ΚΥΠΕ
Τη δημιουργία εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο (mobile application), η οποία θα εξυπηρετεί την πρόσβαση των κωφών ατόμων σε επείγουσες υπηρεσίες υγείας δρομολογεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία είχε συνάντηση την Πέμπτη με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Κωφών (ΠΑ.Ο.Κ.).
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει συνεδρία στο πρώτο τρίμηνο του 2025 με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων για τη δημιουργία αυτής της εφαρμογής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε ότι ο αριθμός των κωφών ατόμων στην Κύπρο ανέρχεται σε περίπου 3.000. Είπε ακόμη ότι με τον νέο χρόνο η Επιτροπή θα συγκαλέσει συνεδρία, όπου θα θέσει ενώπιον των αρμόδιων Υπουργείων και Υφυπουργείων το αίτημα για λειτουργία εφαρμογής που θα διευκολύνει την επικοινωνία των κωφών με τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
Παράλληλα, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, μέσω επιστολής που θα αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ, θα ζητήσει να υπάρχει διερμηνεία σε κάθε διαφημιστική εκστρατεία που άπτεται θεμάτων υγείας.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι στα κυβερνητικά νομοσχέδια που θα έχει ενώπιόν της η Επιτροπή Υγείας για τον νέο χρόνο και θα αφορούν τη λειτουργία των δημόσιων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, θα ενσωματώσει πρόνοια για διερμηνείς στα νοσηλευτήρια, «είτε είναι εντός ΓεΣΥ είτε όχι».
Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε ότι πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για τη μείωση του ύψους της χορηγίας των ακουστικών βαρηκοΐας κατά 50%, προσθέτοντας ότι δεν έλαβε ικανοποιητική απάντηση.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα προβλήματα των κωφών ατόμων, όπως τη μη πρόσβαση σε ανιχνευτικά προγράμματα και εκστρατείες υγείας και την έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσες υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, η Επιτροπή Υγείας αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει συνεδρία στο πρώτο τρίμηνο του 2025 με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων για τη δημιουργία εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο με σκοπό την άμεση πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη ευκαιριών πρόσβασης των κωφών ατόμων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποδεικνύοντας ότι η Ειδική Εκπαίδευση θα πρέπει να επεκταθεί και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Κωφών (ΠΑ.Ο.Κ.), Μαρίνα Γεωργίου, δήλωσε ότι η Οργάνωση κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας τις προτάσεις της για την υπερπήδηση των εμποδίων που συναντούν τα άτομα με απώλεια ακοής σε έκτακτη ανάγκη. Σημείωσε ότι η Οργάνωσε κατέθεσε προτάσεις για υποχρεωτική παρουσία διερμηνέα στα νοσοκομεία, εκπαίδευση των ιατρών και νοσηλευτών σε βασικές ορολογίες της νοηματικής γλώσσας για επικοινωνία με τα κωφά άτομα, καθώς και τη δημιουργία εφαρμογής στο κινητό για πιο εύκολη ειδοποίηση όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.
Εν συνεχεία, είπε ότι η Οργάνωση πρότεινε να σημειώνεται η απώλεια ακοής στον φάκελο του ασθενούς ούτως ώστε να υπάρχει επικοινωνία με email ή με μήνυμα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι προτάσεις θα προωθηθούν πολύ σύντομα.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Γεωργίου ανέφερε ότι στην καθημερινότητά τους τα άτομα με απώλεια ακοής έχουν μεγάλο πρόβλημα προσβασιμότητας, παραθέτοντας ενδεικτικά παραδείγματα.