Kathimerini.com.cy
Καθώς η άνοιξη είναι η περίοδος που αρχίζει να παρατηρείται κινητικότητα των φιδιών και η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξη και Περιβάλλοντος επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό αναφορικά με τα φίδια που πιθανόν να συναντήσει στην ύπαιθρο ή και στον αστικό ιστό, αλλά και για τον ρόλο τους στη διατήρηση του οικοσυστήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην Κύπρο συναντούμε οκτώ είδη φιδιών. Από αυτά, παρόλο που τα τρία φέρουν δηλητήριο, μόνο το ένα είδος θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Τα υπόλοιπα είδη φιδιών είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, τα δύο είδη φιδιών, ο σαπίτης ή σαιττάρης (Malpolon insignitus) και το αγιόφιδο ή ξυλόδροπης (Telescopus fallax), διαθέτουν δηλητήριο το οποίο δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο. Αυτό το δηλητήριο είναι κυρίως αποτελεσματικό μόνο για την εξουδετέρωση της λείας τους.
Το τρίτο δηλητηριώδες φίδι, η οχιά ή φίνα (Macrovipera lebetina), διαθέτει ισχυρό δηλητήριο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο, αν αυτό εισχωρήσει μέσω του δαγκώματος στον οργανισμό.
Σε περίπτωση που συναντηθούμε με ένα δηλητηριώδες φίδι σίγουρα δεν πρέπει να πανικοβληθούμε ούτε να προσπαθήσουμε να ενοχλήσουμε ή να θανατώσουμε το φίδι. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε ήρεμα.
Συστήνεται δε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν κυκλοφορούμε στην ύπαιθρο να φοράμε ψηλά παπούτσια και μακριά παντελόνια, για την προστασία μας σε περίπτωση που πατήσουμε κάποια οχιά. Επίσης, εισήγηση γίνεται να χρησιμοποιείται ένα ραβδί ή βέργα για να χτυπάμε και να ανακατεύουμε τα χόρτα/ θάμνους μπροστά μας, ούτως ώστε οτιδήποτε υπάρχει να απομακρύνεται από τον δρόμο μας έγκαιρα. Τα φίδια έχουν την ικανότητα να ααντιλαμβάνονται τους κραδασμούς του εδάφους σε υψηλές εντάσεις και να φεύγουν από μόνα τους.
Σε περίπτωση που κάποιο άτομο δεχθεί δάγκωμα από οχιά, θα πρέπει να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, με όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις. Τα νοσοκομεία διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή αγωγή στο θύμα, ελαχιστοποιώντας τον οποιονδήποτε κίνδυνο για τη ζωή του.
Σημειώνεται, πως τα ερπετά αποτελούν μια από τις πιο παρεξηγημένες κατηγορίες ζώων, τα οποία συχνά λόγω της άγνοιας, αλλά και προκαταλήψεων που συνδέονται με αρκετά είδη της πανίδας στον πλανήτη μας, βρίσκονται υπό καταδίωξη από τον άνθρωπο.
Τα φίδια, όπως και πολλά ερπετά, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση. Πολλά από αυτά τρέφονται και λειτουργούν σαν ρυθμιστές στους πληθυσμούς οργανισμών, που θεωρούνται επιβλαβείς για τον άνθρωπο, όπως είναι διάφορα είδη εντόμων, αλλά και τρωκτικών. Άλλα ερπετά, ζώντας στο χώμα βοηθούν στον αερισμό του εδάφους. Για αυτούς τους λόγους θεωρείται απαραίτητη η προστασία τους, καθώς αποτελούν ένα ουσιαστικό κομμάτι της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος, του οποίου η διατήρηση είναι εξαιρετικά σημαντική.
Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτρέπει το κοινό να ενημερώνεται σχετικά με τα είδη των φιδιών που υπάρχουν στην Κύπρο και τους κατάλληλους τρόπους αντίδρασης, σε περίπτωση εντοπισμού τους.