ΚΥΠΕ
Χιλιάδες προϊόντα-απομιμήσεις μεταξύ των οποίων αθλητικός ρουχισμός και άλλα είδη ένδυσης, είδη υπόδησης και παιδικά παιχνίδια, καθώς και καπνικά προϊόντα που φαίνεται να ήταν αδασμοφορολόγητα, κατάσχεσαν χθες λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων σε τέσσερα υποστατικά στον Πρωταρά.
Σε ανακοίνωση του Τμήματος Τελωνείων αναφέρεται ότι «την Πέμπτη 29 Αυγούστου, λειτουργοί του Τμήματος με τη συνδρομή της Αστυνομίας διενήργησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε τέσσερα υποστατικά στην τουριστική περιοχή Πρωταρά, όπου εντόπισαν και προχώρησαν σε κατάσχεση σημαντικής ποσότητας ειδών που παραβιάζουν Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας καθώς και αδασμοφορολόγητων καπνικών προϊόντων».
Συγκεκριμένα κατά τους ελέγχους «κατασχέθηκαν συνολικά 10.877 τεμάχια προϊόντων (αθλητικό ρουχισμό, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιδικά παιχνίδια κλπ) γνωστών επωνυμιών, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν απομιμήσεις. Επίσης ,κατά τους ελέγχους σε δύο από τα τέσσερα υποστατικά εντοπίστηκαν 242 πακέτα των 20 τσιγάρων το καθένα, τα οποία δεν έφεραν την σήμανση για το βλαβερό του καπνίσματος στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, αλλά ούτε και το χαρακτηριστικό ασφαλείας και τον μοναδικό κωδικό ιχνηλασιμότητας, ενδείξεις ότι ήταν αδασμοφορολόγητα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ιδιοκτήτες των υποστατικών έκαναν παραδοχή των αδικημάτων και εγκατέλειψαν τα προϊόντα. Το Τμήμα Τελωνείων αποδέχθηκε τον εξώδικο συμβιβασμό των αδικημάτων που έλαβαν χώρα στα τρία υποστατικά με την καταβολή ποσού ύψους €2.475 ενώ εκκρεμεί και ο εξώδικος συμβιβασμός για τα αδικήματα στο 4ο υποστατικό».
Το Τμήμα Τελωνείων απευθύνει εκ νέου «έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την αγορά προϊόντων, αφού στην αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα τα οποία δεν είναι αυθεντικά και συνεπώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές των προϊόντων σε σχέση με την επωνυμία που αντιγράφουν».
Γενικότερα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «τα προϊόντα απομιμήσεων παράγονται με ανήθικες διαδικασίες και καταναγκαστική ώθηση μικρών παιδιών σε εργασία και είναι επικίνδυνα ή επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια με κάποια από αυτά να προκαλούν ακόμα και θάνατο. Ακόμα τα έσοδα από το εμπόριο των απομιμήσεων χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις για χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Τελωνείων.