ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταρρέουν τα τ/κ μέσα ενημέρωσης

Μεγάλη οικονομικά κρίση πλήττει τα τ/κ ΜΜΕ

Για τραγικές εξελίξεις στον χώρο τον μέσων ενημέρωσης της δεύτερης τουρκοκυπριακής κοινότητας κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ». Δεκάδες τ/κ εφημερίδες διακόπτουν την έντυπη έκδοση τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει πυροδοτήσει ο κορωνοϊός. Εκατοντάδες εργαζόμενοι των τ/κ μέσων χάνουν τις εργασίες και τους μισθούς τους. Με την «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ σε θέση θεατή, οι εκδότες προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και μειώνουν τους μισθούς.

Από 21 σε 8 εφημερίδες

Τραγική εικόνα εκπέμπουν τα τ/κ έντυπα μέσα. Πριν από την κρίση του κορωνοϊού στα Κατεχόμενα κυκλοφορούσαν 21 εφημερίδες. Λίγο πριν την εκδήλωση της κρίσης του κορωνοϊού αυτός ο αριθμός ήταν 19. Σήμερα, λίγες εβδομάδες μετά την εκδήλωση της κρίσης του νέου ιού και τα έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση του να είναι σε ισχύ, ο αριθμός των εφημερίδων που κυκλοφορεί καθημερινά πλέον είναι 5. Όλες αυτές οι εφημερίδες έχουν μειώσει τον αριθμό των σελίδων τους.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι εφημερίδες που κυκλοφορούν καθημερινά στα Κατεχόμενα είναι οι εξής:

- Κίμπρις: Η μεγαλύτερη και μια από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της τ/κ κοινότητας.
- Αφρίκα: Ιστορική εφημερίδα της τ/κ Αριστεράς, υπέρ της επανένωσης της Κύπρου κατά της τουρκικής κατοχής.
- Γιενί Ντουζέν: Κομματικό όργανο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, της τ/κ κεντροαριστεράς.
- Γιενί Μπακίς: Εφημερίδα με κεντρώο-αριστερό προφίλ.
- Ντιγιαλόγκ: Απευθύνεται στην τ/κ Δεξιά.
- Ντετάϊ: Εφημερίδα που εκφράζει τις θέσεις της τ/κ ηγεσίας και του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.
- Χαμπερατόρ: Εφημερίδα της τ/κ Αριστεράς.

Εκτός από τις παραπάνω εφημερίδες, τις τελευταίες ημέρες, κατά διαστήματα επιχειρεί να κυκλοφορήσει έντυπη έκδοση και το κομματικό όργανο της τ/κ Δεξιάς, η Γκιουνές.  Όλες οι υπόλοιπες εφημερίδες που προηγουμένως κυκλοφορούσα ημερησίως έντυπη ζώνη προς το παρόν εκδίδουν πρωτοσέλιδα στο διαδίκτυο και ενημερώνουν τις ιστοσελίδες τους.

Η περίπτωση της μεγαλύτερης εφημερίδας

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κίμπρις. Εξαιτίας της μεγάλης κρίσης η διοίκηση εφημερίδα προχώρησε στην μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 30%. 15 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους ή υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν νέο καθεστώς εργοδότησης τύπου part-time.  Η Κίμπρις έχει μειώσει και τον αριθμό σελίδων της. Πριν την κρίση η εφημερίδα κυκλοφορούσε με 48 ή 54 φύλα. Σήμερα κυκλοφορεί με 40 φύλλα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα μείωση.

Η κρίση πλήττει και τον τουρκικό τύπο

Η μεγάλη κρίση επηρεάζει και τον τουρκικό τύπο που φτάνει στα Κατεχόμενα σε ημερήσια βάση. Εξαιτίας της διακοπής των μετακινήσεων από και προς τα Κατεχόμενα από την Τουρκία, στην τ/κ πλευρά πλέον δεν φτάνουν ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά από την Τουρκία.
Στα Κατεχόμενα κυκλοφορούν μονάχα τρεις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που εκδίδονται στην Κύπρο, η Χιουρριγιέτ, η Μιλλιγιέτ και η Σαμπάχ.

Η πικρία των τ/κ δημοσιογράφων

Αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό σενάριο, οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι των τ/κ μέσων στρέφουν τα βέλη τους κατά της «κυβέρνησης» Ερσίν Τατάρ, με το σκεπτικό ότι δεν υποστηρίζει τα τ/κ ΜΜΕ και τηρεί σιωπηλή στάση απέναντι στην κατάρρευση ιστορικών μέσων ενημέρωσης. Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη κρίση πλήττει και τα ηλεκτρονικά τ/κ μέσα, στα οποία οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται με καθυστερήσεις και περικοπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση