ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι σηματοδοτεί η ουκρανική εισβολή στη Ρωσία – Πώς απαντά η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «ο Ζελένσκι προέβη σε τρελά βήματα που ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας»

Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν την Τρίτη στις ουκρανικές με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορικές επιδρομές. Ανώτερος διοικητής του ρωσικού στρατού διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα σταμάτησε την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων που εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεση σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου.

Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα ρωσικά σύνορα πριν από μία εβδομάδα σε αιφνιδιαστική και τολμηρή επίθεση η οποία, σύμφωνα με Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου ενόψει πιθανών συνομιλιών, καθώς και να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο ρωσικών εδαφών, υποχρεώνοντας τη Μόσχα να απομακρύνει τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους. Η Ρωσία αναγκάστηκε να επιστρατεύσει εφεδρείες και να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Ο ουκρανικός αιφνιδιασμός δεν απέδωσε»

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έκαναν λόγο για σκληρές μάχες στο μέτωπο του Κουρσκ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους εκεί. Τόνισαν ωστόσο ότι η Ρωσία μετέφερε στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στην περιοχή, καθώς και ότι είχε αποκρούσει πολλές από τις ουκρανικές επιθέσεις.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα όπου βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 φαίνονταν να πλήττουν ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Κουρσκ και δυνάμεις πεζικού φαίνονταν επίσης να εισβάλλουν σε ουκρανικές θέσεις.

«Η ανεξέλεγκτη πορεία του εχθρού έχει ήδη ανακοπεί», δήλωσε ο υποστράτηγος Απτι Αλαουντίνοφ, διοικητής τσετσενικής μονάδας ειδικών δυνάμεων και πρόσθεσε: «Ο εχθρός έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι ο αιφνιδιαστικός πόλεμος που σχεδίασε δεν απέδωσε».

Δεν είναι σαφές ποια πλευρά έχει τον έλεγχο της ρωσικής πόλης Σούτζα, μέσω της οποίας η Ρωσία αντλεί φυσικό αέριο από τη Δυτική Σιβηρία, το οποίο στέλνει στη συνέχεια στη Σλοβακία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να αντλεί αέριο μέσω της συγκεκριμένης πόλης.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, είχε δηλώσει χθες Δευτέρα ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην περιοχή και ότι η εισβολή είχε γίνει σε βάθος περίπου 12 χλμ. και πλάτος 40 χλμ.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, υποστήριξε ότι ελέγχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ρωσίας, υπερδιπλάσια συγκριτικά με τα στοιχεία του Σμιρνόφ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Το ουκρανικό στοίχημα για τολμηρή εισβολή στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου ενέχει κινδύνους τόσο για το Κίεβο όσο και για τη Μόσχα.

Στοίχημα στα σύνορα

Μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, οι δυτικοί ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι θα βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει τον ρωσικό στρατό στο πεδίο της μάχης και να τον εκδιώξει. Η Ουκρανία ανακατέλαβε μεγάλες εδαφικές εκτάσεις το 2022.

Αλλά η αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023 δεν πέτυχε να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές και οι δυνάμεις της Μόσχας προωθήθηκαν φέτος βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος.

Απευθυνόμενος σε κορυφαίους αξιωματούχους, ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία θα εκδιώξει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και υποσχέθηκε «απάντηση», τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του επιταχύνουν την προέλασή τους σε άλλα σημεία του μετώπου.

Παρόλα αυτά, η ξένη κατοχή ρωσικού εδάφους προκάλεσε αμηχανία στον ρωσικό στρατό και στον Πούτιν. Η Ρωσία άλλωστε ελέγχει μόλις το ένα πέμπτο του εδάφους που αναγνωρίζεται ευρέως ως Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο νυχτερινό του διάγγελμα ότι η επιχείρηση στη Ρωσία αποτελεί ζήτημα που αφορά την ασφάλεια της χώρας του, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η περιοχή του Κουρσκ είχε χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για πολλά πλήγματα κατά της Ουκρανίας.

Ομως, στέλνοντας δυνάμεις στο Κουρσκ, η Ουκρανία ενδέχεται να αφήσει άλλα σημεία του μετώπου εκτεθειμένα, όπως ακριβώς έχει κάνει η Ρωσία. Η Μόσχα, η οποία διαθέτει πολύ μεγαλύτερο στρατό, θα μπορούσε να προσπαθήσει να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας, οι οποίοι επιδιώκουν να αποτρέψουν κλιμάκωση του πολέμου, καθώς και μετατροπή του σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί για την ουκρανική επίθεση.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να διεξάγει έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία, καθώς και ότι η εισβολή στα σύνορα αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης της ρωσικής εσωτερικής σταθερότητας.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR) ανακοίνωσε ότι «ο Ζελένσκι προέβη σε τρελά βήματα που ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας».

Στο Κουρσκ, 121.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει ή έχουν απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με το Κουρσκ, απομακρύνθηκαν επίσης 11.000 πολίτες, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση