ΚΥΠΕ
Την προσθήκη καθηκόντων για τους Συμβασιούχους Αστυνομικούς εξέτασε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ενώπιον της οποίας τέθηκε η τροποποίηση των σχετικών κανονισμών. Όπως ανέφερε εκ μέρους της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ ο Νίκος Λοϊζίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, η συντεχνία είναι σύμφωνη με την προσθήκη καθηκόντων, υπογράμμισε όμως την ανάγκη για την εργασιακή κατοχύρωση των συμβασιούχων αστυνομικών.
Την άποψη ότι οι συμβασιούχοι αστυνομικοί, που προσλήφθηκαν με σκοπό τη φύλαξη περιοχών όπου παρατηρείται διέλευση παράτυπων μεταναστών, θα πρέπει να παραμείνουν στα καθήκοντα αυτά, εξέφρασε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση στη διαχείριση του μεταναστευτικού και μετά σε οτιδήποτε άλλο», ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση.
Ο Νίκος Λοϊζίδης σημείωσε ότι η ΙΣΟΤΗΤΑ υπέβαλε υπόμνημα στην Επιτροπή, εκφράζοντας συμφωνία με την προσθήκη στα καθήκοντα των συμβασιούχων αστυνομικών για φρούρηση και φύλαξη υποδομών. Στο υπόμνημα αναφέρεται, ακόμα, στην ανάγκη να προστεθεί στους κανονισμούς η αναφορά για «φρούρηση ποινικών κρατουμένων», εξηγώντας ότι αυτό ήδη εφαρμόζεται εν μέρει, χωρίς να αναγράφεται όμως στα καθήκοντα, γεγονός που «καθιστά την υπηρεσία ευάλωτη στη διάπραξη πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων», όπως αναφέρει η συντεχνία.
Επίσης, η ΙΣΟΤΗΤΑ διεμήνυσε και το αίτημα για κατοχύρωση σχεδίου υπηρεσίας των συμβασιούχων αστυνομικών, «όπως ακριβώς έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για τους συμβασιούχους της Εθνικής Φρουράς». Υπογράμμισε, δε, ότι «η συνεχόμενη πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών χωρίς την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την μοριοδότηση σε αυτούς που είναι ήδη συμβασιούχοι και την οροφή στον αριθμό των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται, θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, τόσο σε θέματα εμπιστευτικότητας, όσο και σε θέματα προϋπολογισμού».
Ο Νίκος Λοϊζίδης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε και η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων αστυνομικών κατά 65 άτομα, για τη ΜΜΑΔ και τη φύλαξη του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό. «Εάν πρόκειται κάθε τρία χρόνια να προκηρύσσουμε θέσεις συμβασιούχων για να μειώσουμε τον προϋπολογισμό στην Αστυνομία, το μόνον που έχω να πω είναι ότι σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε για ανακριτές αστυνομικούς, για επιχειρησιακούς αστυνομικούς και δεν θα βρίσκουμε» είπε ο κ. Λοϊζίδης.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση στη διαχείριση του μεταναστευτικού και μετά σε οτιδήποτε άλλο».
Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της κατοχύρωσης του μέλλοντος των συμβασιούχων αστυνομικών, «έτσι ώστε να γνωρίζουν αυτά τα παιδιά για πόσο και για ποιο χρονικό διάστημα εργάζονται, με ποιες συνθήκες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την παρουσία τους στο αστυνομικό σώμα». «Είναι άτομα τα οποία έχουν εκπαιδευτεί, έχουν αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχουν εμπλακεί στα εσωτερικά της Αστυνομίας, ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα πρέπει να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.
Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση για ελλείψεις στο αστυνομικό σώμα, έθεσε το «ζήτημα της απεμπλοκής της Αστυνομίας από μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, έτσι ώστε η Αστυνομία να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της, το οποίο είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου».