ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υψηλοί τόνοι στην Επ. Υγείας για τα χρήματα των γιατρών

«Μήλο της έριδος» έγινε για την Επιτροπή τμήμα μελέτης που ετοίμασε ο οίκος Deloitte για την εκτίμηση του ποσού που θα πρέπει να αποδοθεί από τον ΟΚΥπΥ στους γιατρούς

ΚΥΠΕ

«Μήλο της έριδος» έγινε σήμερα για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας τμήμα της μελέτης που ετοίμασε ο οίκος Deloitte για την εκτίμηση του ποσού που θα πρέπει να αποδοθεί από τον ΟΚΥπΥ στους γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αντί κινήτρων, αφού το εν λόγω έγγραφο δεν παραδόθηκε στο σύνολό του στην Επιτροπή. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος ζήτησε από τον ΓΔ του ΟΚΥπΥ Κύπρο Σταυρίδη όπως παραδοθεί το τμήμα της μελέτης μέχρι αύριο, Παρασκευή, με τον τελευταίο να δεσμεύεται να πάρει την έγκριση του ΔΣ για το θέμα.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει αυτεπάγγελτα το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης, μετά από εισήγηση Βουλευτών του ΑΚΕΛ, στη σκιά της 48ωρης απεργίας των γιατρών, που έληξε μόλις τρεις ώρες πριν τη συνεδρίαση, και μόλις μία ώρα μετά τη συνάντηση των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό.

Κατόπιν μίας έντονης ανταλλαγής θέσεων, από τους Βουλευτές, τους εκπροσώπους των συντεχνιών, αλλά και από τον ΟΚΥπΥ, ζητήθηκε από τον Κύπρο Σταυρίδη, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, να καταθέσει μέχρι την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στην Επιτροπή το τμήμα εκείνο της μελέτης το οποίο, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνει «εισηγήσεις και παραδοχές» σχετικά με τα έτη 2021-2023, αν και δεν περιλαμβάνει αναφορές σε ποσά άλλα από τα 2,5 εκ. ευρώ που προτείνονται στο πρώτο τμήμα της μελέτης, ποσό το οποίο έγινε η αφορμή για την 48ωρη απεργία των γιατρών.

Πάντως, κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι προ μηνών είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον σύμβουλο της Deloitte, Γιώργο Παντελίδη, ότι το ποσό ανερχόταν στα 4,5 εκ. ευρώ. Ο κ. Παντελίδης, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση, απέφυγε να αναφερθεί σε «τηλεφωνικές ή άλλες συνομιλίες».

Εξήγησε, όμως, ότι, βάσει των όρων εντολής που είχε η Deloitte από τον ΟΚΥπΥ, με τον οποίο είχε συμβληθεί για να κάνει τη μελέτη, «η Deloitte μπορούσε να ερμηνεύσει και να ποσοτικοποιήσει αυτά που ήταν συμφωνημένα, δηλαδή τις πρακτικές του 2021-2022, και με βάση αυτά που ήταν συμφωνημένα, δώσαμε το νούμερο υπεύθυνα για το 2023», όπως είπε.

«Δε βρήκαμε κάποια άλλη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, για να στηρίξουμε κάποιο άλλο υπολογισμό», πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης. Επεσήμανε, όμως, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει αδυναμίες, όπως είχε διαπιστωθεί και από τον Γενικό Ελεγκτή και όπως έχει παραδεχθεί και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, τις οποίες η Deloitte εντόπισε και αποφάσισε να αναδείξει με παρατηρήσεις που ετοίμασε και κοινοποίησε προς τον ΟΚΥπΥ.

«Ερμηνεύοντας τον όρο τέσσερα των όρων εντολής, θεωρήσαμε υποχρέωση ως Deloitte να καταθέσουμε τις παραδοχές και εισηγήσεις μας για να ληφθούν υπόψη από την αρμόδια αρχή», σημείωσε ο κ. Παντελίδης. Ως σημαντική παράμετρος της συζήτησης, όμως, αναδείχθηκε το γεγονός ότι οι όροι εντολής για την εν λόγω μελέτη δόθηκαν στην Deloitte από τον ΟΚΥπΥ, με τον οποίο έγινε η συνεργασία, ενώ ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ υπογράμμισαν ότι δεν είχαν συμφωνήσει με τους όρους εντολής, ούτε πριν την εκπόνηση της μελέτης, ούτε εκ των υστέρων.

Πάντως, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, το τμήμα της μελέτης της Deloitte που περιλαμβάνει επιπρόσθετες εισηγήσεις και παραδοχές προς τον ΟΚΥΠΥ, μπορεί να αξιοποιηθεί από τις συντεχνίες των γιατρών, εφόσον τους δοθεί, ώστε να απευθυνθούν σε κάποιον άλλο ελεγκτικό οίκο για να ποσοτικοποιήσει τα στοιχεία που παρατίθενται.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στο να κατατεθεί, έστω και σε πλαίσιο απόλυτης εμπιστευτικότητας, προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή το έγγραφο με τις εισηγήσεις και τις παραδοχές που ετοίμασε η Deloitte, ενώ ακόμα και το κυρίως τμήμα της μελέτης έφτασε στα μέλη της Επιτροπής μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, διαβεβαιώνοντας ότι το τετρασέλιδο έγγραφο της μελέτης παραδόθηκε στον ίδιο σε κλειστό φάκελο και μοιράστηκε στα μέλη της Επιτροπής εμπιστευτικά, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε. Εξάλλου, με παρέμβασή του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί ή να υποβάλει ερωτήσεις, αφού δεν έχει προλάβει να μελετήσει το έγγραφο.

Ο κ. Σταυρίδης, πάντως, επέμεινε κατά την αρχική του τοποθέτηση στην Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, αν υπάρχει κάτι άλλο, πέρα από το τετρασέλιδο έγγραφο που παρουσιάστηκε, ότι οτιδήποτε άλλο δεν είναι παραδοτέο, εφόσον παραδόθηκε στον ΟΚΥπΥ εκ των υστέρων και όχι μαζί με την κυρίως μελέτη. Ο κ. Λουκαΐδης θέλησε, δε, να «προστατεύσει» τον κ. Σταυρίδη, όπως είπε, ενημερώνοντάς τον ότι υπόκειται σε κυρώσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, όποιος παρουσιάζει ψευδή στοιχεία.

Στην τοποθέτηση Λουκαΐδη αντέδρασε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, λέγοντας ότι «δε χρειάζεται να εκφοβίζουμε τους καλεσμένους», κάτι το οποίο αντέκρουσε ο κ. Λουκαΐδης, αναφέροντας ότι ο εκφοβισμός δεν είναι πρόθεση κανενός, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να είναι επιδίωξη όλων των μελών να παρουσιαστεί στην Επιτροπή η αλήθεια.

Ο κ. Λεωνίδου, από την πλευρά του, υπέδειξε με παρέμβασή του στην Επιτροπή ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αν συμφώνησαν και τα δύο μέρη στους όρους εντολής για τη μελέτη και εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί οι γιατροί να λένε ότι δεν συμφωνούν με τους όρος εντολής, αλλά συμφωνούν με το αποτέλεσμα της μελέτης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κούμα, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν έγινε ορθά αντιληπτή η θέση τους από τον κ. Λεωνίδου.

Εν τέλει, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τον κ. Σταυρίδη να εξουσιοδοτήσει τον κ. Παντελίδη της Deloitte να αναφερθεί στο περιεχόμενο του εγγράφου που δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή (αφού ο κ. Παντελίδης είπε ότι δεσμευόταν από τους όρους εντολής του συμβολαίου με τον ΟΚΥπΥ). Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι θα χρειαστεί να πάρει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, προτού παραχωρήσει το υπόλοιπο της μελέτης στην Επιτροπή, κάτι το οποίο δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Ο κ. Σταυρίδης εξέφρασε τη βούληση του Οργανισμού να καθίσει σε διάλογο με τις συντεχνίες των γιατρών με σκοπό να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας την έγνοια του για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι», είπαν οι γιατροί, αντικρούοντας κατηγορίες για κινδύνους εν μέσω απεργίας

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι», ανέφερε ο Μωυσής Λάμπρου, εκπρόσωπος των γιατρών στην ΠΑΣΥΔΥ, αναφέροντας ότι «οι συντεχνίες των γιατρών λοιδορήθηκαν από τα ΜΜΕ ως ψεύτες, όταν αναφέρθηκαν στην ύπαρξη του δεύτερου τμήματος της μελέτης», σημειώνοντας ότι αυτό είχε δηλωθεί από την Deloitte σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας από τις 7/8/2024. «Το περιβόητο έγγραφο που δεν υπήρχε», είπε, «ξαφνικά δεν μπορεί να δοθεί» και κάλεσε τον ΟΚΥπΥ «να αποφασίσει αν το έγγραφο υπάρχει ή όχι». Ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι οι παραδοχές που υπήρξαν, χρησιμοποιήθηκαν από τις συντεχνίες για να υποβληθεί η οικονομική πρόταση.

Ακολούθως, επαναβεβαίωσε ότι οι συντεχνίες θα συνεχίσουν τον διάλογο, όπως υποσχέθηκαν και κατά την πρωινή συνάντησή τους με τον Υπουργός Υγείας. Σημείωσε επίσης πως οτιδήποτε συζητήθηκε στην Επιτροπή, δεν εμπλέκεται με τη διαδικασία του διαλόγου. Ανέφερε, ακόμα, ότι η επόμενη συνάντηση για το σκοπό του διαλόγου έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και ενημέρωσε ότι οι συντεχνίες διαβεβαίωσαν τον Υπουργό πως την ερχόμενη εβδομάδα δε θα συζητηθούν απεργιακά μέτρα, αλλά θα εστιάσουν στην επεξεργασία θέσεων για να επιτευχθεί σύγκληση.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λουκαΐδη, σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών κατά την απεργία, ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν σαφέστατες και ακολουθήθηκαν με απόλυτη ακρίβεια και στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίστηκε οποιοδήποτε περιστατικό ενείχε κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή. «Οτιδήποτε άλλο ακούστηκε είναι ανακριβές», είπε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι περιστατικό που διακομίστηκε εχθές στις 10:30 π.μ. με καρδιακό επεισόδιο, αντιμετωπίστηκε και ο ασθενής χαίρει άκρας υγείας.

Από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ, ο Σωτήρης Κούμας, αναφέρθηκε στη διαχείριση ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και είπε ότι δόθηκαν όσες έπρεπε, αναβλήθηκαν κάποιες και αυτές δόθηκαν σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες θα δοθούν αύριο. «Νιώθω διπλά δικαιωμένος», είπε ο κ. Κούμας, αναφερόμενος και στην τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να δουλέψει ο τόπος δίχως τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, για το πως έγινε ο υπολογισμός του ποσού των 4,5 εκ. ευρώ που πρότειναν στον ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες, είπε ότι αυτό στηρίζεται στην εικόνα που υπήρχε από το 2020. Σημείωσε, εξάλλου, ότι το ποσό αυτό που προορίζεται αντί κινήτρων, αποφασίστηκε να δοθεί από τον ΟΚΥπΥ ώστε να ανακοπεί η φυγή ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία και επομένως η αποδυνάμωσή τους.

Από πλευράς της η κ. Γιαννάκη σημείωσε ότι η διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατά την 48ωρη απεργία ήταν επιτυχής και ότι την πρώτη ημέρα αντιμετωπίστηκαν 120 περιστατικά και ακόμα 112 την δεύτερη ημέρα. Επιβεβαίωσε το εποικοδομητικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η πρωινή συνάντηση των συντεχνιών με τον Υπουργό Υγείας και διαβεβαίωσε για την πρόθεση όλων να προχωρήσουν για συμφωνία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, και ο κ. Κούμας επιβεβαίωσε ότι η πρωινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας είχε εποικοδομητικό χαρακτήρα και ότι συζητήθηκε κυρίως ο οικονομικός πυλώνας της συμφωνίας, ενώ τέθηκε και η πρόθεση να συζητηθούν και τα ποσά για το 2025, 2026 και 2027. Ο κ. Κούμας είπε πως εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να γίνει μία προσεκτική συζήτηση για το θέμα αυτό, με συγκεκριμένα κριτήρια, προσθέτοντας ότι τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Σημείωσε, ακόμα, ότι στην επόμενη συνάντηση που έχει οριστεί στο πλαίσιο του διαλόγου, οι συντεχνίες θα αναμένουν απαντήσεις εκ μέρους του ΟΚΥπΥ αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, πάντως, ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε ότι «συνειδητά κάποιοι επιχείρησαν να απαξιώσουν τους γιατρούς» και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι θα φορτώσουν στους γιατρούς την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, θα πρέπει να το ξεχάσουν, όπως είπε. Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει για ακόμα μία μελέτη που έχει ζητήσει ο ΟΚΥπΥ, η οποία αφορά στο επιχειρησιακό πλάνο και στο σχέδιο δράσης και ζήτησε να παρουσιαστεί και η εν λόγω μελέτη στην Επιτροπή.

Έκκληση Βουλευτών προς όλες τις πλευρές να βρεθεί η χρυσή τομή

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανάφερε πως η σημερινή συνάντηση μεταξύ Υπουργού Υγείας και κυβερνητικών γιατρών ήταν προς την ορθή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι «όταν επιδείξουν όλοι καλή διάθεση, θα βρεθεί η χρυσή τομή για να μην επαναληφθεί απεργία» σημειώνοντας ότι στον τομέα της υγείας δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναταραχή.

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο η Βουλή για το θέμα και αν θα εξεταστεί ξανά το ζήτημα στην Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Δίπλαρος απάντησε πως «το πιο πιθανόν ότι και την ερχόμενη Πέμπτη θα μας απασχολήσει το θέμα και θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για να δούμε ακριβώς τι προέβλεπε στο σύνολο της η μελέτη».

Επεσήμανε, όμως, ότι συμφωνία θα μπορούσε να είχε υπάρξει πολύ νωρίτερα και η απεργία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, λέγοντας ότι από την προσπάθεια της προηγούμενης Πέμπτης είχε υπάρξει συμφωνία για το ποσό της περιόδου 2022-2024, αφού είχαν υπαναχωρήσει και οι δύο πλευρές από τις αρχικές τους διεκδικήσεις, και ότι είχε δρομολογηθεί συνάντηση για την Τρίτη, 26/11, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα χρόνια.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, μετά τη συνεδρίαση ανάφερε ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις, αποκαταστάθηκαν πράγματα που είχαν ακουστεί εις βάρος της ιατρικής κοινότητας και κατέληξαν πως έχει τροχοδρομηθεί ένα καλό κλίμα στο οποίο αναμένεται στις αρχές του Φλεβάρη να υπάρξει και συμφωνία.

«Από τη δική μας πλευρά κάναμε ό,τι μπορούσαμε ακριβώς για να λυθεί αυτό το ζήτημα, καλώντας τους άπαντες με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα να εγκύψουν σε αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να μην υπάρξουν ξανά παρόμοια περιστατικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι «είναι υποχρέωση και του ΟΚΥπΥ και των γιατρών να ξεκινήσουν ένα νέο διάλογο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω περιπέτεια στους ασθενείς» και πρόσθεσε ότι «το επόμενο διάστημα είναι αρκετό για να υπάρξει μία αντικειμενική διαβούλευση, καλόπιστη, με στόχο να πετύχουμε την αποφυγή απεργιακών μέτρων».

Ο κ. Λεωνίδου εξήγησε ότι η Deloitte υπέδειξε στον ΟΚΥπΥ ότι υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις και κάποιες παραδοχές, ότι οι συνθήκες από τότε που υπογράφηκαν οι συμφωνίες με τους γιατρούς έχουν αλλάξει, και σημείωσε ότι θα πρέπει να κουβεντιάσουν οι δύο πλευρές αυτό το σημείο. Απήυθυνε «έκκληση, με καλή πίστη, με συναίνεση και υπευθυνότητα, να πάρουν αποάσεις οι μέν και οι δε, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ότι το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρεται στη μελέτη της Deloitte, με βάση τις παραδοχές αυτές, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι «δεν είναι δουλειά της Βουλής να μπει στη δαπραγμάτευση των δύο μερών».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως τις επιπτώσεις της κατάστασης που δημιουργήθηκε, λόγω στρεβλώσεων στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, τις υφίστανται οι ασθενείς και το σύστημα υγείας και σημείωσε ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της παθογένειας που έχει προκληθεί λόγω του λανθασμένου τρόπου εφαρμογής ορισμένων βασικών πτυχών του ΓεΣΥ.

Ανέφερε, ακόμα, πως αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο από την μία πλευρά και ότι χρειάζεται συνολική λύση όλων αυτών των προβλημάτων. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, χωρίς να έχει ακουστεί.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προς την κυβέρνηση και προς τους συνδέσμους των ιατρών λέγοντας ότι «θα πρέπει με σύνεση να προχωρήσουμε στην άμεση επίλυση των βασικών στρεβλώσεων που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, αν θέλουμε να το διατηρήσουμε και κυρίως να ενισχύσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς όφελος του ασθενή, πράγμα που τα τελευταία χρόνια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, παρά την τρομακτική αύξηση του κόστους για την υλοποίησή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X