ΚΥΠΕ
Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των νομοσχεδίων με τίτλο «Ο περί της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη Βία και Παρενόχληση στον Χώρο Εργασίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2024», «Ο περί Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία Νόμος του 2024», «Ο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2024» .
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου, η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Σύμβαση Αρ. 190) εγκρίθηκε στις 21/06/2019 κατά την 108η Σύνοδο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας και η προσχώρηση της Δημοκρατίας σε αυτήν εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18/12/2019.
Η Σύμβαση, σημειώνεται, αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων για έναν κόσμο με εργασία, απαλλαγμένη από τη βία και την παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης και της βίας και της παρενόχλησης με βάση το φύλο, και ότι η βία και η παρενόχληση στον χώρο της εργασίας αποτελεί παραβίαση και κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και είναι μια απειλή στις ίσες ευκαιρίες, απαράδεκτη και ασύμβατη με την αξιοπρεπή εργασία.
Στόχος της, προστίθεται, «είναι η εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, αλλά και η αντιμετώπιση απαράδεκτων συμπεριφορών, πρακτικών ή απειλών που γίνονται μεμονωμένα ή κατ’ επανάληψη στον χώρο εργασίας, και οι οποίες καταλήγουν ή είναι πιθανόν να καταλήξουν σε φυσική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη, αλλά και στην καθιέρωση μιας κουλτούρας εργασίας, βασισμένης στον αμοιβαίο σεβασμό και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου όντος για την αποτροπή της βίας και της παρενόχλησης».
Σημειώνεται ότι η σύνταξη του εναρμονιστικού νομοσχεδίου της Σύμβασης, με τίτλο «Ο περί Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία Νόμος του 2024», ανατέθηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 18/12/2019, σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό την Προεδρία της Επιτρόπου Νομοθεσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και διαβούλευση του με τους κοινωνικούς εταίρους.
Πρόκειται, αναφέρεται, «για ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα που έρχεται να προστατέψει τους/τις εργαζόμενους/ες, με προληπτικές, εξωδικαστικές και ποινικές ρυθμίσεις, από κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης στην εργασία, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα όλων να εργάζονται σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, απαλλαγμένο από βία και παρενόχληση». Έρχεται επίσης, προστίθεται, «να συμπληρώσει την επίσης σχετική νομοθεσία περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο του 2002 που αφορά διακρίσεις στο χώρο εργασίας λόγω φύλου».
Το νομοσχέδιο καλύπτει όλους/ες τους/τις εργαζομένους/ες, αναφορικά με όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την απασχόληση, αλλά και τη συμπεριφορά τους στο χώρο εργασίας, η οποία συνιστά βία ή παρενόχληση ή πράξεις ή συμπεριφορές εργοδοτών που είναι το αποτέλεσμα της υποβολής παραπόνουή καταγγελίας ή απόκρουσης πράξεων βίας ή παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, καθώς και σε τρίτα πρόσωπα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδικό μέρος για τις υποχρεώσεις της αρμόδιας Αρχής και των εργοδοτών, οι οποίες περιλαμβάνον, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των εργαζομένων για εκπαιδεύσεις και την εισαγωγή κώδικα συμπεριφοράς. Ακόμη, το νομοσχέδιο απαγορεύει τη βλαπτική μεταβολή των συνθηκών απασχολήσεως εργαζομένου που προέβη σε καταγγελία για αδίκημα στη βάση του νέου Νόμου, και θεσμοθετεί ως ποινικό αδίκημα τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, όπως επίσης και την παρεμπόδιση υποβολής καταγγελίας, την παρεμπόδιση του Αρχιεπιθεωρητή για διερεύνηση της καταγγελίας και την αποφυγή ψευδών καταγγελιών. Υπάρχει επίσης ειδικό μέρος για τη δικαστική προστασία, αλλά και την εξωδικαστική προστασία, η οποία μπορεί να γίνει με την επίσημη υποβολή καταγγελίας στον Αρχιεπιθεωρητή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλείας ή στον Επίτροπο Διοικήσεως.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας ευχαριστεί τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη συνεργασία, καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου που βρισκόταν υπό την εποπτεία της.