Kathimerini.com.cy
Για το φαινόμενο του σχολικού και εργασιακού εκφοβισμού μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Σταυρινίδης. Όπως ανέφερε, ο εργασιακός εκφοβισμός και οι παρενοχλητικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας είναι ένα γεγονός που άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια και στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν εργαζόμενοι που το βράδυ κάνουν χρήση ουσιών επειδή δεν μπορούν να κοιμηθούν, καθώς σκέφτονται την αυριανή μέρα στη δουλειά.
Τόνισε πως πρόκειται για ένα οριζόντιο πρόβλημα που παρατηρείται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ερωτηθείς αν το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, απάντησε πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς πρόκειται για μια συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα. «Αν δεν αυξάνονται τα περιστατικά τότε εικάζω πως υπήρχαν πάντα απλώς τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρινίδη, ο εργασιακός εκφοβισμός είναι συνδεδεμένος με τα βιώματα της παιδικής ηλικίας και οι ενήλικες οι οποίοι προβαίνουν σήμερα σε τέτοιες συμπεριφορές, πιθανόν, σε πιο μικρή ηλικία να προέβησαν σε ανάλογες πράξεις. Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού ο εργαζόμενος φοβάται να καταγγείλει ένα περιστατικό παρενόχλησης ή εκφοβισμού για να μην θυματοποιηθεί περεταίρω ή ακόμα και να χάσει τη δουλειά του.
«Όλοι φροντίζουν να το κρύβουν»
Σε ό,τι αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, με αφορμή και τα δύο πρόσφατα περιστατικά ξυλοδαρμού μεταξύ μαθητών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε πως σε κάποιον βαθμό τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενισχύουν ή αυξάνουν τα φαινόμενα βίας. Εξήγησε πως η σχολική βία υπήρχε πάντα και ότι υπάρχει ένα κοινό προφίλ στα παιδιά που παρουσιάζουν εκφοβιστικές και βίαιες συμπεριφορές. «Όταν το παιδί στερείται τα αισθήματα αγάπης και φροντίδας στο σπίτι τα αναπληρώνει με αισθήματα ματαίωσης και οργής, τα οποία εκδηλώνει προς τα πιο ευάλωτα παιδιά που είναι και πιο εύκολοι στόχοι».
Κληθείς να απαντήσει γιατί υπάρχει τόσο χαμηλή κινητοποίηση σε ό,τι αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, ο κ. Σταυρινίδης είπε επειδή «όλοι φροντίζουν να το κρύβουν, νιώθουν ότι κερδίζουν αν δεν το μάθει κάποιος άλλος». Ο δράστης, συνέχισε, «για τους προφανείς λόγους, ενώ τα θύματα φοβούνται να προβούν σε καταγγελία καθώς όταν βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία νιώθουν ντροπή, φόβο και ενοχές και δεν θέλουν να στιγματιστούν ως τα θύματα. Μάλιστα, κάποια σχολεία στην προσπάθειά τους να μην στιγματιστούν βάζουν επίσης το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Ενσυναίσθηση και φιλία
Ο κ. Σταυρινίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε το 2014 και κατέδειξε ότι όταν κάποιο άτομο καλλιεργήσει ενσυναίσθηση το αποτρέπει από το να κάνει κακό σε κάποιον άλλον. Τόνισε επίσης και τον ρόλο της φιλίας η οποία λειτουργεί προστατευτικά, αφού μέσα από την έρευνα διαφάνηκε πως όταν ένα άτομο έχει φίλους, είτε στο σχολείο είτε στην εργασία, τότε είναι πιο δύσκολο να δεχθεί επίθεση.