ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο φόβος της ύφεσης ρίχνει τις τιμές του «μαύρου χρυσού»

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφασίζουν σήμερα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο

Kathimerini.gr

Σε χαμηλό άνω των πέντε μηνών κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου –έπειτα από αρκετές διακυμάνσεις– ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και των συμμάχων για την πορεία της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή του αμερικανικού WTI αυξήθηκε λιγότερο από 1%, υποχωρώντας τουλάχιστον 5% την περασμένη Δευτέρα, υπό τον φόβο πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια. Τα χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση για άλλη μία φορά την Τρίτη, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την πιθανότητα ύφεσης –αλλά και η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για την Ταϊβάν–, στρέφοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συνεδριάσουν σήμερα διαδικτυακά, προκειμένου να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο. «Oι προοπτικές για την πορεία των τιμών δείχνουν πιο αβέβαιες απ’ ό,τι ήταν νωρίτερα φέτος», δήλωσε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg η Εμα Ρίτσαρντς, επικεφαλής ανάλυσης στη Fitch Solutions. «Οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνθέτουν την εικόνα αυτή και ενδεχομένως αυτές να ενταθούν αργότερα μέσα στη χρονιά».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent σημείωνε απώλειες 3,79% ή 3,94 δολ. το βαρέλι, στα 100,03 δολ. το βαρέλι. Επίσης, το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό WTI έκλεισε στα 93,89 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 4,8% ή 4,73 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού WTI σημείωσαν τον Ιούλιο και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα απώλειες, καθώς ο καλπάζων πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης, μειώνοντας τη ζήτηση για ενέργεια και καύσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, έρευνες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα κατέληξαν πως τα εργοστάσια στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη παρουσίαζαν πτώση στην παραγωγή τον περασμένο Ιούλιο λόγω αφενός της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης και αφετέρου των περιορισμών που επέβαλε η Κίνα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Έρευνα που διεξήγαγε το Reuters κατέληξε ότι 2 από τις 8 πηγές-μέλη του ΟΠΕΚ συμφωνούν πως στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μικρής αύξησης στην παραγωγή. Οι υπόλοιποι εκτιμούν πως αυτή μπορεί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση