ΚΥΠΕ
Το 14% των νέων Κύπριων ηλικίας 15-24 ετών αγόρασαν εν γνώσει τους προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού στο διαδίκτυο, ποσοστό που φέρνει την Κύπρο στη δεύτερη θέση σε όλη την ΕΕ, πίσω από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για την παράνομη παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων και για την αγορά προϊόντων αθλητικού εξοπλισμού που είναι παραποιημένα ή είναι απομιμήσεις.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με το EUIPO, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα στο Αλικάντε της Ισπανίας, το 14% των πολιτών της Κύπρου έχει αποκτήσει πρόσβαση ή έχει παρακολουθήσει σε περιεχόμενο Live streaming από παράνομες διαδικτυακές πηγές για αθλητικά γεγονότα, με το αντίστοιχο ποσοστό των νέων ηλικίας 15-24 ετών να είναι 20%.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού κοστίζουν στους κατασκευαστές 850 εκατ. ευρώ, ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% των απωλειών πωλήσεων.
Το EUIPO αναφέρει σε ανακοίνωση ότι οι αστυνομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη εντόπισαν και κατάσχεσαν 8 εκατομμύρια πολυτελή και αθλητικά εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης με εκτιμώμενη λιανική αξία 120 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων για τη διανοητική ιδιοκτησία και τη νεολαία του EUIPO, κατά μέσο όρο 10% των νέων της ΕΕ ηλικίας 15-24 ετών παραδέχονται ότι αγοράζουν σκόπιμα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού, με το φαινόμενο αυτό να είναι πιο συχνό μεταξύ των Ελλήνων νέων —18 % των οποίων το έχουν κάνει. Αντίθετα, το 7% των νεαρών Ευρωπαίων καταναλωτών αγόρασαν κατά λάθος προϊόντα παραποίησης/απομίμησης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του EUIPO, η Γαλλία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες χρηματικές απώλειες, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η καθεμία. Όσον αφορά τον αναλογικό αντίκτυπο, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία πλήττονται περισσότερο, καθώς τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού αντιπροσωπεύουν έως και το 20% των συνολικών απωλειών πωλήσεων σε κάθε χώρα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη μελέτη του EUIPO σχετικά με την αντίληψη, την ευαισθητοποίηση και τη συμπεριφορά των πολιτών της ΕΕ, το 12% των πολιτών της ΕΕ έχει αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο ή έχει παρακολουθήσει σε συνεχή ροή (live streaming) περιεχόμενο από παράνομες πηγές για αθλητικά γεγονότα.
Όσον αφορά τους νέους ηλικίας 15-24 ετών, πάνω από το ένα τέταρτο (27%) παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομα διαδικτυακά κανάλια για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων.
Το EUIPO αναφέρει ότι η παράνομη διαδικτυακή μετάδοση συνεχούς ροής (live streaming) επηρεάζει όλα τα είδη περιεχομένου —περιλαμβανομένων των αθλητικών διοργανώσεων — και εκτιμά ότι η πειρατεία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης αποφέρει παράνομα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, ετησίως.
Αναφέρει επίσης ότι η Βουλγαρία είναι η χώρα στην οποία η εν λόγω πρακτική είναι πιο διαδεδομένη στην ΕΕ, με το 21% του συνόλου των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι έχει χρησιμοποιήσει παράνομες διαδικτυακές πηγές για να παρακολουθήσει αθλητικά γεγονότα, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (20%), την Ιρλανδία (19%), την Ισπανία (19%) και το Λουξεμβούργο (18%).
Προσθέτει ότι οι νέοι από τη Βουλγαρία είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε παράνομες αθλητικές μεταδόσεις συνεχούς ροής (live streaming) με 47%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 27%, και ακολουθούν η Ισπανία (42%) και η Ελλάδα (41%), η Σλοβενία (39%) και η Ιρλανδία (34%).
Σύμφωνα με τη μελέτη του EUIPO, σχετικά με την παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, η μετάδοση συνεχούς ροής (live streaming) είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος πρόσβασης σε παράνομο τηλεοπτικό περιεχόμενο — το 58% της πειρατείας στην ΕΕ πραγματοποιείται μέσω συνεχούς ροής (live streaming) και το 32% μέσω λήψης από το διαδίκτυο.
Το EUIPO αναφέρει ότι το πρόβλημα της πειρατείας ζωντανών εκδηλώσεων συνιστά υπαρξιακή πρόκληση για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού.
Σύμφωνα με το EUIPO, μέσω της επιχείρησης «Fake Star» — μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης που παραβιάζουν γνωστά εμπορικά σήματα - οι αστυνομικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη εντόπισαν και κατάσχεσαν 8 εκατομμύρια πολυτελή και αθλητικά εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης, περισσότερα από τα μισά από τα 14 εκατομμύρια προϊόντα παραποίησης/απομίμησης που κατασχέθηκαν το 2023.
Προσθέτει ότι τα αθλητικά εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης περιλάμβαναν υφάσματα, υποδήματα, ετικέτες, δερμάτινα είδη και αξεσουάρ ένδυσης παραποίησης/απομίμησης, περιλαμβανομένων αθλητικών υποδημάτων και ενδυμάτων, με εκτιμώμενη λιανική αξία 120 εκατ. EUR.
Αναφέρει ότι η επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη 264 ατόμων σε σχέση με τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης.
Σύμφωνα με το EUIPO, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν 552.611 είδη υποδημάτων, 1.140.343 αθλητικά ενδύματα και 5.497.460 ετικέτες παραποίησης/απομίμησης με λογότυπα.
Αναφέρει ότι οι κατασχέσεις επιβεβαιώνουν ότι πολλά από τα τελικά προϊόντα παραποίησης/απομίμησης τελειοποιούνται στην Ευρώπη, όπου τα λογότυπα παραποίησης/απομίμησης εφαρμόζονται σε προϊόντα χωρίς ετικέτα.
Προσθέτει ότι κατά την αποκάλυψη κυκλωμάτων παραποίησης/απομίμησης, η επιχείρηση αποκάλυψε και άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη διακίνηση μεταναστών, η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αναφέρει επίσης ότι η επιχείρηση «Fake Star» διεξάγεται υπό την ηγεσία της Ισπανίας (Policía Nacional) και με τη συνδιοίκηση της Ελλάδας (Ελληνική Αστυνομία), υπό το συντονισμό της Europol, με την ενεργή συμμετοχή οργανισμών και αρχών από 18 χώρες.
Εξάλλου, ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, João Negrão, δήλωσε ότι "καθώς απολαμβάνουμε τη συγκίνηση του ανταγωνισμού αυτό το καλοκαίρι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παίζουμε τίμια, τόσο για τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο όσο και για τους θεατές στο σπίτι".
«Τα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας που κρύβονται πίσω από τις εν λόγω εκδηλώσεις προστατεύουν και αναβαθμίζουν τις εμπειρίες μας ως φίλαθλοι, στηρίζουν τους αθλητές μας και εμπνέουν τους μελλοντικούς πρωταθλητές της Ευρώπης και του κόσμου» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «παρακολουθώντας τις επίσημες εκπομπές και αγοράζοντας αδειοδοτημένα προϊόντα, διασφαλίζουμε ότι τα αγαπημένα μας αθλήματα θα εξακολουθήσουν να ευδοκιμούν για τις επόμενες γενιές».
Η Emma Terho, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του EUIPO για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας αθλητικών και άλλων ζωντανών εκδηλώσεων τον Οκτώβριο του 2023 ότι "εάν οι φίλαθλοι παρακολουθούν ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις μέσω παράνομης μετάδοσης συνεχούς ροής, τίθεται σε κίνδυνο το συνολικό μοντέλο της αλληλέγγυας χρηματοδότησης του Ολυμπιακού κινήματος".
"Τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης θα έχαναν την αξία τους και οι δικαιούχοι των μέσων ενημέρωσης θα σταματούσαν να αποκτούν δικαιώματα μέσων ενημέρωσης με τεράστιες συνέπειες για το μοντέλο της αλληλέγγυας χρηματοδότησης ολόκληρου του Ολυμπιακού κινήματος", πρόσθεσε.