ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στέλλα Κυριακίδου: «Η υγεία αποτελεί πλέον προτεραιότητα, όπως θα έπρεπε»

Η Ευρωπαία Επίτροπος ήταν ομιλήτρια σε Ημερίδα του Πανεπιστημίου Frederick

Δελτίο Τύπου

Η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick διοργάνωσε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου Ημερίδα με θέμα «Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Για τους πολίτες σήμερα και στο μέλλον», με κεντρική ομιλήτρια την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου. Την Επίτροπο υποδέχτηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, και ο Πρύτανης, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φοιτητές, φοιτήτριες, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες υγείας, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την Ημερίδα. Κατά τη συζήτηση, φοιτήτριες και φοιτητές των Τμημάτων Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να υποβάλουν ερωτήσεις για θέματα που άπτονται του μέλλοντος των επαγγελμάτων υγείας στην Ευρώπη.

«Έχετε επιλέξει να βρεθείτε σε αυτό τον εργασιακό τομέα σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της υγείας είναι ισχυρότερη από ποτέ», είπε η κ. Κυριακίδου και πρόσθεσε ότι «μετά από χρόνια προσπαθειών και αρκετές προκλήσεις, η υγεία αποτελεί πλέον προτεραιότητα όπως θα έπρεπε και όπως αναμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία σε ποσό ύψους €4 δισεκατομμυρίων, υπό την αιγίδα του προγράμματος EU4Health, ενώ προηγουμένως ο προϋπολογισμός για την υγεία ανερχόταν στα μόλις €418 εκατομμύρια.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Νατάσσα Φρειδερίκου, ανέφερε ότι «η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick έχει θέσει ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης στα επαγγέλματα υγείας, διασφαλίζοντας ότι οι απόφοιτες και οι απόφοιτοι θα είναι έτοιμες και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα του τομέα της υγείας στη σύγχρονη εποχή». Η κ. Φρειδερίκου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας ολιστικής αντίληψης των επαγγελμάτων υγείας. «Ο τομέας της υγείας χρειάζεται ανθρώπους ολοκληρωμένους. Άριστους και άριστες επιστήμονες, που ταυτόχρονα διαθέτουν το ήθος και την ακεραιότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες του επαγγέλματός τους. Και είναι μεγάλη η ευθύνη του Πανεπιστημίου μας να φροντίζει ώστε να παρέχει και τα δύο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία προέκυψε μέσα από την εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει στόχο να προσφέρει ισότιμες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και να συμβάλει στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας αποτελείται από πυλώνες προτεραιοτήτων», εξήγησε η κ. Κυριακίδου, αναφέροντας ενδεικτικά: «Η ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας και της ικανότητάς μας ως Ε.Ε. να ανταποκρινόμαστε από κοινού. Η εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για καταπολέμηση του καρκίνου. Η εξασφάλιση μιας έγκαιρης και πιο ισότιμης πρόσβασης στα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς. Η εδραίωση της ηγετικής θέσης της Ε.Ε. στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Και η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας, η οποία τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο κρισιμότητας που τοποθετούμε και τη σωματική υγεία».

Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η Δρ Μαρία Ρίκκου Καλουρκώτη, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick. Η κ. Κυριακίδου και ο Προϊστάμενος του Γραφείου της, κ. Γιώργος Ρωσσίδης, απάντησαν σε ερωτήσεις για διάφορα ζητήματα, όπως τα fake news που επηρεάζουν την ορθή ενημέρωση των πολιτών για θέμα υγείας, την κοστολόγηση των φαρμάκων και τη διαφορά στις τιμές από κράτος σε κράτος, την αντίσταση στα αντιβιοτικά φάρμακα, την οποία η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας, και άλλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση