ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλημμύρες - Η «καραμέλα» της κλιματικής αλλαγής και ο «ύμνος» του σκυροδέματος (ηχητικό)

Στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» η Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας «ΑΚΤΗ» Ξένια Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες και τις πλημμύρες που προέκυψαν σε πολλές περιοχές του νησιού, στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95.0 «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για αντιμετώπιση τους η Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας «Ακτή» Ξένια Λοϊζίδου.

Στα αξιοσημείωτα των όσων ανέφερε μεταξύ άλλων είναι το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει εξαιρετική νομοθεσία για αντιμετώπιση των φαινομένων λόγω και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που υποχρεούτε να εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν παρεκλίσεις σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η «καραμέλα» της κλιματικής αλλαγής

Αναφορικά με τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως χώρα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να προλάβουμε τα έντονα ή ακραία καιρικά φαινόμενα, η κα Λοϊζίδου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η γνώση για το ότι η κλιματική αλλαγή καλπάζει υπάρχει από τη δεκαετία του 1980. Από την άλλη όμως, ανέφερε ότι και να μην υπήρχε η κλιματική αλλαγή, δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα λόγω της «τσιμέντωσης» και καταστροφής των φυσικών αντιστάσεων από τις φουρτούνες, ασχέτως της «καραμέλας» της κλιματικής αλλαγής.

Η νομοθεσία και η μάστιγα των παρεκκλίσεων

Σχετικά με τη νομοθεσία και το ότι επιτρέπεται να κτίζονται σπίτια, δρόμοι και πολυκατοικίες κοντά σε ποταμούς ή κοντά στις θάλασσες η κα Λοϊζίδου επεσήμανε ότι η νομοθεσία που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετική και το πρόβλημα έγκειται στη διαδικασία των παρεκκλίσεων και μη τήρησης της. Οι παρεκκλίσεις σημείωσε, προέρχονται σε επίπεδο τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.

Διορθωτικά Μέτρα – Πολιτική Βούληση και «ύμνος» του σκυροδέματος

Αναφορικά με τα διορθωτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων η Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας «ΑΚΤΗ» ανέφερε ότι υπάρχει γνώση για το ποιες περιοχές είναι επιρρεπείς όμως δεν υπάρχει ενίσχυση των αντιστάσεων. Σημείωσε ότι κάθε χρόνο γίνεται αυτός ο λόγος για να παρθούν μέτρα όμως απουσιάζει η πολιτική βούληση για προχωρήσουν και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Η κα Λοϊζίδου έφερε ως παράδειγμα τις πλατείες στο εξωτερικό, όπου για παράδειγμα στη Γερμανία οι αρμόδιες Αρχές «ψήλωσαν» το πλακόστροτο και φύτεψαν δέντρα δημιουργώντας ένα «ποτάμι» από δέντρα ούτως ώστε να απορροφάτε το νερό για να αποφεύγονται οι πλημμύρες, εν αντιθέση κατά τα λεγόμενα της στην Κύπρο όπου επικρατεί ο «ύμνος» του σκυροδέματος, όπως για παράδειγμα στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Πάφο. 

Οι παρεμβάσεις κοντά στη Θάλασσα και οι κυματοθραύστες

Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις κοντά στη θάλασσα και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα, η κα Λοϊζίδου σημείωσε ότι στην περιοχή Παραλιμνίου έχουν αποκοπεί οι καλαμιές και η κάλυψη από τα δέντρα που λειτουργούσαν ως φυσικό ανάχωμα στις θαλάσσιες φουρτούνες με αποτέλεσμα να ζητείται να κτιστούν κυματοθραύστες για να αντιμετωπιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκύπτουν.

Να μπουν πρόστιμα; - Ο κρατικός αυταρχισμός

Στο ερώτημα εάν χρειάζεται να ληφθούν πρόστιμα για παραβίαση των νομοθεσιών, η Πρόεδρος της «Ακτής» διερωτήθηκε πως να μπουν πρόστιμα όταν το ίδιο το Υπουργικό παραβιάζει τις νομοθεσίες, ενώ παράλληλα επικρατεί και ο κρατικός αυταρχισμός. Ως εκ τούτου, η μοναδική λύση για την Ξένια Λοϊζίδου είναι οι πολίτες να ενημερωθούν, να μελετήσουν και να διαμαρτυρηθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση