ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη νεκρή ζώνη 37 συνολικά αιτητές ασύλου

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με εμάς. Δεν ξέρω τίποτα για το μέλλον μου»

ΚΥΠΕ

Τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Αγλαντζιάς, όπου 25 αιτητές ασύλου, οι οποίοι έφθασαν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια προσπάθησαν να έρθουν από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, έχουν εγκλωβιστεί, επισκέφθηκαν την Τετάρτη Κύπριοι δημοσιογράφοι. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η Αιμιλία Στροβολίδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Κύπρου, είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν δύο τοποθεσίες στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ όπου διαμένουν συνολικά 37 αιτητές ασύλου. Είκοσι πέντε (25) διαμένουν στην Αγλαντζιά και δώδεκα (12) στο Ακάκι, ανέφερε, συμπεριλαμβανομένων 8 παιδιών, 4 στην Αγλαντζιά και 4 στο Ακάκι. Υπάρχουν επίσης έξι άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί, είπε. 

Συνολικά, από τα μέσα Μαΐου συνολικά 43 άτομα έχουν αναχαιτιστεί στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν διεθνή προστασία στην Κύπρο, πρόσθεσε. Όσον αφορά την καταγωγή των αιτητών ασύλου, η κ. Στροβολίδου είπε ότι τα άτομα που διαμένουν στην Αγλαντζιά προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Σουδάν και το Καμερούν, ενώ οι περισσότεροι που μένουν στο Ακάκι προέρχονται από τη Συρία.

Η Αιμιλία Στροβολίδου είπε ότι διαμένουν σε σκηνές που έχουν παρασχεθεί από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έκανε λόγο για ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής, καθώς δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρέχουν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό, τα οποία ωστόσο δεν επαρκούν για όλες τις ανάγκες. «Από τις 21 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Ερυθρός Σταυρός παρέχουν τρία γεύματα την ημέρα. Η κυπριακή Κυβέρνηση παρέχει κονσερβοποιημένα τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό», ανέφερε.

Η επείγουσα ιατρική βοήθεια παρέχεται σε κρατικά νοσοκομεία μετά από συντονισμό και σε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Μετά την απόλυσή τους, οι άνθρωποι επιστρέφουν πίσω και απωθούνται περαιτέρω σε αυτήν την περιοχή», επεσήμανε. Η μη επείγουσα περίθαλψη παρέχεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περιλαμβανομένων κάποιων φαρμάκων.

Η κ. Στροβολίδου είπε ότι υπάρχουν άτομα με αναπηρίες και προβλήματα ψυχικής υγείας, μίλησε για τις «ακραίες καιρικές συνθήκες», τα στοιχεία της φύσης και συμπλήρωσε ότι εκφράζονται πολλά παράπονα για τα φίδια για να προσθέσει ότι «ο κόσμος χάνει την ελπίδα του μέρα με τη μέρα» και ότι «βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Ολόκληρη η κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών ζητά από την Κυβέρνηση της Κύπρου να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους, είπε. Όσον αφορά όσους έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία, η κ. Στροβολίδου είπε ότι ο ΟΗΕ ζητά να τους παρασχεθεί προστασία όπως τους αξίζει, ενώ όσοι δεν τη δικαιούνται να επιστραφούν στις χώρες τους με ανθρώπινο τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί αυτά τα άτομα δεν αιτήθηκαν άσυλο στην Τουρκία μέσω της οποίας ήρθαν, η κ. Στροβολίδου είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστραφούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, γιατί εκεί δεν υπάρχει υποδομή ασύλου. Εξαιτίας αυτού, όπως εξήγησε, μπορεί να επιστραφούν στις χώρες τους μέσω Τουρκίας χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, κάτι που θα ήταν επικίνδυνο για τη ζωή τους.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πιστεύει ότι η ασφάλεια θα πρέπει να αξιολογείται σε ατομική βάση, ανάλογα με τις περιστάσεις κάθε αιτήματος ασύλου», είπε. «Πρέπει να αξιολογηθούν οι αξιώσεις τους και αυτή η υποχρέωση ανήκει αυτή τη στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε.

 «Η νομοθεσία της ΕΕ ισχύει και στη νεκρή ζώνη, κάτι που επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε, επίσης, σε σχέση με την στάση της Κυβέρνησης της ΚΔ.

Η Μασάλ, μια 24χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν, είπε ότι μένει στη νεκρή ζώνη εδώ και 6-7 ημέρες, προσθέτοντας ότι ήρθε στην Κύπρο μαζί με την οικογένειά της, τους γονείς και δύο μικρότερες αδελφές, μέσω Ιράν και Τουρκίας. Είπε επίσης ότι έφτασαν στα κατεχόμενα με βάρκα, διέσχισαν τη νεκρή ζώνη και κατέληξαν στην Ποταμιά χωρίς να αναχαιτιστούν από την κυπριακή Αστυνομία.

Μόλις εντοπίστηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση, μεταφέρθηκαν στη νεκρή ζώνη από την κυπριακή Αστυνομία, είπε η Μασάλ, αναφέροντας ότι αρχικά είχαν οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές, υποστηρίζοντας ότι αφέθηκαν κάτω από τον ήλιο και ότι τα τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Μασάλ είπε ότι ο πατέρας της πλήρωσε ένα χρηματικό ποσό για να μπορέσει όλη η οικογένεια να φύγει από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι δεν αποκάλυψε στην οικογένειά του το ακριβές ποσό.

Ερωτηθείσα για τους λόγους της απόφασης της οικογένειας να φύγει από το Αφγανιστάν, η Μασάλ είπε ότι η οικογένειά της απειλήθηκε από το καθεστώς των Ταλιμπάν λόγω της δουλειάς του πατέρα της και του γεγονότος ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν ενέκρινε τον τρόπο που ασκούσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ως αποτέλεσμα, άλλαζαν σπίτι και σχολείο κάθε χρόνο.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ. Έχασα και την ελπίδα μου τώρα. Όλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά τίποτα δεν αλλάζει», πρόσθεσε, ενώ η 8χρονη Σοσάν, η μικρότερη αδερφή του Μασάλ, είπε ότι θέλει να πάει σχολείο, προσθέτοντας ότι δεν έχει πάει ποτέ σχολείο, ενώ τις νύχτες φοβάται τα ερπετά.

Ο Μοντάσερ, ένας άνδρας από το Αφγανιστάν ηλικίας 34 ετών, είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο σχεδόν ένα χρόνο, ότι έκανε «μεταπτυχιακό» στα κατεχόμενα και αποφάσισε να εισέλθει στις ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχές προκειμένου να αποφύγει να σταλεί πίσω στη χώρα του.

Είπε ότι έχει υπηρετήσει σε έργα για υπουργεία της αφγανικής κυβέρνησης προτού αναλάβουν οι Ταλιμπάν και ότι ο πατέρας του εργαζόταν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για περισσότερα από 10 χρόνια. «Αν οι Ταλιμπάν μάθαιναν για εμάς (την οικογένειά μας), θα μας εξαφάνιζαν, θα μας βασάνιζαν ή θα μας σκότωναν», είπε, λέγοντας «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να μας λυπηθεί».

Από την πλευρά του, ο Σεφ, ένας 24χρονος άνδρας από το Σουδάν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι βρίσκεται στη νεκρή ζώνη για σχεδόν δύο μήνες, προσθέτοντας ότι έφυγε από τη χώρα του λόγω του πολέμου που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ήρθε στην Κύπρο μέσω Τουρκίας, προσθέτοντας ότι δεν τον σταμάτησαν στη νεκρή ζώνη και έφτασε στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές. Είπε επίσης ότι ενώ διέσχιζε τη νεκρή ζώνη, είδε τυχαία ένα στρατόπεδο του ΟΗΕ και τους είπε τι του είχε συμβεί. Μεταφέρθηκε στη νεκρή ζώνη στις 15 Μαΐου.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με εμάς. Δεν ξέρω τίποτα για το μέλλον μου», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση