ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ. Αγγελίδης: Σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από καλλιέργεια κουλτούρας

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, Στέλιος Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, στις δράσεις της Αστυνομίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΚΥΠΕ

H κουλτούρα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλλιεργείται με συνεχή επιμόρφωση, καθορισμό διαδικασιών, αλλά και με έμπρακτη εφαρμογή των προνοιών όλων των συμβάσεων που επικυρώνονται, δήλωσε την Παρασκευή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, σε χαιριετισμό του σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αστυνομία Κύπρου στη Δημοσιογραφική Εστία με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Από πλευράς του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, Στέλιος Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στη σημασία της ημερίδας, αλλά και στις δράσεις της Αστυνομίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε, μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που η οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι πολιτικό και όχι νομικό έγγραφο, εντούτοις έχει πλέον αποκτήσει την ιδιότητα του διεθνούς εθνικού δικαίου και ως τέτοιο δεσμεύει τα κράτη, σημειώνοντας ότι ακολούθησαν και άλλες διεθνείς συμβάσεις όπως η διεθνής σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει σχεδόν όλες τις σημαντικές διεθνείς συμβάσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι το κυπριακό Σύνταγμα διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες με σχεδόν πανομοιότυπους όρους με αυτούς που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και μάλιστα κάποια άρθρα του Συντάγματος κατοχυρώνουν μεγαλύτερο πλέγμα προστασίας ακόμα και από αυτό της ΕΣΔΑ.

Υπογράμμισε ότι τόσο η εκτελεστική εξουσία όσο και η νομοθετική και δικαστική εξουσία, αλλά και οι ανεξάρτητοι θεσμοί όπως η Νομική Υπηρεσία, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων, προσπαθούν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κυρωθεί με νόμο.

Ο κ. Αγγελίδης εξήρε τη σημασία που έχει «ως κράτος να συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις, να μαθαίνουμε από αυτές, καθώς επίσης και να καλλιεργείται η κουλτούρα για σεβασμό των δικαιωμάτων», λέγοντας ότι η κουλτούρα καλλιεργείται με συνεχή επιμόρφωση, καθαρισμό διαδικασιών, αλλά και με έμπρακτη εφαρμογή των προνοιών όλων των συμβάσεων που επικυρώνονται. 

Επίσης, συνέχισε, θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις που υπάρχουν στη βάση των προστατευμένων χαρακτηριστικών, όπως το φύλο, η αναπηρία, η καταγωγή, η ηλικία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και οι πεποιθήσεις.  

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε σε ιδιωτικές υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έκανε λόγο και για τις διακρατικές υποθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου κάποιο συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον άλλου συμβαλλόμενου μέρους για παραβίαση των διατάξεων της ΕΣΔΑ.

«Η Κύπρος έχει χρησιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή με επιτυχία στη γνωστή διακρατική προσφυγή  εναντίον της Τουρκίας, απόφαση η οποία αποτελεί ορόσημο τόσο για την Κύπρο όσο και για την ανάπτυξη της νομολογίας του ΕΔΑΔ», είπε.

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι η συνεχής βελτίωση όλων των υπηρεσιών, της νοοτροπίας και ο καθολικός σεβασμός των δικαιωμάτων, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συνεχή αξιολόγηση των λαθών, έμπρακτη συμμόρφωση με υποδείξεις, επαγγελματισμό και πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά.  

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η νεοσύστατη ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας έχει στο πλάνο της τις συνεχείς εκπαιδεύσεις τόσο των λειτουργών της όσο και άλλων λειτουργών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνδιοργανωθούν από κοινού δράσεις και με την Αστυνομία.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας σημείωσε από πλευράς του ότι τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι η ανάγκη σε ό,τι αφορά κυρίως την καταπολέμηση των διακρίσεων καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, των καταγεγραμμένων περιστατικών ρητορικής μίσους, που υποκινούν βία και μισαλλοδοξία και της κυριαρχίας των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων. 

Σημείωσε ότι η Αστυνομία αναγνωρίζοντας τον θεσμικό ρόλο, που διαδραματίζει στην αποτελεσματική καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταβάλλει συνεχείς και εντατικές προσπάθειες, για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Στόχος της Αστυνομίας, είπε, «είναι η προστασία των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα με τις προσωπικές του επιλογές, η υιοθέτηση κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας και η ίση μεταχείριση όλων των συνανθρώπων μας».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι στο πλαίσιο εκπλήρωσης του στόχου αυτού, η Αστυνομία προχώρησε στην ανάληψη ποικίλων και σημαντικών δράσεων. Μεταξύ άλλων, είπε ότι έγινε σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, ενώ καθορίστηκαν δύο μέλη σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, ως Αξιωματικοί Σύνδεσμοι, για θέματα διακρίσεων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γίνεται έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών, για ρύθμιση θεμάτων, που εμπίπτουν στο ευρύτερο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Επιπλέον, συνέχισε, έχοντας πλήρη επίγνωση του ουσιαστικού ρόλου, που διαδραματίζει η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των μελών της Αστυνομίας, η θεματική αυτή έχει ενσωματωθεί σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ακόμη ότι πρόσφατα τροποποιήθηκε ηΑστυνομική Διάταξη, η οποία ρυθμίζει τη διαχείριση θεμάτων ρατσισμού, στην οποία ενσωματώθηκαν οι δείκτες προκατάληψης, οι οποίοι υποδηλώνουν κατά πόσο οι ενέργειες του δράστη υποκινήθηκαν από κάποια μορφή προκατάληψης.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ευχαρίστησε τους διοργανωτές της ημερίδας και τους ομιλητές και διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει περαιτέρω τις δράσεις της, μεθοδευμένα, αποφασιστικά και συστηματικά, προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της καταστολής των διακρίσεων και της αποτελεσματικής διερεύνησης των σχετικών αδικημάτων.

Ακολούθησαν ομιλίες και τοποθετήσεις από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπερίληψης και ίσων ευκαιριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση