Reuters, A.P.
Ενισχύονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν, στον απόηχο της προειδοποίησης που εξαπέλυσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι το εβραϊκό κράτος «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για τη φονική επιδρομή του εναντίον του ιρανικού προξενείου της Δαμασκού, την 1η Απριλίου.
Σε μια έμμεση απάντησή του προς την Τεχεράνη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες, στη διάρκεια επίσκεψής του στην αεροπορική βάση του Τελ Νοφ στο νότιο τμήμα της χώρας του: «Οποιος θέλει να μας χτυπήσει, θα γίνει στόχος μας. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα». Ισραηλινά μέσα, που επικαλούνταν στρατιωτικούς αξιωματούχους, έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να εξαπολύσει το Ιράν μπαράζ πληγμάτων εναντίον του Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Χαμενεΐ, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραελ Κατς προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει άμεσα και δυναμικά αν το Ιράν πλήξει εδάφη της.
Οπως αποκάλυψε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο διοικητής της κεντρικής διοίκησης (Centcom) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επρόκειτο να επισκεφθεί το Ισραήλ και να συζητήσει με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τους τρόπους αντιμετώπισης των πιθανολογούμενων ιρανικών αντιποίνων.
Την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει «σημαντικών διαστάσεων επίθεση» και τόνισε εμφατικά ότι «η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από την Τεχεράνη και τους συμμάχους της είναι ακλόνητη».
Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάγκασε τον γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa και την αυστριακή θυγατρική του Austrian Airlines να αναστείλουν τις πτήσεις τους προς την Τεχεράνη. Οι δύο εταιρείες είναι οι μόνες στην Ευρώπη που διεξάγουν απευθείας πτήσεις προς την ιρανική πρωτεύουσα, η οποία εξυπηρετείται κυρίως από τις αεροπορικές της Τουρκίας και χωρών της Μέσης Ανατολής.
Εξάλλου, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό της Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ζήτησε από όλες τις πλευρές τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μόσχα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό όλοι να διατηρήσουν την αυτοσυγκράτησή τους, ώστε να μην οδηγηθούμε σε πλήρη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλεί τους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν κατά τις επόμενες ημέρες τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα δε στο Ισραήλ, στον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Στο μεταξύ, σε νεκρό σημείο παραμένουν οι διαβουλεύσεις του Καΐρου για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν πήρε την ευθύνη να εγκαταλείψει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η εξόντωση τριών γιων και τριών εγγονών του από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι της Γάζας, την Τετάρτη, δεν θα αλλάξει τις απαιτήσεις της οργάνωσης για την επίτευξη εκεχειρίας.
Το σχέδιο που έχει κατατεθεί από Αμερικανούς, Αιγυπτίους και Καταριανούς διαπραγματευτές προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 40 Ισραηλινοί όμηροι έναντι 900 Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η πλειονότητα των 129 ομήρων που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη Γάζα έχουν ήδη πεθάνει, είτε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς είτε λόγω ασθενειών είτε λόγω επιπλοκών από τραύματα κατά την αιχμαλωσία τους από τη Χαμάς.
Ένταση με την Ιρλανδία
Εντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η παρθενική ομιλία του νέου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, στο κοινοβούλιο της χώρας του, όπου τάχθηκε υπέρ της άμεσης αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους. «Κάποιοι στην Ιρλανδία επιμένουν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», αναφέρει ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγορεί τον Χάρις, όπως και τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Μίχολ Μάρτιν, ότι «σχεδιάζουν να επιβραβεύσουν την τρομοκρατία» με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Στην ομιλία του, ο Χάρις είχε δηλώσει ότι «στη Γάζα παρακολουθούμε μια ανθρωπιστική καταστροφή και βλέπουμε παιδιά, γυναίκες και αθώους άνδρες να πεθαίνουν από πείνα και να σφαγιάζονται». Προσέθεσε, δε, ότι «δεν σιωπήσαμε μπροστά στις ασυγχώρητες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά στη δυσανάλογη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης».