ΚΥΠΕ
Αυτό που παρατηρείται αυτή την στιγμή και είναι ενθαρρυντικό είναι ότι έχουμε λιγότερες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, έχουμε λιγότερους ασθενείς που νοσηλεύονται και το κυριότερο λιγότερους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που δίνει ανάσα στο σύστημα υγείας, είπε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Ειρήνη Χριστάκη.
«Αυτά δίνουν σίγουρα και μια ανάσα στο σύστημα υγείας και σίγουρα αυτό θα είναι και μια προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων γιατί μην ξεχνάτε θα πρέπει σε εκείνη την φάση που θα πάρουμε την απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων, να είναι έτοιμο και το σύστημα υγείας να δεχθεί πιθανά νέα περιστατικά, τα οποία κάποια από αυτά μπορεί να είναι και βαριά», επεσήμανε.
Ανέφερε ότι η όλη κατάσταση βαίνει ικανοποιητικά. «Αυτή την στιγμή βλέπουμε ότι έχουμε μια καθημερινή μείωση του αριθμού των θετικών περιστατικών. Είχαμε βέβαια χθες, περισσότερα κρούσματα λόγω του ότι έγιναν και επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι αλλά δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό γιατί δεν ξεφεύγει πολύ από τον αριθμό των θετικών περιστατικών των προηγούμενων ημερών», επεσήμανε.
Χαλάρωση περιοριστικών μέτρων και τεστ Πάσχα
Η κ. Χριστάκη ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια σαφής ημερομηνία ή εβδομάδα για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Κατά την δική μου άποψη θα πρέπει να περάσουμε το τεστ του Πάσχα. Θα πρέπει να φανεί ότι συνεχίζουμε να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα κατά τις γιορτές του Πάσχα και δεν θα έχουμε στην συνέχεια τις επόμενες μια δύο εβδομάδες, κάποια αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών», σημείωσε.
Σε περίπτωση που δεν έχουμε τέτοια αύξηση και συνεχίζεται η πτωτική πορεία των θετικών κρουσμάτων και μέχρι τα τέλη Απριλίου, είπε, τότε σίγουρα θα γίνει μια συζήτηση με το πότε μπορούμε σε πρώτη φάση να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα. Διάφορες χώρες έχουν πάρει διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την χαλάρωση των μέτρων και σαφώς βλέπουμε και το τι συμβαίνει και εκεί, ανέφερε, Για παράδειγμα, σημείωσε, χώρες της Σκανδιναβίας αποφάσισαν να ανοίξουν τα σχολεία κάτι το οποίο δεν συζητάμε εδώ στην Κύπρο.
Άλλες χώρες, συνέχισε, αποφάσισαν να ξεκινήσει κάποια μικρή οικονομική δραστηριότητα, να επιστρέψουν κάποιοι εργαζόμενοι σε δουλειές και να ανοίξουν κάποια μαγαζιά με ελεγχόμενη πρόσβαση πάλι με τήρηση κάποιων μέτρων. Οπότε, σημείωσε, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα και θα πρέπει να δούμε τι ταιριάζει περισσότερο στην κυπριακή πραγματικότητα.
«Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση ακόμα για το ποιο θα ήταν το πρώτο βήμα ως προς την σταδιακή χαλάρωση. Ενδεχομένως να είναι κάποια μικρή οικονομική δραστηριότητα. Δεν έχει πάρει όμως, ακόμη απόφαση η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για το ποια θα είναι η σειρά των μέτρων που θα χαλαρώσουν», επεσήμανε.
Εστία μόλυνσης σε υπεραγορά και φούρνο
Κληθείσα να σχολιάσει την εστία μόλυνσης σε υπεραγορά στην Λευκωσία και φούρνο στην Λάρνακα, η κ. Χριστάκη, είπε ότι βλέπουμε κάποια δίκτυα μετάδοσης, τα οποία είναι συγκεκριμένα. Είναι χώροι, σημείωσε, όπου ευνοείται ο συγχρωτισμός μεταξύ εργαζομένων και θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στο να τηρούνται αυστηρότερα μέτρα στους εργασιακούς αυτούς χώρους.
Η Κύπρος στον Παγκόσμιο Χάρτη
Ερωτηθείσα σε ποια θέση κατατάσσεται η Κύπρος στον παγκόσμιο χάρτη των κρουσμάτων, η κ. Χριστάκη ανέφερε ότι η Κύπρος κατατάσσεται στις χώρες που πήραν πολύ γρήγορα τα μέτρα κι έτσι έχουμε την επιδημία μέχρι στιγμής υπό έλεγχο με χαμηλούς αριθμούς θετικών περιστατικών και χαμηλούς αριθμούς θανάτων. «Θα περιμένουμε ακόμα για να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο παρονομαστής της νόσου, δηλαδή ποια θα είναι τα συμπτωματικά περιστατικά ή τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν διαγνώστηκαν που μπορούν να φανούν με μεγάλους πληθυσμιακούς ελέγχους», σημείωσε.
Οι ασυμπτωματικοί φορείς
Για τους ασυμπτωματικούς, είπε η Καθηγήτρια Χριστάκη, φαίνεται ότι και στην Κύπρο και διεθνώς ότι είναι ένα σημαντικό ποσοστό των λοιμώξεων. «Σε κάποιες σειρές αναφέρονται και μέχρι 50%. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή συμβολή στην εξέλιξη της μετάδοσης. Ξέρουμε σίγουρα ότι το μεταδίδουν οι συμπτωματικοί, ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση στην προσυμπτωματική περίοδο, ενδεχομένως υπάρχει και μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς».
Οι επιδημιολογικές έρευνες
Η διεξαγωγή παγκύπριας επιδημιολογικής έρευνας επί τυχαίου δείγματος 800 ατόμων καθώς και η διενέργεια 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων σε άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται, είπε η κ. Χριστάκη, θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακόμη ακρίβεια την διασπορά λοίμωξης στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η αποτύπωση θα μας δώσει σημαντική πληροφόρηση ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε πιο σωστές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.