Kathimerini.gr
Στην έβδομη ημέρα του πολέμου με τη Χαμάς εισέρχεται το Ισραήλ, που συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερα κράτη καταστρώνουν σχέδια για την απομάκρυνση αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη καθώς η σύρραξη αναμένεται να κλιμακωθεί.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται «για την επόμενη φάση του πολέμου», διατύπωση που για πολλούς σηματοδοτεί πως επίκειται άμεσα χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος των IDF, Τζόνοθαν Κονρίκους άφησε ανοικτό το χρονικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις στο έδαφος της Γάζας: «Η χερσαία εισβολή θα γίνει όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους σκοπούς μας», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ξεκίνησε τη διαδικασία της ταφής των θυμάτων των αιματηρών επιθέσεων των εξτρεμιστών της Χαμάς. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 1.300. Όσο για τους αιχμαλώτους, ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ταυτοποιήσει 97 άτομα που κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι φτάνει τους 150.
ΟΗΕ: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
Το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρισμού στη Λωρίδα, όπου το σύστημα υγείας «έχει αρχίσει να καταρρέει», όπως διεμήνυσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής.
Τα Ηνωμένα Εθνη προχώρησαν σε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, καθώς -όπως σημειώνουν- εξελίσσεται μια ανθρωπιστική «καταστροφή». Σχεδόν 340.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.
Ο στρατός του Ισραήλ, αφού κατέστησε για μια ακόμα ημέρα σαφές ότι στόχος είναι ο τερματισμός κάθε επιχειρησιακής δυνατότητας της Χαμάς, ανέφερε ότι από το περασμένο Σάββατο έχει ρίξει περισσότερες από 6.000 βόμβες στην Λωρίδα της Γάζας.
Ο βομβαρδισμός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.417 ανθρώπους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 6.000, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους του συστήματος Υγείας της περιοχής.
Ο Μπλίνκεν είδε «εικόνες φρίκης»
Αξιωματούχοι στο Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη συνέχισαν να αναζητούν τρόπους για να απελευθερώσουν τους ομήρους που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προγραμματιστούν πτήσεις για την εκκένωση της περιοχής από Αμερικανούς
Πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και κυβερνήσεις έχουν δρομολογήσει επίσης πτήσεις εκκένωσης, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη για την παρακολούθηση των απειλών για την ασφάλεια στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος καταδίκασε τη «βασιλεία του τρόμου» της Χαμάς.
Κατά τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είδε εικόνες φρίκης από την επίθεση της Χαμάς – ο ισραηλινός πρωθυπουργός του έδειξε εικόνες από αποκεφαλισμένους στρατιώτες. «Είναι δύσκολο να βρεις τις σωστές λέξεις. Είναι πέρα από τη φαντασία», είπε.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε «κάθε δυνατό μέτρο για να αποφευχθούν τα πλήγματα σε αμάχους». Επόμενος σταθμός του είναι η Ιορδανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μαχμούτ Αμπάς και κατόπιν η Αίγυπτος.
Παγώνουν ξανά τα 6 δισ. του Ιράν
Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το Ιράν θα αποκλειστεί από την πρόσβαση στα 6 δισ. δολάρια που η κυβέρνηση Μπάιντεν, ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών από την Τεχεράνη, είχε επιτρέψει στο Κατάρ. Το Ιράν έχει υποστηρίξει δημόσια τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.
Την ίδια ώρα, η Συρία ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν ταυτόχρονες πυραυλικές επιθέσεις στα αεροδρόμια της Δαμασκού και στο Χαλέπι.
Αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν να περιορίσουν οποιαδήποτε διάχυση εντάσεων από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με τη Γερμανία να δεσμεύεται για μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στον αντισημιτισμό και τη Γαλλία να απαγορεύει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις εν μέσω ανησυχιών για τη δημόσια τάξη.
Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν
Στο Ισραήλ θα βρεθεί την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Σκοπός της επίσκεψης και των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης για λόγους ασφαλείας θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.