ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καραγιάννης: Απρόσμενα μεγάλος ο αριθμός κρουσμάτων το επόμενο διάστημα

Εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ως την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει παρέμβαση στις δύο περιοχές

ΚΥΠΕ

Απρόσμενα μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενδέχεται να έχει η Κύπρος το αμέσως επόμενο διάστημα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι η απότομη ανοδική κλίση της επιδημικής καμπύλης οφείλεται στην απειθαρχία του πληθυσμού.

Ωστόσο, ο κ. Καραγιάννης εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ως την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει παρέμβαση στις δύο περιοχές -όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα- και συγκεκριμένα στην Πάφο και στην Αραδίππου της Επαρχίας Λάρνακας, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Εξέφρασε την ελπίδα η κορύφωση να επέλθει πριν από το Μάιο, ωστόσο, σημείωσε πως είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα, λόγω των δύο εστιών σε Πάφο και Αραδίππου, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσο έχει διασπαρεί ο ιός σε αυτές τις δύο περιοχές.

Όπως συμπλήρωσε θα πρέπει να αναμένουμε και τα σημερινά αποτελέσματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν σημαντική ιχνηλάτηση στις δύο αυτές περιοχές.

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει την έννοια του αυτοπεριορισμού

Ερωτηθείς εάν η απότομη ανοδική κλίση της επιδημικής καμπύλης μεταφράζεται σε απειθαρχία του πληθυσμού και τι γίνεται από δω και πέρα, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα αποτελέσματα της απειθαρχίας του πληθυσμού και ίσως αυτοί να μολυνθήκαν, πριν να μπουν τα πιο αυστηρά μέτρα, την περασμένη εβδομάδα».

«Επομένως βλέπουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στην ανυπακοή, τη μη εφαρμογή των οδηγιών για αυτοπεριορισμό.

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει την έννοια του αυτοπεριορισμού. Έχουμε αυτό το φαινόμενο. Γι΄ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια παρέμβαση στις συγκεκριμένες δύο περιοχές τις Κύπρου τώρα για περιορίσουμε την εξάπλωση», είπε.

Ξεκαθάρισε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων ο ιός αναμένεται πως δεν θα εξαπλωθεί, ωστόσο πρόσθεσε «σιγοπαίρνουν κάποιες εστίες στις συγκεκριμένες περιοχές, ώσπου να αποθεραπευτούν όλοι».

Διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Απατώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τις επόμενες ημέρες τα περιστατικά αναμένεται πλέον να κυμαίνονται σε διψήφιους αριθμούς, εκφράζοντας την ελπίδα να μην ξανά αγγίξουν τον χθεσινό αριθμό.

«Οι αριθμοί πρέπει να μείνουν χαμηλά. Όσο πιο χαμηλά τόσο το καλύτερο», είπε.

Σε ερώτηση αν από το ρυθμό μετάδοσης της λοίμωξης και της γρήγορης αύξησης των κρουσμάτων στην Κύπρο θα μπορούσαμε να εξάγουμε συμπέρασμα για το πόσο μεγάλη θα είναι θνητότητα, ο κ. Καραγιάννης απάντησε: «Όχι. Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό, διότι εξαρτάται από τη μέση ηλικία των οικογενειών, που έχουν νοσήσει. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι οι ηλικιακές ομάδες είναι χαμηλότερες από τις ομάδες, που θα μπορούσε να παρουσιαστεί θνητότητα, λόγω ηλικία και βεβαρημένου κλινικού ιστορικού».

Εξάλλου, σημείωσε ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που υφίστανται αυτή τη στιγμή, θα αποτρέψουν τελικά σε βάθος χρόνου να μολυνθεί ο ίδιος αριθμός ανθρώπων, που θα μολυνόταν αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει εικόνα για το που βρισκόμαστε

Επιπλέον, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δείξουν τα πράγματα που βρισκόμαστε, για να προσθέσει ότι «εάν σταθεροποιηθούν θα έχει καλώς, αλλά θα πρέπει να σταθεροποιηθούν για κάποιο διάστημα πλήρως, πριν πούμε ότι πάμε προς το καλύτερο».

«Προς το παρόν οι αριθμοί που έχουμε είναι διαχειρίσιμοι και οτιδήποτε και να συμβαίνει μπορούμε προς το παρόν να το διαχειριστούμε, εφόσον δεν εξακολουθήσουμε φυσικά να έχουμε νοσηλευτές και γιατρούς και άλλα άτομα, που είναι στα νοσοκομεία, να βρίσκονται θετικοί και να βγαίνουν εκτός. Καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται λογιστικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Δεν μπορούμε να έχουμε άτομα από τον τομέα υγείας που να είναι θετικά», ανέφερε.

Στην περίπτωση που σημειωθεί μια απότομη κλίση της επιδημικής καμπύλης προς τα κάτω, ο κ. Καραγιάννης είπε πως αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται πλέον, ωστόσο, τόνισε πως «αυτή η κλίση πρέπει να φτάσει μέχρι το μηδέν και να κρατηθεί στο μηδέν για κάποια περίοδο, πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είμαστε καθαροί από τον ιό».

Καταληκτικά ανέφερε ότι μέχρι την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης υπάρχει ακόμα δρόμος, για να σημειώσει ότι πρέπει να σταθεροποιηθούμε στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση