Της Δωρίτας Γιαννακού
Νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης του παλαιού ΓΣΠ τέθηκε επί τάπητος. Με ορίζοντα το πρώτο τρίμηνο του έτους προχωρούν πλέον οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Μπαίνουν οι τελικές πινελιές ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου που βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας και αναμένεται να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια ανάπτυξης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Το έργο, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα ολοκληρωνόταν τον Νοέμβριο του 2023 καθώς οι εργασίες του άρχισαν στις 10 Νοεμβρίου 2021 και επρόκειτο να διαρκέσουν 24 μήνες. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, οι οποίες αποδόθηκαν στις καιρικές συνθήκες, στην εκσκαφή του χωματουργικού, που έφτανε τα 11,5 μέτρα, στις εξειδικευμένες κατασκευές και σε διάφορα άλλα τεχνικά ζητήματα.
Οι εργασίες στη δυτική πλευρά του ΓΣΠ, όπου έχει τοπιοτεχνηθεί τεχνητός λόφος, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως πληροφορείται η «Κ», το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα μετά το τέλος της απεργίας των εργαζομένων στον τομέα του σκυροδέματος, φούλαραν οι μηχανές στο εργοτάξιο με στόχο την άμεση ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο έργο έχουν διπλασιαστεί συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα καταδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδεται πλέον στην παράδοσή του το συντομότερο δυνατό στους Λευκωσιάτες. Εξάλλου, όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος Λευκωσίας φαίνεται να άσκησε πίεση στον εργολάβο του έργου, δηλαδή στην κοινοπραξία Cyfield Construction - Cyfield Development JV, προκειμένου να μη σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Αποπεράτωση
Έτοιμος είναι ο χώρος στάθμευσης με συνολικά 554 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων 33 για ΑμεΑ και 28 για άτομα μειωμένης κινητικότητας. Στον χώρο στάθμευσης υπάρχουν και 108 χώροι για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ λειτουργούν και 12 χώροι φόρτισης. Σημειώνεται ότι 150 χώροι στάθμευσης που έχουν δημιουργηθεί στο έργο θα διατίθενται για το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα, ο Δήμος Λευκωσίας προσανατολιζόταν στη διάθεση του χώρου στάθμευσης για τους δημότες κατά την περίοδο των εορτών, ωστόσο, δεν το προχώρησε καθώς δεν ήθελε να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στις εργασίες του εργοταξίου.
Παράλληλα, ο Δήμος Λευκωσίας πρόσθεσε στον σχεδιασμό του έργου επιπλέον φύτευση προς ενίσχυση της σκίασης. Ειδικότερα, εντός του χώρου προστέθηκαν επιπλέον δέντρα, από ό,τι στον αρχικό σχεδιασμό. Η ανάπλαση του ΓΣΠ προέβλεπε τη δημιουργία δύο λοφίσκων, ενός δυτικά και ενός ανατολικά του χώρου όπου έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα.
Άποψη του χώρου από τη δυτική πλευρά, όπως αυτός διαμορφώνεται. Στη φωτογραφία ο δρομίσκος που θα διατρέχει το πάρκο. Στον χώρο έχουν φυτευτεί δεκάδες δεντρίλια για λόγους φυσικής σκίασης.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των κερκίδων στο υπαίθριο αμφιθέατρο, ενώ έγιναν και οι τελευταίες εργασίες στους χώρους αναψυχής και κάποιους υποστηρικτικούς χώρους για το αμφιθέατρο.
Στο τελικό στάδιο είναι και η κατασκευή του cold shell-κελύφους των εμπορικών χώρων. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο θα παραδοθεί ως cold shell-κέλυφος στον Δήμο Λευκωσίας, ώστε οι μελλοντικοί διαχειριστές των καταστημάτων και των καφετεριών να διαμορφώσουν εσωτερικά τους χώρους όπως επιθυμούν.
Προς ενιαίο διαχειριστή
Όπως πληροφορείται η «Κ», ο Δήμος Λευκωσίας προσανατολίζεται στην εξεύρεση ενιαίου διαχειριστή/ ομίλου για τους εμπορικούς χώρους του έργου. Ο ενιαίος διαχειριστής/ όμιλος πρόκειται να αναλάβει όλους τους χώρους που θα ενοικιάζουν οι επωνυμίες καταστημάτων που θα ανοίξουν στο έργο, ενώ θα αναλάβει ακόμα και τον παιδότοπο αλλά και τα εστιατόρια και τις καφετέριες που θα στεγαστούν στον χώρο. Όπως έγινε γνωστό, προκρίνεται η προκήρυξη μοντέλου για ενιαίο διαχειριστή/ όμιλο των χώρων αυτών για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου των εμπορικών χρήσεων. Τον Γενάρη θα προκηρυχθεί από τον Δήμο Λευκωσίας ο σχετικός διαγωνισμός καθώς το δημαρχείο είναι σήμερα στη φάση που διαμορφώνει τα τελικά έγγραφα του διαγωνισμού.
ΚΕΠ και CIT
Το έργο ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ θα φιλοξενεί και το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες. Ο Δήμος έλαβε την απόφαση όπως το νέο ΚΕΠ συμπεριληφθεί στον χώρο του έργου καθώς μετά το κλείσιμο του ΚΕΠ Λευκωσίας στη λεωφόρο Μακαρίου, λόγω αξίωσης του ιδιοκτήτη του τεμαχίου που ήταν η εκκλησία, έπρεπε να βρεθεί ένα άλλο σημείο, για να εξυπηρετεί όλους τους δημότες της κεντρικής και ανατολικής Λευκωσίας.
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Λευκωσίας έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας με την Cyprus Public Transport, με στόχο τα μικρά λεωφορεία των 18 θέσεων να ξεκινούν από το παλιό ΓΣΠ και να μεταφέρουν το κοινό που θα αφήνει τα αυτοκίνητά του εκεί στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας και στο εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου.
Κάτω από τον τεχνητό λόφο έχει προβλεφθεί χώρος για καταστήματα για τα οποία προσανατολίζονται προς ενιαίος διαχειριστής/ όμιλος.
Εξάλλου, σε εξέλιξη είναι και η νέα πεζοδρομημένη οδός που συνδέει την περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου με το νέο Κυπριακό Μουσείο, μέσω της ενοποιημένης Τάφρου στην πλατεία Ελευθερίας. Αυτή η νέα διαδρομή θα συνδέει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας με τις περιοχές του παλαιού ΓΣΠ και του αναβαθμισμένου εμπορικού κέντρου, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα για μεγαλύτερη κινητικότητα και εύκολη πρόσβαση σε διάφορες περιοχές της πόλης.
Αυξημένος προϋπολογισμός
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι όμως που θα ξεκαθαρίσει όταν παραδοθεί το έργο στον Δήμο Λευκωσίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €22,6 εκατ. πλέον ΦΠΑ και περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση. Το έργο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Γιάννη Κίζη, Κωσταντή Κίζη, Θύμη Δούγκα και Γρηγόρη Πατσαλοσαββή, μετά και τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε το 2011 και το Δημοψήφισμα για τη χρήση του χώρου το 2009.
Το ιστορικό ρολόι του παλαιού ΓΣΠ έχει τοποθετηθεί στην παλαιά του θέση.
Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ» 2021-27 και το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Στον χώρο του ΓΣΠ θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πλατεία της Λευκωσίας χωρητικότητας περίπου 18.000 ανθρώπων. Ανάμεσα σε άλλα, το έργο του ΓΣΠ περιλαμβάνει τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής.
Τι λέει ο εργολάβος
Απο την μεριά του ο εργολάβος του έργου, ανέφερε στην «Κ» ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην ολοκλήρωση του έργου είναι δικαιολογημένες και δεν οφείλονται σε δική του υπαιτιότητα.