ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτιά Κύπρου σε καθαρά νερά - Απονεμήθηκαν 79 Γαλάζιες Σημαίες

Στο χαιρετισμό του, ο Υπ. Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο

ΚΥΠΕ

Στην πρώτη θέση, μαζί με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, κατατάσσεται η Κύπρος για την καθαρότητα των νερών κολύμβησης της, όπως αναφέρθηκε από τον Εθνικό Κριτή του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας, CYMEPA, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των 79 Γαλάζιων Σημαιών που εξασφάλισαν ισάριθμες παραλίες του τόπου μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παραλία «Βούππα», του κοινοτικού συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρο Ξενοφώντος, να συγχαίρει τις 77 τοπικές Αρχές και τις δυο μαρίνες που εξασφάλισαν τη φετινή διάκριση.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, το οποίο επιβραβεύει, με αυστηρά κριτήρια, τις οργανωμένες παραλίες, οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους.

«Σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο αποτελεί το γεγονός ότι 77 παραλίες από τις 123 περιοχές νερών κολύμβησης και δύο μαρίνες πληρούν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία φέτος, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό παράσημο για τη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την Έκθεση που ετοιμάστηκε και στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το 2022, η Κύπρος είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, η Κύπρος λαμβάνει ποσοστό συμμόρφωσης 99,2%, με τα 119 από τα 120 σημεία νερών κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας, ενώ μόλις ένα σημείο δεν έχει λάβει ταξινόμηση ακόμη, λόγω περιορισμένου αριθμού δειγματοληψιών.

Ευχαριστώντας τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, το Κρατικό Χημείο, ως επίσης τη CYMEPA, τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και τις Τοπικές Αρχές, ο Πέτρος Ξενοφώντος σημείωσε ότι «η προσπάθεια αυτή είναι καθοριστική για την προστασία ενός πολύτιμου πόρου που έχουμε, τη θάλασσα, καθώς η περιβαλλοντική της αξία προσδίδει στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Υφυπουργείου Τουρισμού, Αννίτα Δημητριάδου, ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο αυξάνονται οι παραλίες της Κύπρου που πληρούν τα κριτήρια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».

«Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε διαχρονικά μέσα από την σκληρή δουλειά όλων των συντελεστών του προγράμματος και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς τη συνεργασία των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η εφαρμογή του θεσμού στον τόπο μας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας πως ο ΚΟΤ πρωτοστάτησε στην εισαγωγή του θεσμού της Γαλάζιας Σημαίας στην Κύπρο, το 1994, υπογράμμισε πως η επιλογή της CYMEPA ως εθνικού διαχειριστή του προγράμματος, αποδεικνύεται απόλυτα σωστή, λαμβάνοντας υπόψη «το εξαιρετικό έργο που έχει επιτελέσει για την καταξίωση του θεσμού στην Κύπρο».

«Ως Εθνικός Συντονιστής, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει το πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας ψηλά στις προτεραιότητες του», είπε και υπέδειξε ότι, στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγκριθεί πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ, προς Τοπικές Αρχές, στο πλαίσιο του σχεδίου για ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση των παραλιών.

Ο ΓΓ της CYMEPA και Πρόεδρος του Εθνικού Κριτή των Γαλάζιων Σημαιών, Δρ Μιχάλης Ιερείδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στην πρώτη θέση των χωρών της ΕΕ, μαζί με την Μάλτα και το Λουξεμβούργο, στην καθαρότητα των νερών, με ποσοστό 100%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 97% και 3η η Γερμανία, με ποσοστό 94%.

Εξέφρασε ακόμη τη χαρά του που, με το τέλος της χρονιάς, συμπληρώνονται 30 χρόνια του θεσμού των Γαλάζιων Σημαιών στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο αλλαγών, καθώς ο χάρτης της Γαλάζιας Σημαίας αναμένεται να αλλάξει με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκ μέρους της κοινότητας Αγίου Τύχωνα, ο κοινοτάρχης Πάμπος Χαραλάμπους είπε πως ο Άγιος Τύχωνα αγκάλιασε το θεσμό από τα πρώτα του βήματα και ένταξε όλες τις παραλίες του σε αυτόν, «όχι γιατί θέλαμε να είχαμε την πρωτιά, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι η Γαλάζια Σημαία είναι το εργαλείο που χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση των παραλιών μας».

Κατά την τελετή, που περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου, έλαβε 19 Γαλάζιες Σημαίες το Παραλίμνι, 16 η Αγία Νάπα, επτά ο Άγιος Τύχωνας, έξι ο Δήμος Πάφου, από τρεις ο Δήμος Λάρνακας, ο Δήμος Γεροσκήπου, ο Δήμος Πέγειας και το Νέο Χωριό, από δυο ο Δήμος Λεμεσού, η Πόλις Χρυσοχούς, το Πεντάκωμο, και ο Πύργος, και από μια Γαλάζια Σημαία η Βορόκληνη, τα Περβόλια, το Ζύγι, η Παρεκκλησιά, ο Δήμος Γερμασόγειας, ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, η Επισκοπή, το Πισσούρι και η Λέμπα. Γαλάζια Σημαία εξασφάλισαν, επίσης, η μαρίνα Αγίας Νάπας και η μαρίνα Λεμεσού.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με έπαρση της Γαλάζιας Σημαίας στην παραλία «Βούππα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση