Kathimerini.gr
Νέο επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ της αντιπαράθεσης με την Google ετοιμάζεται να γράψει η Ουάσιγκτον, με απώτερο στόχο να διαλύσει το μονοπώλιο στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και να ελέγξει τις αυθαιρεσίες της πανίσχυρης «Big Tech».
Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον ομοσπονδιακό δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση να αναγκάσει την Google να πουλήσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, στην πιο τολμηρή προσπάθεια μέχρι σήμερα να χαλιναγωγήσουν μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να πιέσει την Google, η οποία ανήκει στην Alphabet, να πουλήσει το πρόγραμμα περιήγησης και επίσης να απαιτήσει νέα μέτρα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και το λειτουργικό της σύστημα Android για smartphone.
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου, μαζί με ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν προσχωρήσει στην υπόθεση κατά του κολοσσού της Σίλικον Βάλεϊ, σχεδιάζουν επίσης να συστήσουν στον δικαστή Αμίτ Μέχτα να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση δεδομένων.
Η Google διεμήνυσε ότι θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόφαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τόνισε ότι οι προτάσεις του σηματοδοτούν «υπέρβαση καθήκοντος», που σε τελική ανάλυση θα έβλαπτε τους καταναλωτές. Αν ο δικαστής αποδεχτεί τις προτάσεις, θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν δραστικά την παγκόσμια αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, όπου η Google ελέγχει ένα μερίδιο της τάξης του 90%, καθώς και τον ρόλο της εταιρείας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η αγωγή κατά της Google στις ΗΠΑ ακολουθεί μια δικαστική απόφαση-ορόσημο τον Αύγουστο υπέρ του DoJ, που διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και ξόδεψε δισ. για τη δημιουργία ενός παράνομου μονοπωλίου.
Σε ένα δικαστικό έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τις κυρώσεις που εξετάζει η Ουάσινγκτον, οι εισαγγελείς είπαν ότι «εξετάζουν συμπεριφορικά και δομικά διορθωτικά μέτρα» που θα εμπόδιζαν την Google από τη χρήση προϊόντων όπως το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το Play app store και το λειτουργικό σύστημα Android, που δίνουν στη μηχανή αναζήτησης πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών ή των νεοεισερχόμενων στον κλάδο. Η κατάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Google είχε ως αποτέλεσμα να επιφέρει «ολέθρια ζημία» στους χρήστες και ότι η σημασία της αποκατάστασης του ανταγωνισμού σε μια αγορά που θεωρείται «απαραίτητος» δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η υπόθεση κατά της Google υποβλήθηκε κατά την πρώτη κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκε επί Τζο Μπάιντεν.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί μια «ριζοσπαστική ατζέντα που υπερβαίνει κατά πολύ τα νομικά ζητήματα σε αυτήν την υπόθεση», υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της Google, Λι Αν Μαλχόλαντ. «Η κυβέρνηση αν βάλει το χέρι της με αυτούς τους τρόπους (που εξετάζει) θα βλάψει τους καταναλωτές, τους προγραμματιστές και την αμερικανική τεχνολογική ηγεσία ακριβώς τη στιγμή που είναι περισσότερο απαραίτητη», τόνισε.
Η Google έχει διορία να υποβάλει τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα ως απάντηση στο DoJ έως τις 20 Δεκεμβρίου. Μία ενδεχόμενη διάλυσή της θα προκαλούσε τεκτονικές αλλαγές στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο, όπου ο κολοσσός χειρίζεται τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτημάτων, μοιράζοντας εκ νέου την τράπουλα σε έναν κλάδο όπου η μητρική της Google, Alphabet, παραμένει μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο.