσο, οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις σε κρυπτογραφημένα νομίσματα δείχνει πως «η αυξανόμενη αποδοχή τους μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ μπορεί να αυξήσει τις αποτιμήσεις τους, πιθανότατα θα αυξήσει και τον συσχετισμό με άλλες μεταβλητές της χρηματοπιστωτικής αγοράς», όπως υπογράμμισαν οι αναλυτές. Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες κινούνται προς τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, τα πραγματικά επιτόκια αυξήθηκαν και το δολάριο ανατιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, αυτό πλήττει εξίσου τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα και τις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογραφημένων νομισμάτων να συρρικνώνεται σε περίπου 1,76 τρισ. δολάρια, από περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια στην κορύφωση της αγοράς τον Νοέμβριο.