ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα αναβολή στη δίκη της Γερμανίδας για υπόθεση σφετερισμού ε/κ γης

Επικαλέστηκε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως στις υποθέσεις Δημόπουλου, Ξενίδη – Αρέστη και Λοϊζίδου, όπου η ΚΔ ήταν μέρος, λέγοντας ότι εκεί αναφέρεται πως το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό

ΚΥΠΕ

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση σφετερισμού ε/κ γης στα κατεχόμενα με κατηγορούμενη την 46χρονη Γερμανίδα με το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφασή του για το θέμα μεροληψίας και δίκαιης δίκης που ήγειρε σήμερα ο δικηγόρος της Γερμανίδας.

Εκ μέρους της υπεράσπισης, ο Σωτήρης Αργυρού είπε ότι λόγω της «ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας» να βρουν λύση στο πρόβλημα εδώ και 50 χρόνια, με αυτή την υπόθεση, ως έχει, μεταφέρεται το βάρος στους ώμους των δικαστηρίων. Διερωτήθηκε δε κατά πόσο μπορεί να φέρει μάρτυρες υπεράσπισης από τα κατεχόμενα, για παράδειγμα του «τμήματος κτηματολογίου» για ν’ αποδείξει ότι η κατηγορουμένη δεν γνώριζε και να μην τους συλλάβει η αστυνομία και κατά πόσο το Δικαστήριο θα αποδεχθεί έγγραφα ενός «κράτους» που δεν αναγνωρίζει.

Επικαλέστηκε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως στις υποθέσεις Δημόπουλου, Ξενίδη – Αρέστη και Λοϊζίδου, όπου η ΚΔ ήταν μέρος, λέγοντας ότι εκεί αναφέρεται πως το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό.

Ο κ. Αργυρού υποστήριξε το επιχείρημά του για την σημαντικότητα της δίκαιης δίκης και της αμεροληψίας του Δικαστηρίου επικαλούμενος το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το άρθρο 30 του Συντάγματος του ΚΔ και νομικές αποφάσεις που αφορούν αυτά τα άρθρα.

Αναφορά έκανε και σε σχέση με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και την σύνθεση του σώματος, στην οποία αντέδρασε ο Πρόεδρος, Νικόλας Γεωργιάδης ζητώντας του να διευκρινίσει εάν ζητεί εξαίρεση ενός ή του συνόλου του τριμελούς. Με τη σειρά του ο κ. Αργυρού έκανε αναφορά και σε παραβίαση του διαχωρισμού της εκτελεστικής από την δικαστική εξουσία, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Διαφωνία υπήρξε μεταξύ των διαδίκων και για το κατά πόσο οι ενστάσεις της υπεράσπισης είναι σωστό να εγερθούν στο παρόν στάδιο πριν την έναρξη της δίκης με τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει ότι ενώπιον του Δικαστηρίου υπάρχουν ισχυρισμοί της Κατηγορούσας Αρχής εναντίον της κατηγορουμένης και το Δικαστήριο δεν έχει δει κανένα στοιχείο ή μαρτυρία που ν’ αφορά την υπόθεση ακόμα. Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε επίσης ότι τα κυπριακά δικαστήρια έχουν δει κι άλλες υποθέσεις που αφορούν το 1974.

Εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής η Χρίστια Κυθρεώτου χαρακτήρισε αβάσιμο και ανεπίτρεπτο το αίτημα της υπεράσπισης να εγείρει προδικαστική ένσταση για δίκαιη δίκη και μεροληψία του Δικαστηρίου λέγοντας πως είναι καθήκον του δικαστηρίου να εξετάζει κατηγορίες με βάση τον ποινικό κώδικα. Ζήτησέ δε το αίτημα να απορριφθεί. Είπε επίσης ότι η υπεράσπιση θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς περί μη δίκαιης δίκης και μεροληψίας του δικαστηρίου, ενώ αυτό που άκουσαν ήταν «αόριστες τοποθετήσεις» της υπεράσπισης.

Παρέπεμψε κι αυτή σε σχετικές αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων, κυρίως για το εάν στο παρόν σταδιο μπορούν ή όχι να εξεγερθούν τέτοια ζητήματα από την υπεράσπιση.

Μετά από διακοπή αρκετών λεπτών ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν με προσοχή τα πρακτικά και την σωρεία υποθέσεων και αποφάσεων που αναφέρθηκαν στην διαδικασία σήμερα και όρισε την 8η Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν την απόφασή τους. Μέχρι τότε η κρατούμενη θα παραμείνει υπό κράτηση.

Την δίκη παρακολουθούσαν και μέλη της διπλωματικής αποστολής της Γερμανίας στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση