ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επιχειρήσεις διάσωσης του ΚΣΕΔ σε αριθμούς

Προσφορά στην ανθρώπινη ζωή το έργο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και στο πλευρό όσων χρειασθούν την βοήθειά του στη θάλασσα. Το ΚΣΕΔ και οι άνθρωποι του, ταγμένοι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής σε πολλές περιπτώσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν μάχη στη μέση του πουθενά προκειμένου να μεταφέρουν με ασφάλεια στη στεριά όσους κινδυνεύουν. Το πολύπλευρο έργο που προσφέρει το ΚΣΕΔ αποκαλύπτεται και από τα ετήσια στοιχεία. Από το 1995 μέχρι και το 2021 δεν είναι λίγα τα περιστατικά στα οποία χρειάσθηκε η συνδρομή του ΚΣΕΔ, όπως επίσης και τα πρόσωπα τα οποία διασώθηκαν χάρη των προσπαθειών των πληρωμάτων πτητικών και ναυτικών μέσων.

Το έργο σε αριθμούς

Από το 1995 που υπάρχουν στοιχεία μέχρι και το 2021 το ΚΣΕΔ κλήθηκε και ανταποκρίθηκε σε 982 περιστατικά έρευνας και διάσωσης τα οποία σημειώθηκαν εντός της περιοχής ευθύνης του. Για την ίδια περίοδο το προσωπικό του ΚΣΕΔ διέσωσε από την θάλασσα 3663 πρόσωπα, αριθμός μεγάλος αν ληφθεί υπόψη τα μέσα που είχε στην διάθεσή του το ΚΣΕΔ μέχρι και το 2010. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν το 1997 ήταν η χρονιά με το μεγαλύτερο αριθμό διασωθέντων (798). Η αμέσως επόμενη ήταν το 2014 με 368 διασωθέντες και το 2001 με 234 διασωθέντες. Μέσα στην περίοδο της πανδημίας ο αριθμός των διασωθέντων έπεσε κατακόρυφα με 14 διασώσεις το 2020 κάτι που δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που χρήζουν βοήθεια είναι πρόσωπα που προσπαθούν να μετακινηθούν προς δυσμάς και που η φυγή τους περιορίστηκε ένεκα των υγειονομικών περιορισμών. Το 2020 είναι η χρονιά με τα λιγότερα περιστατικά από το 1995.

Τα περιστατικά

Στο κομμάτι των περιστατικών έρευνας και διάσωσης που χρειάσθηκε η συνδρομή του ΚΣΕΔ το 2016 είναι η χρονιά που παρατηρήθηκε ρεκόρ. Το χρονιά εκείνη είναι καταγεγραμμένα 70 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα οποία μέχρι και το 2019 υποχώρησαν κάτω από 50. Με βάση τα επίσημα στοιχεία η χρονιά με τα λιγότερα περιστατικά είναι το 1995 (11) και αμέσως μετά το 2000 με 14 περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση