ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλάνο για φορολόγηση 20% στα μελλοντικά εθελούσια

Το νομοσχέδιο από το Τμήμα Φορολογίας το έλαβαν οι κυπριακές τράπεζες εντός Οκτωβρίου για να δώσουν τις εισηγήσεις τους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πλάνο για φορολόγηση στα μελλοντικά σχέδια εθελούσιας εξόδου ύψους 20% βάζει το Τμήμα Φορολογίας. Νομοσχέδιο που έχει σταλεί από το Τμήμα Φορολογίας στα εμπλεκόμενα μέρη για να δώσουν τις εισηγήσεις τους φέρνει στην επιφάνεια την κατάργηση του αφορολόγητου σε σχέση με τις εφάπαξ χαριστικές αποζημιώσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν αφορά μόνο τράπεζες, αλλά αφορά γενικότερα τον δημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό. Η Βουλή κλείνει και θα ανοίξει ξανά μετά το Μάρτιο, μετά δηλαδή τις Προεδρικές εκλογές. Δεν μπορεί να προεξοφληθεί από τώρα αν η όποια Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, καθυστερημένα, ή θα βάλει ξανά στο συρτάρι το νομοσχέδιο, ωστόσο τα «θέλω» του Τμήματος της Φορολογίας είναι αυτά. Να υπάρχει φορολόγηση στις εφάπαξ χαριστικές αποζημιώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι τράπεζες εντός του 2022 έκαναν λόγο ενδεχομένως για τα τελευταία αφορολόγητα σχέδια εθελούσιας εξόδου που δίδονται στους υπαλλήλους. Και η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα και η AlphaBankΚύπρου που «έτρεξαν» τέτοια σχέδια υπενθύμισαν στους υπαλλήλους πως τα Σχέδια θα είναι ίσως τα τελευταία που δεν θα υπάγονται σε φορολογία. Ένας μεγάλος παράγοντας που πέτυχαν ήταν πιθανώς και αυτός, καθώς το 20% που υπάρχει στο νομοσχέδιο που ετοίμασε το Τμήμα Φορολογίας θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε κάποιο βαθμό. Το νομοσχέδιο το έλαβαν πάντως οι κυπριακές τράπεζες όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» εντός Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει το κείμενο του νομοσχεδίου που έχει ετοιμαστεί, αφορά φιλοδώρημα που παραχωρείται χαριστικά κατά την αφυπηρέτηση, ή την πρόωρη αφυπηρέτηση, ή τη λήξη, ή τον πρόωρο τερματισμό σύμβασης εργοδότησης ή διορισμού σε αξίωμα. Όπως συνεχίζει το νομοσχέδιο, αφορά επίσης όφελος που παραχωρείται βάσει Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης Υπαλλήλων, ενώ αφορά και αποζημίωση για τον τερματισμό εργοδότησης ή διορισμού σε αξίωμα, ή καταβολή της οποίας δεν προνοείται σύμβαση εργοδότησης. Συγχρόνως, σύμβαση διορισμού σε αξίωμα ή σε συλλογική σύμβαση, ή κανονισμούς, ή σε οποιουσδήποτε άλλους όρους διέπουν την εργοδότηση ή τον διορισμό σε αξίωμα.

Τρεις τράπεζες το 2022

Το 2022 τρεις τράπεζες προχώρησαν σε Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου. Η Τράπεζα Κύπρου είναι η μία, που αποχώρησαν από την Τράπεζα 550 άτομα προσωπικού με κόστος 99 εκατομμύρια ευρώ. Από την Ελληνική Τράπεζα αποχώρησαν 450 άτομα προσωπικού με κόστος 70 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτη, η Alpha Bank Κύπρου, που αν και δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, η πληροφόρηση θέλει να έπιασε τον στόχο των 80 υπαλλήλων που ήθελε να αποχωρήσουν. Οι υπολογισμοί της «Κ» θέλουν το κόστος της Alpha Bank για το Σχέδιο να κυμαίνεται στα 15 – 25 εκατ. ευρώ. Εξάλλου οι πρόνοιες των Σχεδίων ήταν παρόμοιες και στις τρεις τράπεζες. Τα αφορολόγητα εθελούσια Σχέδια εξόδου από τις τράπεζες λειτούργησαν πάρα πολύ και έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στις τράπεζες για να μειώσουν προσωπικό από το 2013. Το 2013 το τραπεζικό προσωπικό ήταν περίπου στις 12.000, το 2019 έφτασε τους 9.460, το 2020 τους 9.000 και το 2021 στους 8.100. Πλέον, υπολογίζεται πως μετά και τις αποχωρήσεις των τριών παραπάνω τραπεζών οι τραπεζικοί ανέρχονται στους 7.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση