Του Μάριου Χριστοφή
Σε ανοιχτή πληγή για την κοινωνία έχουν εξελιχθεί τα σοβαρά τροχαία στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να προχωρούν σε επιπρόσθετα μέτρα καθώς τα συστήματα φωτοεπισήμανσης και κινητών καμερών, τα οποία μπορεί να βελτίωσαν τους αριθμούς των ατυχημάτων σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ωστόσο δεν κατάφεραν λύσουν το όλο ζήτημα. Ήδη σε εξέλιξη είναι μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες αναμένεται τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα ενώ υπό σχεδιασμό είναι κι άλλες προτάσεις με κύριο στόχο τη σταδιακή μείωση των τροχαίων αλλά και απάβλυνση του προβλήματος.
Υπ. Μεταφορών: «Υπάρχει πλάνο - Συζητήσεις για συνεχή αναβάθμιση»
Ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης σε δηλώσεις του στην «Κ» ανέφερε, «η μείωση των σοβαρών ατυχημάτων είναι μια δράση η οποία τρέχει εδώ και χρόνια, δηλαδή είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχαμε στη διαμόρφωση της και προχωρούμε στην υλοποίηση της. Υπάρχει πλάνο, υπάρχει σχέδιο που εφαρμόζεται αλλά συνεχώς γίνονται και άλλες συζητήσεις, ούτως ώστε να έχουμε μια συνεχή αναβάθμιση του σχεδίου οδικής ασφάλειας».
Έρχονται νέες κάμερες στο οδικό δίκτυο
Ένα έργο το οποίο θα υλοποιηθεί σύντομα, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών είναι η εγκατάσταση νέων καμερών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και άλλων σημείων παγκύπρια. Ένα μέτρο το οποίο θα βοηθήσει τους επόπτες των δρόμων να έχουν άμεση εικόνα για τυχόν περιστατικά και θα επιτρέψει τη γρήγορη ανταπόκριση σε περίπτωση ατυχημάτων.
Τέσσερις φωτεινές πινακίδες για ενημέρωση οδηγών
Επίσης τοποθετήθηκαν φωτεινές πινακίδες, δύο στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού και άλλες δύο στο δρόμο Λευκωσίας - Λάρνακας (σημείο που ενώνεται ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λάρνακας με Λεμεσού-Λευκωσίας), οι οποίες θα ενημερώνουν το κοινό για το τι συμβαίνει στον αυτοκινητόδρομο και αναμένεται να λειτουργήσουν από μέρα σε μέρα.
Προς επέκταση οι πινακίδες με emoji – Αυξάνονται οι θύρες έκτακτης ανάγκης
Το Υπουργείο Μεταφορών και Τμήμα Δημοσίων Έργων ένα άλλο μέτρο που μελετάνε είναι η εγκατάσταση και λειτουργία περισσότερων πινακίδων με emoji στο αστικό οδικό δίκτυο, ενώ πήραν το πράσινο φως για επέκταση και άλλων θυρών έκτακτης ανάγκης σε τρεις αυτοκινητόδρομους.
«Στόχος», όπως δήλωσε στην «Κ» ο εκτελεστικός μηχανικός του Κλάδου Κυκλοφοριακών Μελετών και Οδικής Ασφάλειας, Αλέξης Αυγουστή «είναι να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένες πινακίδες σε σχολεία και σε άλλες περιοχές», τονίζοντας παράλληλα «το μέτρο αυτό είναι προληπτικό και βοηθά στο χτίσιμο κουλτούρας».
Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω έξι πινακίδες βρίσκονται και στις δύο κατευθύνσεις στο δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχού (από την Τσάδα μέχρι τη Γιόλου) και προειδοποιούν τον οδηγό για την ταχύτητα του. Αν ο διερχόμενος οδηγός υπερβεί το όριο ταχύτητας, τότε εμφανίζεται ένα πρόσωπο θυμωμένο, ωστόσο αν ο οδηγός δεν υπερβαίνει το όριο ταχύτητας τότε το πρόσωπο που εμφανίζεται είναι χαμογελαστό. Όσον αφορά τις θύρες έκτακτης ανάγκης είναι καθαρά για διαχείριση της κυκλοφορίας σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών στον αυτοκινητόδρομο. Δηλαδή εάν χρειαστεί να μετακινηθεί ένα ασθενοφόρο, ένα περιπολικό της αστυνομίας και ένα όχημα της Πυροσβεστικής σε άλλη κατεύθυνση ανοίγει μία μικρή πόρτα ή όλος ο μηχανισμός για να κινηθεί στην πορεία που θέλει ενώ για τους οδηγούς αν σημειωθεί κάποιο τροχαίο και κλείσει ο αυτοκινητόδρομος, μπορεί η αστυνομία να ενεργοποιήσει τις θύρες και να διοχετεύσει την κυκλοφορία απέναντι. Μέχρι σήμερα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού υπάρχουν 18 θύρες έκτακτης ανάγκης (από την Αλάμπρα μέχρι τη Γερμασόγεια).
Φωτογραφία από τις θύρες έκτακτης ανάγκης στον Α1 αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού.
Στα σκαριά σχολή για παραβάτες
«Πρώτα απ’ όλα είναι η οδική συνείδηση του κάθε οδηγού και μετά η εντατικοποίηση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης από το κράτος», δήλωσε στην «Κ» ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας, αναφορικά με το τι πρέπει να αλλάξει για να μειωθούν οι οδικές συγκρούσεις. Σημείωσε ότι το κυκλοφοριακό και η οδική ασφάλεια είναι θέματα τα οποία απασχολούν συνεχώς τη Βουλή και πως ένα σημαντικό έργο που προωθείται αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία σχολής στην οποία θα παραπέμπονται όσοι διαπράττουν μικροπαραπτώματα, με σκοπό να παρακολουθήσουν κάποιες ώρες μαθήματα οδικής ασφάλειας τα οποία θα περιλαμβάνουν και πρακτική άσκηση. Ο κ. Μουσιούττας διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται και πόσο σύντομα μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το έργο.