ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Την εφαρμογή κανονισμών για τον έλεγχο της διαμεσολάβησης (μεσιτεία) με αντικείμενο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, με βάση την κοινή θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Σκοπός της τροποποίησης των Κανονισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, «είναι να τεθούν υπό καθεστώς αδειοδότησης οι δραστηριότητες διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που μεταφέρονται από μια τρίτη χώρα σε άλλη τρίτη χώρα (χώρα που δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έστω και αν ο διαμεσολαβητής (μεσίτης) διευθετεί τη μεταφορά ενόσω βρίσκεται εκτός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει ότι τέθηκαν σε εφαρμογή «Οι περί της Εξαγωγής, Διαμεσολάβησης και Παροχής Τεχνικής Βοήθειας σε σχέση με Ελεγχόμενο Είδος (Στρατιωτικός Εξοπλισμός) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024» (ΚΔΠ 112/2024), οι οποίοι τροποποιούν τους Κανονισμούς 2 και 4 των περί της Εξαγωγής, Διαμεσολάβησης και Παροχής Τεχνικής Βοήθειας σε σχέση με Ελεγχόμενο Είδος (Στρατιωτικός Εξοπλισμός) Κανονισμών του 2011 (ΚΔΠ 522/2011).
Αναφέρει ότι οι τροποποιητικοί Κανονισμοί εκδόθηκαν με βάση την «Κοινή Θέση 2003/468/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 23ης Ιουνίου 2003 για τον έλεγχο της διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα», δυνάμει του άρθρου 21 του περί της Εισαγωγής και Εξαγωγής Ελεγχόμενων Ειδών και της Διενέργειας Ελεγχόμενων Δραστηριοτήτων Νόμου του 2011 (Ν.1(Ι)/2011).
Προσθέτει ότι όλες οι δραστηριότητες διαμεσολάβησης που πραγματοποιούνται από νομικά πρόσωπα, έστω και αν δεν διαθέτουν προσωπικό στην Κύπρο, καθώς επίσης και από συνεταιρισμούς, υπόκεινται επίσης σε καθεστώς αδειοδότησης.
Αναφέρει ότι οι εν λόγω άδειες εκδίδονται από τον Κλάδο Έκδοσης Αδειών Εξαγωγής Στρατηγικών Ειδών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Stratlink https://stratlink.meci.gov.cy/, το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εμπορίου.
Προσθέτει ότι «διαμεσολαβητής (μεσίτης) που πραγματοποιεί δραστηριότητες διαμεσολάβησης χωρίς την απαραίτητη άδεια κρίνεται ένοχος αδικήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 14-20 του Μέρους IV (Κυρώσεις-Ποινικές Διατάξεις) του Νόμου 1(Ι)/2011)».
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει ότι «σε περίπτωση παράβασης του Νόμου και/ή των Κανονισμών, φυσικό ή νομικό πρόσωπο κρίνεται ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000) ή και στις δύο αυτές ποινές».