ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δρ. Πέτρου: Δεν θα ξεπεραστεί ο κορωνοϊός με την κολχικίνη

Η κολχικίνη δεν είναι ένα αντιικό φάρμακο, αλλά ένα φάρμακο που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση, ανέφερε ο Δρ. Χρίστος Πέτρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την νόσο COVID-19, ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρίστος Πέτρου, ο οποίος εξήγησε ότι αν τα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης δικαιολογούν τη χρήση του, σίγουρα θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, που δημιουργείται από την COVID 19, σε ανθρώπους που νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρου η κολχικίνη δεν είναι ένα αντιικό φάρμακο, αλλά ένα φάρμακο που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύσυστηματική φλεγμονή, που προκαλείται από τη νόσο COVID 19.

Ανέφερε πως άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό και είναι άνω των 60 ετών ή έχουν κάποια προδιάθεση να αναπτύξουν τη φλεγμονή, που ίσως θα είναι μοιραία για τη ζωή τους, αναμένεται σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ότι η κολχικίνη θα βοηθήσει.

Επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτα και ακολούθως λήψη κλινικής απόφασης

Ωστόσο, σημείωσε πως για να δικαιολογείται η ένταξη του συγκεκριμένου φαρμάκου στο θεραπευτικό πρωτόκολλο της Κύπρου πρέπει πρώτα να δημοσιευτούν και επίσημα τα αποτελέσματα της μελέτης της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

«Εκτός του δελτίου Τύπου δεν έχουμε δει δημοσιευμένα δεδομένα, τα οποία να είναι επιστημονικά επικυρωμένα και τεκμηριωμένα, με αποτελέσματα που να είναι στατιστικά σημαντικά, ώστε να δούμε αν όντως αυτό που περιγράφει το δελτίο Τύπου υπάρχει», είπε ο Δρ. Πέτρου.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται κλινικές αποφάσεις στη βάσει ενός δελτίου Τύπου, για να συμπληρώσει πως αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες τη δημοσίευση.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα που είδαν το φως τις δημοσιότητας, είπε πως «είναι ενθαρρυντικά και υπάρχει ελπίδα, αφού η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο, το οποίο έχει ένα μηχανισμό δράσης, που μπορεί να δικαιολογήσει τη δράση του στο κορωνοϊό».

«Αν τα αποτελέσματα της μελέτης δικαιολογούν τη χρήση του», είπε, «σίγουρα θα βοηθήσει στον να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονή, που δημιουργείται από τη COVID 19 σε ανθρώπους, που νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως η κολχικίνη δεν είναι ένα φάρμακο που έχει αξία να χορηγείται προληπτικά.

Αν ενταχθεί στο πρωτόκολλο υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται

Ο Δρ. Πέτρου είπε πως η κολχικίνη, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, θα χορηγείται μόνο όταν νοσήσει κάποιος και έχει κάποια προδιάθεση να αναπτύξει σοβαρή εκδήλωση της νόσου.

Όπως σημειώνει «η μελέτη αναφέρει ότι θα χορηγείται σε ασθενείς άνω των 60 ετών που είναι θετικοί σε τεστ κορωνοϊού και σε ασθενείς 18 έως 60 ετών, που είναι θετικοί, αλλά που έχουν ένα και πλέον παράγοντα κινδύνου και πυρετό ταυτόχρονα».

Όσο ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται θα υπάρχουν μεταλλάξεις

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως οι μεταλλάξεις, που εντοπίστηκαν και κυκλοφορούν, θα επιβαρύνουν εκ νέου την επιδημιολογική εικόνα, είπε πως «όσο ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται θα υπάρχουν μεταλλάξεις».

«Κάποιες μεταλλάξεις μπορεί να είναι άνευ σημασίας, αλλά μπορεί κάποιες να είναι σημαντικές. Η μετάλλαξη που κυκλοφορεί από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού και απομένει να δούμε αν αυξάνει τη σοβαρότητα της εκδήλωσης της νόσου», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «αν δεν αναχαιτίσουμε τη μετάδοση του ιού με φαρμακευτικές και μη προσεγγίσεις δεν θα σταματήσει αυτό το πράγμα».

Δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα με βεβαιότητα για την εξέλιξη των εμβολιασμών

Ερωτηθείς πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο στην Κύπρο με τους εμβολιασμούς, ο κ. Πέτρου είπε πως όλα εξαρτώνται από τα εμβόλια που θα διαθέτουμε, για να σημειώσει πως «αν δεν έχουμε εμβόλια δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά».

Επίσης, είπε ότι από τη στιγμή που η Astra Zeneca δεν έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα πότε και πόσα εμβόλια θα δώσει δεν μπορεί κανένας να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X