ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από λειτουργό εταιρείας που εδρεύει στη Λεμεσό ότι, κατά τους μήνες Μαΐου και Ιουνίου, έλαβε στο υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της, τέσσερα μηνύματα που φαινόταν ότι είχαν σταλεί από έναν εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας και στα οποία επισυνάπτονταν συνολικά τέσσερα τιμολόγια με οδηγίες για πληρωμή τους, με εμβάσματα σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες του εξωτερικού.
Η λειτουργός προχώρησε σε πληρωμές των τεσσάρων τιμολογίων, για τα ποσά των 45 χιλιάδων, 49 χιλιάδων, 63 χιλιάδων, και 144 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, με τέσσερα εμβάσματα από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αναφέρονταν στα μηνύματα που είχε λάβει στο υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της.
Την περασμένη Τετάρτη, 29 Ιουνίου, η λειτουργός έλαβε ύποπτο μήνυμα στο υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της και αφού υποψιάστηκε ότι πιθανόν να υπήρξε παρέμβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος της επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε της είχε αποστείλει τα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα, ούτε της είχε δώσει οδηγίες για πληρωμή των επισυναπτόμενων τιμολογίων.
Από έλεγχο που έγινε στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι τα ύποπτα μηνύματα είχαν αποσταλεί από λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ομοίαζε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ιδιοκτήτη της εταιρείας, έχοντας διαφορά μόνο σε ένα ψηφίο στην ονομασία της διεύθυνσης του λογαριασμού, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αμέσως αντιληπτή η διαφορά από την παραλήπτη των μηνυμάτων.
Η εταιρεία προχώρησε άμεσα σε ενημέρωση της Τράπεζας μέσω της οποίας έγιναν τα τέσσερα εμβάσματα και επιτεύχθηκε η ανάκληση του τελευταίου εμβάσματος ύψους 144,000 ευρώ, που επιστράφηκε στην εταιρεία, ωστόσο τα άλλα τρία εμβάσματα είχαν ήδη προχωρήσει. Ενημερώθηκαν για ανάκληση τους οι αντίστοιχες Τράπεζες στο εξωτερικό, χωρίς να επιτευχθεί η ανάκληση των εμβασμάτων μέχρι στιγμής.
Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού.
Με αφορμή και το νέο αυτό περιστατικό διαδικτυακής απάτης, η Αστυνομία συστήνει εκ νέου ιδιαίτερη προσοχή στο ευρύτερο κοινό και ειδικότερα σε ιδιοκτήτες και προσωπικό εταιρειών που διαχειρίζονται χρηματικά ποσά και πληρωμές μέσω διαδικτύου ή και μετά από παρόμοια διαδικτυακή επικοινωνία με συνεργάτες, προμηθευτές ή αγοραστές.
Το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής απάτης, η επονομαζόμενη Απάτη μέσω Τιμολογίων, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αφορά κυρίως επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται με άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέγγιση της επιχείρησης, πέραν του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να γίνει και με άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως μέσω τηλεφώνου ή ακόμη και με επιστολή.
Για να προστατευτείτε από αυτή τη μορφή απάτης, ενημερώστε το προσωπικό σας και εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνετε.
Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε πληρωμή τιμολογίων, μιλήστε με τον προμηθευτή ή συνεργάτη σας τηλεφωνικά, χωρίς να κάνετε χρήση των στοιχείων επικοινωνίας που αναγράφονται στο ύποπτο μήνυμα και επιβεβαιώστε ότι το μήνυμα προέρχεται από τους πραγματικούς προμηθευτές ή συνεργάτες της επιχείρησης.
Αν εντοπίσετε οποιαδήποτε ύποπτη απόπειρα απάτης, καταγγείλτε το άμεσα στην Αστυνομία, ακόμα και αν δεν έχετε προβεί στην πληρωμή.
Περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη συγκεκριμένη μορφή απάτης, μπορείτε να δείτε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://cyberalert.cy/tips/apates-mesw-diadiktuou/apath-mesw-timologiwn-kai-loipwn-parastatikwn_55/