ΚΥΠΕ
Ως «τεράστια ώθηση» για τους τουριστικούς πράκτορες και οργανισμούς της Βρετανίας περιγράφεται από τον βρετανικό Τύπο η ανακοίνωση του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου για την απόφαση υποδοχής εμβολιασθέντων Βρετανών τουριστών από την 1η Μαΐου.
Το σύνολο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης επικαλούνται τις δηλώσεις του Υφυπουργού στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι «τα σύνορα της Κύπρου θα ανοίξουν» για όσους Βρετανούς έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, κάτι που θα αίρει την ανάγκη για διαγνωστικά τεστ και καραντίνα.
Αυτό που τονίζεται είναι ότι με βάση τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown που έχει παρουσιάσει ο Μπόρις Τζόνσον, πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα επιτραπούν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό είναι η 17η Μαΐου το νωρίτερο. Επομένως, σχολιάζεται, η κυπριακή ανακοίνωση ενισχύει την ελπίδα για διεθνείς διακοπές των Βρετανών, αλλά δυνητικά δημιουργεί και έναν «πονοκέφαλο» στη βρετανική Κυβέρνηση που ίσως δεχθεί πιέσεις από την εγχώρια τουριστική βιομηχανία για να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών.
Η Sun υπενθυμίζει ότι η ημερομηνία για έναρξη των ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 12 Απριλίου, όταν και θα υποβληθούν οι συστάσεις της Ομάδας Εργασίας για τα Διεθνή Ταξίδια.
Οι Times γράφουν πως οι ταξιδιωτικοί όμιλοι και πράκτορες στη Βρετανία θα αρχίσουν τώρα να κλείνουν για τους πελάτες τους συμφωνίες με ξενοδοχεία στην Κύπρο και άλλες χώρες που θα ανακοινώνουν ότι θα δέχονται επισκέπτες από τη χώρα.
Βρετανικές ταξιδιωτικές εταιρείες, όπως η easyJet, έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε κινήσεις χωρών που θα επιτρέψουν την άφιξη ταξιδιωτών από τη Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet είχε πει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να αυξήσει σε πλήρη τη χωρητικότητα των πτήσεων προς αυτές τις χώρες.
Οι Times προσθέτουν πως οι κυπριακές αρχές μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να ελέγχουν ότι οι αφίξεις από τη Βρετανία έχουν κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων. Μεταξύ των τρόπων αυτών θα μπορούσαν να είναι μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή βεβαιωτικές επιστολές από γιατρούς.
Η Daily Mail γράφει πως η Κύπρος «μπαινοβγαίνει» σε lockdown εδώ και περίπου έναν χρόνο, «όμως η δική της έξαρση κορωνοϊού είναι ήπια σε σύγκριση με άλλες χώρες».
Επισημαίνει επίσης το διευρυμένο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ, «με σχεδόν όλους να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ μία φορά την εβδομάδα».
Το Sky News πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες ότι στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 36.004 κρούσματα και 232 θάνατοι από κορωνοϊό.
Ο Guardian σημειώνει δε τη συμφωνία που έχει ήδη συνάψει η Κύπρος με το Ισραήλ για την υποδοχή εμβολιασθέντων τουριστών.
Υπενθυμίζει επίσης πως η βρετανική Κυβέρνηση έχει πει πως είναι σε συζητήσεις με άλλες Κυβερνήσεις και ταξιδιωτικούς οργανισμούς για την πιθανότητα ενός διεθνούς συστήματος πιστοποίησης εμβολιασμών.
Ο έμπειρος αρχισυντάκτης ταξιδιωτικών θεμάτων του Independent Σάιμον Κάλντερ δήλωσε σχολιάζοντας την κυπριακή ανακοίνωση ότι λόγω της προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί τουρίστες θα είναι πολύ «ελκυστικοί» για χώρες που ψάχνουν τρόπους «να αποκαταστήσουν την τουριστική τους βιομηχανία, περιορίζοντας την ίδια ώρα στο ελάχιστο δυνατό τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να ισχύσει για μια οικογένεια ορισμένα μέλη της οποίας θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και άλλα μόνο τη μία ή καμία δόση, ο κ. Κάλντερ εκτίμησε ότι η Κύπρος θα δέχεται και αρνητικά διαγνωστικά τεστ που θα έχουν γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.
Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 20.982.571 πολίτες και τη δεύτερη δόση 963.862.
Η δεύτερη δόση τόσο του εμβολίου της Pfizer όσο και της AstraZeneca χορηγείται εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη. Έως την 1η Μαΐου τη δεύτερη δόση του εμβολίου υπολογίζεται πως θα έχουν κάνει περίπου 11 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου.