Του Απόστολου Τομαρά
Τα στοιχεία της αστυνομίας για τις καθημερινές αφίξεις παράτυπων μεταναστευτικών ροών είναι αρκούντος κατατοπιστικά για να διαφανεί το πρόβλημα που υπάρχει με τα τυφλά σημεία κατά μήκος της πράσινης γραμμής, που χρησιμοποιούνται για είσοδο στα εδάφη της Δημοκρατίας από την πλευρά των κατεχόμενων περιοχών.
Οι καλές καιρικές συνθήκες αλλά και η ανοχή των κατοχικών αρχών στην διακίνηση παράνομων μεταναστών, διογκώνουν και πάλι το πρόβλημα που υπάρχει καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη λήψη μέτρων έως ότου τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης της πράσινης γραμμής.
Η πρόληψη 300 προσώπων για τη φύλαξη της γραμμής αντιπαράθεσης θα ενισχύσει το σύστημα ελέγχου, ωστόσο τα προβλήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν μιας και οι διακινητές μεταναστευτικών ροών εντοπίζουν νέα τυφλά σημεία από τα οποία πετυχαίνουν είσοδο στα εδάφη που ελέγχει η Δημοκρατία.
Μια τέτοια περίπτωση εντοπίσθηκε την περασμένη Δευτέρα κατά την διάρκεια ελέγχου οχήματος από περίπολο της αστυνομίας. Δυο πρόσωπα, Αφγανικής καταγωγής, τα οποία συνελήφθησαν ανέφεραν πως πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από συγκεκριμένα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία. Ένα άλλο θέμα το οποίο προκαλεί ερωτηματικά είναι ο τρόπος με τον οποίο τα πρόσωπα που συνελήφθησαν αλλά και άλλα τρία που διέφυγαν, ενοικίασαν όχημα με το οποίο μετακινούνταν στις ελεύθερες περιοχές.
Το σύστημα
Κατά γενική παραδοχή η τοποθέτηση και έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα με τις παράνομες ροές από τα κατεχόμενα, ωστόσο το σύστημα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο τα επόμενα δυο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τοποθέτηση του ισραηλινού ηλεκτρονικού συστήματος δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την περίοδο εκείνη αναμένονται οι πρώτες παραδώσεις από τους Ισραηλινούς προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξή του στις σταθερές υποδομές που ήδη στήνονται κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα χειρίζεται στο σύστημα επιτήρησης. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν το σύστημα θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε δυο περίπου χρόνια.
Τα αόρατα μάτια
Το σύστημα επιτήρησης που θα αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems Ltd που ειδικεύεται στην κατασκευή προϊόντων ηλεκτρονικής άμυνας με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το προφίλ της εταιρείας στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Elbit Security Systems «ειδικεύεται στην ανάπτυξη, κατασκευή, παράδοση και εγκατάσταση λύσεων ασφαλείας, όπως: αισθητήρες επιτήρησης ημέρας-νύχτας, μεγάλης-μεσαίας και μικρής εμβέλειας, οχήματα επιτήρησης με αισθητήρες EO και ραντάρ, μικρά UAS, ηλεκτρονικούς και οπτικούς φράκτες ανίχνευσης εισβολής, κέντρα ασφαλείας C4I, διαχείριση δικτύων επιτήρησης ασφάλειας IP. Τα συστήματα που είναι στην γκάμα της εταιρείας προορίζονται για την: Ασφάλεια συνόρων, επιτήρησης ακτών, ασφάλειας αεροδρομίων και περιμετρική ασφάλεια.
Τα στοιχεία
Μέχρι τη λειτουργία του συστήματος επιτήρησης, η κυβέρνηση καλείται να περιορίσει τις αυξημένες ροές με τα παραδοσιακά μέσα. Η πρόσληψη ειδικών φυλάκων που θα αναλάβουν υπηρεσία σε ειδικά επιλεγμένα σημεία θεωρείται ένα ικανοποιητικό μέτρο που στην καλύτερη περίπτωση πιστεύεται πως μπορεί να συμβάλει στην υποχώρηση των αριθμών αφίξεων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν ενώπιον της Βουλής, σε καθημερινή βάση περίπου 100 πρόσωπα εισέρχονται παράνομα στις ελεύθερες περιοχές την ώρα που οι εβδομαδιαίες απελάσεις ανέρχονται σε 70 άτομα. Το 2019 έγιναν 417 απελάσεις, το 2020, 1.272, το 2021, 2.320 ενώ μέχρι το φετινό τον Απρίλιο έγιναν 1.645.