ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων ζήτησαν Ε/κ και Τ/κ

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επέδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και μοίρασαν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς

ΚΥΠΕ

Κινητοποίηση για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων πραγματοποίησε την Παρασκευή το απόγευμα η Δικοινοτική Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος» στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Με συνθήματα όπως "Ανοίγουμε νέους δρόμους, επανενώνουμε την Κύπρο" και "Μαζί ενωμένοι για νέες διόδους", Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επέδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και μοίρασαν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς.

Όπως είπαν οι διοργανωτές, από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί πέραν των 150 εκ. διελεύσεων από τις υφιστάμενες διόδους.

Κοινή δήλωση των οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την πρωτοβουλία αναγνώστηκε στα ελληνικά και στα τουρκικά και επισυνάφθηκε στην επιστολή που δόθηκε στον εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τον ΓΓ του ΟΗΕ.

"Ζητούμε άμεσα να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης σε ολόκληρη την Κύπρο για να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή χιλιάδων πολιτών που εξαρτώνται από αυτά λόγω εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και ιατρικής περίθαλψης, οικονομικών συναλλαγών και κοινωνικών επαφών", αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Αναφέρεται ότι το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο σε όλα τα θέματα. "Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη μείωση των καθυστερήσεων στα σημερινά σημεία διέλευσης, ειδικά στον Άγιο Δομέτιο, και έναρξη κατασκευαστικών έργων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση", σημειώνουν.

Προστίθεται ότι τα νέα σημεία διέλευσης, όπως στη Μια Μηλιά, στην περιοχή Αθηένου-Λουρουτζίνας, στα Κόκκινα και στην παλιά πόλη της Λευκωσίας "είναι απαραίτητα για την καθημερινή κάλυψη των αναγκών, τη διευκόλυνση των οικονομικών συναλλαγών και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής".

Τα νέα σημεία διέλευσης θα πρέπει να προσφέρονται τόσο για τη διέλευση οχημάτων, όσο και για τη διέλευση πεζών για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη τους, συμπληρώνεται.

"Επισημαίνουμε τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι οποίες τονίζουν την ανάγκη διευκόλυνσης των καθημερινών επαφών και της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ως απαραίτητο βήμα για την προώθηση της ειρήνης και της επανένωσης. Η συλλογική μας βούληση είναι ακλόνητη και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας ασκώντας τη μέγιστη δυνατή πίεση για το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων σημείων διέλευσης σε όλο το νησί", αναφέρεται περαιτέρω.

Οπως προστίθεται, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων "πρέπει επειγόντως" να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες και να δώσουν προτεραιότητα στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης με βάση τις ανάγκες των κοινοτήτων και την κατάσταση των σχετικών υποδομών.

Αναφέρεται, ωστόσο, ότι ενώ εστιάζουν την προσοχή στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινής ζωής, πρωταρχικός στόχος παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της Κύπρου, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες. "Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για ένα ειρηνικό μέλλον για τις επόμενες γενιές", καταλήγει η κοινή δήλωση.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ που επιδόθηκε σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνεται ότι η Δικοινοτική Πρωτοβουλία "Ενωμένη Κύπρος" είναι μια πλατφόρμα 75 οργανώσεων, που με την υποστήριξη κι άλλων οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για να υποστηρίξουν τη διάνοιξη περισσότερων σημείων διέλευσης.

Εστιάζοντας την προσοχή στην τελευταία παράγραφο της κοινής διακήρυξης, η πρωτοβουλία αναφέρει στην επιστολή της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι "οι συνεχείς προσπάθειές σας για να σπάσει το αδιέξοδα μας δίνουν ελπίδα ότι μια ανανεωμένη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και θέλουμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για αυτό".

Την εκδήλωση χαιρέτισε, εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας, ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας. "Στηρίζουμε τις οποιεσδήποτε δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα μέτρα τα οποία θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, διότι ο δήμος Λευκωσίας είναι ένας ημικατεχόμενος δήμος από το 1963 και το 1974", είπε.

Πρόσθεσε ότι "στηρίζουμε τις δράσεις για το άνοιγμα περισσότερων οδοφραγμάτων και ευελπιστούμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν σε μια μελλοντική επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας".

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, ο Βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουκουμάς είπε ότι "στηρίζουμε τη διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων, όχι γιατί θέλουμε να είναι κανονικότητα το σημερινό κατοχικό και διαιρετικό στάτους κβο", αλλά γιατί "θέλουμε πρώτα από όλα να διευκολυνθεί η καθημερινότητα χιλιάδων Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά πάνω από όλα να είναι ένα βήμα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προς τη λύση του Κυπριακού, για μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ανεξάρτητη και ομοσπονδιακή".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση