Oι ρωσικές αρχές κήρυξαν χθες την παραμεθόρια περιφέρεια του Κουρσκ σε «κρίση ομοσπονδιακής (δηλαδή εθνικής) κλίμακας», καθώς συνεχίζονταν για τέταρτη κατά σειράν ημέρα οι συγκρούσεις που ανάγκασαν χιλιάδες πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους. O ρωσικός στρατός δεν είχε καταφέρει μέχρι χθες να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις που πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν, προς γενική έκπληξη, στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας το πρωί της Τρίτης.
«Η επιχειρησιακή κατάσταση στο Κουρσκ παραμένει δύσκολη», αναγνώρισε χθες ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλεξέι Σμιρνόφ. Οι συγκρούσεις διεξάγονταν περί τα 500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, με τους Ουκρανούς να έχουν διεισδύσει μέχρι και 35 χιλιόμετρα εντός της ρωσικής επικράτειας, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώθηκαν από το Reuters εμφάνιζαν ένα κονβόι στρατιωτικών οχημάτων των Ρώσων να έχει παραδοθεί στις φλόγες, σε αυτοκινητόδρομο της περιφέρειας Κουρσκ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μετέφερε ενισχύσεις στην περιοχή των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων Grad, μονάδων πυροβολικού και αρμάτων μάχης.
Ως «κρίση εθνικής κλίμακας» αντιμετωπίζουν πλέον την ουκρανική εισβολή οι Ρώσοι, ενώ αυξάνονται οι περιοχές που εκκενώνονται λόγω των εχθροπραξιών.
Οι χάρτες της ουκρανικής εισβολής στο ρωσικό έδαφος
Η ταχεία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ, που αντιπροσωπεύει σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και φιλοξενεί πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, προκάλεσε αίσθηση στη Ρωσία και διεθνώς. «Η απουσία συνεκτικής ρωσικής απάντησης στην ουκρανική εισβολή και η ταχύτητα της ουκρανικής προέλασης μαρτυρούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο», εκτιμούσε το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να κερδίζει εδάφη στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, απειλώντας και σημαντικές πόλεις, το Κίεβο, που υστερεί τόσο σε στρατιώτες όσο και σε πολεμικό υλικό, στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε τακτικές ασύμμετρου πολέμου, με αντιπερισπασμούς, σαμποτάζ και μακρινούς βομβαρδισμούς, σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βάθος της ρωσικής επικράτειας, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους, διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες ρωσικές υποδομές.
Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν στόχους στην περιφέρεια Λίπετσκ, η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος από το Κουρσκ, απέχοντας γύρω στα 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ιγκόρ Αρταμόνοφ, ανέφερε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι υπήρξαν καταστροφές ενεργειακών υποδομών. Οι τοπικές αρχές για τη διαχείριση καταστροφών ανακοίνωσαν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αεροπορική βάση που φιλοξενεί μαχητικά αεροπλάνα MiG-29 και Su-34. Η περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο κυβερνήτης διέταξε την εσπευσμένη μεταφορά των κατοίκων τεσσάρων χωριών σε ασφαλέστερες περιοχές.
Πώς και γιατί η Ουκρανία εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στη Ρωσία
Αλλες ουκρανικές επιδρομές με drones εκδηλώθηκαν στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία και έχει γίνει κατ’ επανάληψη θέατρο εχθρικών εισβολών, όπως και στη Σεβαστούπολη, στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο κυβερνήτης της τελευταίας, Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ, έκανε λόγο για ουκρανικές επιθέσεις με εναέρια και θαλάσσια drones. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δεκάδες εχθρικά drones στις δύο αυτές περιφέρειες.
Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι συνέχιζαν τις προσπάθειές τους να επεκτείνουν τα εδαφικά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων στο Ντονέτσκ, με τελικό στόχο την προσάρτηση ολόκληρης της περιφέρειας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Πυρά του ρωσικού πυροβολικού έπληξαν χθες σούπερ μάρκετ στην πόλη Κονσταντίνιβκα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 35. Η Κονσταντίνιβκα βρίσκεται στον δρόμο των ρωσικών στρατευμάτων προς τη σημαντική, από στρατηγικής άποψης, πόλη Ποκρόφσκ, που αποτελεί άμεσο στόχο των επιτιθέμενων.
Παρότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την εισβολή στο Κουρσκ (προηγούμενες επιδρομές στο Μπέλγκοροντ είχαν διεξαχθεί από Ρώσους μισθοφόρους που μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού), ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκωμίασε όσους συμμετέχουν στην επιδρομή και τόνισε ότι η Ρωσία «πρέπει να αισθανθεί» τις συνέπειες των πράξεών της. Παράλληλα, ο κορυφαίος πολιτικός του σύμβουλος, Μιχάλο Ποντόλιακ, άφησε να εννοηθεί ότι παρόμοιοι αντιπερισπασμοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση της χώρας του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για κατάπαυση του πυρός, κάτι που το Κίεβο έχει αρχίσει να βλέπει θετικά το τελευταίο διάστημα.