ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Περιβάλλοντος: Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για τον Πεδιαίο

Η Θεοδοσίου, μιλώντας για τη σημασία του Πεδιαίου ποταμού για το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου, σημείωσε ότι σήμερα το πάρκο αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης των δημοτών για άθληση

ΚΥΠΕ

«Αναγνωρίζουμε ότι όντως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για τον Πεδιαίο», ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, στον χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου …ροή ζωής». Σημείωσε, δε, ότι το Γραφείο της δέχεται συχνά καταγγελίες και παράπονα πολιτών για θέματα που αφορούν, κυρίως, το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου.

Η κ. Θεοδοσίου, μιλώντας για τη σημασία του Πεδιαίου ποταμού για το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου, σημείωσε ότι σήμερα το πάρκο αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης των δημοτών για άθληση, για αναψυχή και κοινωνικοποίηση, ιδιαίτερα στις περιοχές της Λευκωσίας όπου ο Πεδιαίος είναι αστικό πάρκο, ενώ έχει αποφασιστεί η επέκτασή του και στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) 2021-2030, στο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων της Αστικής Περιοχής Λευκωσίας, το οποίο περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στον Πεδιαίο Ποταμό. «Υπάρχουν προτάσεις και ανάγκες για την ανάπτυξή του, αλλά οι περισσότερες πρωτοβουλίες είναι αποσπασματικές», είπε η Επίτροπος.

Εξήγησε ότι στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η διοργάνωση του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου …ροή ζωής», ώστε όλες οι δράσεις να συνενωθούν και να αποκτήσουν μια κοινή ταυτότητα, συνδυάζοντας τη φύση, τον πολιτισμό και την αειφορία, και ο Πεδιαίος να αποτελέσει τοπόσημο προς αντιγραφή για όλα τα ποτάμια οικοσυστήματα της Κύπρου.

«Ξεκινήσαμε από κάτι μικρό, και καταλήξαμε σε συνολικά περίπου 85 δράσεις, που θα υλοποιηθούν από Υπουργεία, κρατικές Υπηρεσίες, την Τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ και άλλους φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άτομα, την Κοινωνία των Πολιτών, με τη συμμετοχή 57 φορέων και πέντε χορηγών», είπε η κ. Θεοδοσίου. Σημείωσε ότι οι δράσεις ξεκίνησαν την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, με εκπαιδευτικά προγράμματα, και κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Νοεμβρίου, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Πεδιαίου.

Ως σημαντική πτυχή του Φεστιβάλ ανέδειξε τα ερωτηματολόγια που τρέχουν σε συνεργασία με το ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο, για μεθοδική καταγραφή απόψεων σχετικά με τον Πεδιαίο και το ίδιο το Φεστιβάλ. «Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν, ώστε το Γραφείο μου ακολούθως να επανέλθει με προτάσεις και ζητώντας τη συνεργασία όλων μας, να προχωρήσουμε με βήματα για περαιτέρω βελτίωση του Πεδιαίου ώστε να αποτελεί ένα ποτάμιο οικοσύστημα και ένα αστικό πάρκο που μάς αξίζει, αλλά και που του αξίζουμε», εξήγησε η Επίτροπος.

Αναφορικά με τον Πεδιαίο ποταμό, ανέφερε ότι είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός-χείμαρρος της Κύπρου, που πηγάζει με καταρράκτες και πυκνή άγρια βλάστηση από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά, στη θέση «Τριβίλλουρα», κοντά στην κορυφή Κιόνια, ρέοντας μέσα από την πεδιάδα της Μεσαορίας. Πρόσθεσε, δε, ότι στην αρχαιότητα, τα νερά του χρησιμοποιούνταν για την οχύρωση της πόλης, διοχετευόμενα σε φρεάτια γύρω από τα Ενετικά τείχη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X