ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα δισ. ευρώ και δυο ορόσημα για την Υγεία

Τα ανοιχτά ζητήματα για εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ αλλά και οι επενδυτικές προοπτικές με τις αλλαγές στο χώρο της Υγείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νέα δεδομένα στο χώρο της Υγείας προκύπτουν από την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), η εφαρμογή του οποίου έχει εισέλθει σε καθοριστική φάση. Παρά τα προβλήματα τα οποία έχουν εμφανισθεί, κάποια εκ των οποίων αντιμετωπίσθηκαν και για κάποια άλλα αναζητούνται λύσεις, το νέο περιβάλλον που δημιουργείται παρουσιάζει έντονα σημάδια αλλαγών, τόσο στον δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Μια παράμετρος με θετικές επιδράσεις και στην οικονομία είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να δημιουργείται. Στην προμετωπίδα βρίσκεται το κράτος το οποίο τρέχει με αντίπαλο το χρόνο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενόψει και της δεύτερης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ, το ερχόμενο καλοκαίρι. Στο κομμάτι αυτό συμπεριλαμβάνεται και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ο οποίος θα κληθεί να στηρίξει το ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα σημαντικές είναι οι διεργασίες που φαίνεται να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα καθώς και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν επενδυτές από το εξωτερικό, λόγω ακριβώς των νέων δεδομένων που δημιουργεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, όπως υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας. Ειδικά στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας αναμένονται έντονες διεργασίες, το διάστημα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι που σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως, να αλλάξουν άρδην το σημερινό περιβάλλον.

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Παράλληλα με τις διεργασίες για προετοιμασία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η προσοχή την παρούσα περίοδο στρέφεται στην υπερπήδηση ενός σημαντικού εμποδίου που υπάρχει και αφορά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια : την επίτευξη συμφωνίας για συμμετοχή των κλινικών στο ΓεΣΥ. Μια προσπάθεια με αρκετές δυσκολίες και αμφίρροπο αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο χώρος της ιδιωτικής Υγείας παρουσιάζει σημάδια αλλαγών, κυρίως μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ τα οποία θα εμφανισθούν το επόμενο διάστημα. Ένα από τα ζητήματα που έχουν προκύψει, έχει να κάνει με τις απόψεις των ιδιωτικών κλινικών στο παρασκήνιο, που δεν είναι ομοιογενείς, σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με ενδεχόμενες ανακατατάξεις, σε κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια λόγω οικονομικών προβλημάτων. Παράγοντες από το χώρο της ιδιωτικής Υγείας θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο χώρο των κλινικών, χωρίς να αποκλείεται κάποιο ή κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια να αλλάξουν χέρια. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, γίνεται λόγος για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προς πώληση μέρους ή του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών ιδιωτικού νοσηλευτηρίου. Οι επενδύσεις στο χώρο της Υγείας είναι ένα θέμα που έχει κάνει την εμφάνισή του και επιβεβαιώνεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Το Υπ. Υγείας

Κληθείς από την «Καθημερινή» να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου περιορίστηκε να αναφέρει ότι φυσιολογικά το νέο περιβάλλον δημιουργεί ευκαιρίες που κεντρίζουν την προσοχή επενδυτών. «Πέραν τούτου δεν υπάρχει κάτι άλλο», είπε και επανέλαβε ότι επενδυτές από Ελλάδα και Αμερική αλλά και από την περιοχή μας, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ζήτησαν πληροφορίες για τις αλλαγές που δρομολογούνται. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια «τα οποία δεν είναι προς πώληση», όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. «Το ΓεΣΥ διαφοροποιεί τα δεδομένα στον τομέα της Υγείας και με την ενοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο δικαιούχος θα απολαμβάνει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από όλο το φάσμα των παρόχων, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιώτες ή του δημοσίου», δηλώνει ο υπουργός και επαναλαμβάνει τη σαφή πολιτική δέσμευση για στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Είμαστε γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους», σημείωσε ο υπουργός και παρέπεμψε σε μια σειρά από αποφάσεις και ενέργειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της επαρκούς στελέχωσης και της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αλλά και του εξοπλισμού. Έφερε ως παράδειγμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λέγοντας ότι ο αριθμός των δικαιούχων που έχουν εγγραφεί στα Κέντρα Υγείας είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο δικαιούχων, που αναλογεί στον οποιοδήποτε ιατρό στο Σύστημα, λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, με ραντεβού, υπάρχει νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό και είναι πλέον κερδοφόρα για τον ΟΚΥπΥ», σημείωσε.

Συν 156 εκατ. ευρώ

Οι δραστικές αλλαγές στον τομέα υγείας είναι εμφανείς αν κάποιος δει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2020. Οι οικονομικοί πόροι που έχουν διατεθεί αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, 156 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019. Με βάση την ανάλυση των προϋπολογισμένων ποσών η αύξηση για το 2020 οφείλεται στις εισφορές που θα καταβάλλονται από το κράτος για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, που είναι €418 εκατομμύρια. Εάν συνυπολογιστούν οι δαπάνες που έχουν μεταφερθεί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μαζί με τις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά περίπου €35 εκατομμύρια. Αυξημένο είναι επίσης το κονδύλι για αναπτυξιακά έργα και στην αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενόψει της 2ης φάσης του ΓεΣΥ. «Η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι εκ των ων ουκ άνευ», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι γνωστά και καταβάλλεται προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Οι δαπάνες

Στον προϋπολογισμό του 2020 αποτυπώνεται η στόχευση της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσηλευτήρια ενόψει και της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ. Για την επόμενη χρονιά μια σειρά έργων βρίσκονται στα σκαριά και αφορούν: το ΤΑΕΠ και την Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, τη Μεταμοσχευτική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που ολοκληρώνεται προσεχώς, καθώς και την έναρξη εντός του 2020 της κατασκευής της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, την έναρξη ανέγερσης του ΤΑΕΠ στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και τη δρομολόγηση της ανέγερσης νέων Πτερύγων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Παράλληλα, έχουν παρθεί αποφάσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας όπως: το άνοιγμα εντός του 2019 περίπου 300 νέων θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Μάιο για κάλυψη 33 επιπλέον θέσεων (25 γραφείς, και 8 θέσεις λειτουργών Λογιστηρίου), η αναβάθμιση Κλιμάκων των ιατρών, των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας (απόρροια των αντίστοιχων Συμφωνιών που υπεγράφησαν από τις συντεχνίες στο Προεδρικό Μέγαρο το 2017 και το 2018, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας), η επέκταση του ωραρίου εργασίας και υπερωριακή αποζημίωση, η παραχώρηση κινήτρων στους Προσωπικούς Ιατρούς του δημοσίου και η επικείμενη συμφωνία για παραχώρηση κινήτρων στους Ειδικούς Ιατρούς, η αύξηση της αποζημίωσης του συστήματος αναμονής και κλήσης από τον Δεκέμβριο του 2019, ο τριπλασιασμός του κονδυλίου για αγορά και αναβάθμιση του εξοπλισμού, και άλλα.
(ένθετο)

Τα ανοιχτά ζητήματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η κατάληξη του διαλόγου με την ΠΑΣΥΚΙ στο θέμα των κινήτρων στους γιατρούς του δημοσίου αλλά και με την ΠΑΣΙΝ για συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, είναι τα δυο κυριότερα ανοιχτά ζητήματα για Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ, που πιέζουν για λύση. Μετά την παραίτηση Αλέκου Σταμάτη ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Μάριου Παναγίδη βρίσκεται ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών του δημοσίου (ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ) για την παραχώρηση κινήτρων με ζητούμενο την ανακοπή της φυγής ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων των δυο πλευρών αναφορικά με το ποσοστό των ιατρών ανά ιατρική πράξη. Το θέμα αυτό ως γνωστόν φαίνεται να οδήγησε στην παραίτηση Σταμάτη από τον ΟΚΥπΥ. Την Τρίτη ο νέος πρόεδρος του ΟΚΥπΥ είχε συνάντηση γνωριμίας με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα. Ο διάλογος των δύο πλευρών θα εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα με στόχο να υπάρξει κατάληξη.

Οι κλινικές

Το άλλο φλέγον ζήτημα αφορά τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) επιδιώκει συμφωνία-πλαίσιο με τον ΟΑΥ και μετά θα ακολουθήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις του κάθε νοσηλευτηρίου χωριστά. Από πλευράς ΟΑΥ γίνεται λόγος για καλό κλίμα ενόψει και της παρουσίασης της πρότασης προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Κύκλοι της ΠΑΣΙΝ έλεγαν στην «Κ» πως η αναμενόμενη πρόταση του ΟΑΥ δεν αναμένεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στις ανησυχίες που εκφράζονται από πλευράς ιδιωτών, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X