Kathimerini.gr
BLOOMBERG, REUTERS, FINANCIAL TIMES
Με περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και άνοδο των μετοχών ανά τον κόσμο υποδέχθηκαν χθες οι αγορές την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα περιορίσει «δραματικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Κιέβου, όπως και την ευρύτερη προσδοκία για μια θετική έκβαση του νέου γύρου συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη.
Σε άνοδο το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 ευρώ προς 1,11 δολάριο.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την πτωτική πορεία στην οποία βρίσκονται τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας της Κίνας υπαγορεύει σειρά από νέα lockdowns, με πλέον ανησυχητικό όλων εκείνο στην οικονομικά και εμπορικά δραστήρια Σαγκάη. Οι εξελίξεις στην ενεργοβόρα Κίνα επηρεάζουν πάντα τις τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η δεύτερη οικονομία στον κόσμο εισάγει ένα εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει τώρα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη συμβουλευτική για θέματα ενέργειας Rystad Energy.
Η προοπτική ειρήνευσης στην ενεργειακά πλούσια Ρωσία επέτεινε, έτσι, την υποχώρηση των τιμών, ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί τον επόμενο μήνα η απόφαση του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 400.000 βαρέλια την ημέρα. Ετσι αργά το βράδυ το αργό δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 103,03 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 2,77% και το brent στα 108,92 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατά 3,16%.
Η είδηση ότι η Ρωσία αποκλιμακώνει τις επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα οδήγησε σε άνοδο το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 ευρώ προς 1,11 δολάριο και να καταγράφει άνοδο 0,95%. Παράλληλα, όμως, οδήγησε σε άνοδο και το ρούβλι, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται αρχικά στα 84 ρούβλια προς ένα δολάριο για να υποχωρήσει αργότερα στα 88 ρούβλια προς το δολάριο. Το θετικό κλίμα για τη ρωσική οικονομία ενέτεινε, πάντως, και η είδηση ότι η Μόσχα κατέβαλε και πάλι χθες τις πληρωμές ύψους 102 εκατ. δολαρίων ως τόκους σε κρατικά ομόλογα. Η ελπίδα για ειρήνευση και τερματισμό των εχθροπραξιών στην πόρτα της Ευρώπης οδήγησε, παράλληλα, τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 600 σε άνοδο 1,7%, φέρνοντάς τον κοντύτερα στο ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειώσει στις 17 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο χθες ήταν εκείνος των τραπεζών, καθώς η αισιοδοξία πως η ειρήνευση μπορεί να φέρει καλύτερες ημέρες στην ενεργειακά εξαρτημένη Ευρωζώνη οδήγησε τον επιμέρους δείκτη των τραπεζών σε κέρδη 3,8%.
Ομοίως ο πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με κέρδη 2,96%, ενώ οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού έκλεισαν με κέρδη 2,80% και 3,08% αντιστοίχως. Αισιοδοξία επικράτησε, άλλωστε, και στη Wall Street, που κινούνταν ανοδικά μέχρι αργά το βράδυ, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν άνοδο 0,30% και 0,50% αντιστοίχως.