ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα της Επ. Νομοθεσίας για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Οι πρωτοφανείς προκλήσεις που διαρκώς αναφύονται ανά το παγκόσμιο δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό»

ΚΥΠΕ

Οι πρωτοφανείς προκλήσεις που διαρκώς αναφύονται ανά το παγκόσμιο δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας σε μήνυμα του για τη 10η Δεκεμβρίου, της Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σύνθημα ««Ελευθερία, Ισότητα και Δικαιοσύνη για Όλους».

Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμώντας την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 και το όραμα των εμπνευστών της για έναν κόσμο με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Όπως αναφέρεται, με την εν λόγω Οικουμενική Διακήρυξη, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ίσα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα αναγνωρίστηκαν ως τα θεμέλια της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα – αστικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά – είναι οικουμενικά, αδιαίρετα, αναφαίρετα, αλληλεξαρτώμενα και αλληλένδετα», αναφέρεται.

Ωστόσο, σημειώνει ότι «παρά τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στα 75 χρόνια από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης ως προς την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πρωτοφανείς προκλήσεις που διαρκώς αναφύονται ανά το παγκόσμιο δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό».

«Αντιθέτως, απαιτούν τη λήψη πρωτοβουλιών και αποφασιστικών δράσεων για την καταπολέμηση και την πρόληψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το μήνυμα, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πιστή στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και αγωνίζεται για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης απόλαυσής τους από όλους και όλες, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας, φύλου, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γεννήσεως, πλούτου ή κοινωνικής τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας αρμοδίως παρακολουθεί, προετοιμάζει και εποπτεύει την κατάθεση περιοδικών εκθέσεων σχετικά με τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με κυρωθείσες διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετέχει ως επικεφαλής αντιπροσωπειών στις αντίστοιχες ακροάσεις/εξετάσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων.

Ειδικότερα, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας παρακολουθεί τις ακόλουθες συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών: το Διεθνές Σύμφωνο για Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (1966), το Διεθνές Σύμφωνο για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (1966), τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικής Διάκρισης (1965), τη Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (1979), τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) και τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (1984). Παράλληλα, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας συντονίζει τη σύνταξη και κατάθεση των εκθέσεων στη βάση του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Περιφερειακών ή Μειονοτικών Γλωσσών (1992) και της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (1995) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση