ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόρισμα-κόλαφος για Μπόρις Τζόνσον: Εξαπατούσε συνειδητά τη Βουλή

Συντριπτικό πλήγμα στην αξιοπιστία του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επέφερε το πόρισμα επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για τα κορωνοπάρτι

Συντριπτικό πλήγμα στην αξιοπιστία του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επέφερε το πόρισμα επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων που ερευνούσε τη συμπεριφορά του μετά τις αποκαλύψεις για τα διαβόητα κορωνοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Η Επιτροπή Προνομίων, το βασικό πειθαρχικό όργανο για τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, έκρινε ότι ο Τζόνσον «εξαπάτησε συνειδητά το Κοινοβούλιο» για τα εν λόγω πάρτι, κάτι που σημαίνει ότι «διέπραξε σοβαρή ασέβεια». Κατά την έρευνά της η επιτροπή, που αποτελείται από τέσσερα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και τρία των Εργατικών, διαπίστωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε τους κανόνες που είχαν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν εις γνώσιν της παραβίασης των κανόνων στα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ και παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή, καταθέτοντας ότι οι κανόνες εφαρμόστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις. «Δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού που να έχει κριθεί ότι παραπλάνησε εσκεμμένα τη Βουλή», αναφέρεται στο πόρισμα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα για να προλάβει τα χειρότερα, καθώς είχε ειδοποιηθεί για το βασικό περιεχόμενο του πορίσματος που έβαινε προς την ολοκλήρωσή του. Στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» με στόχο όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το Brexit, στην υλοποίηση του οποίου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ επιτέθηκε εναντίον της επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα, αλλά και του διαδόχου του Ρίσι Σούνακ.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Προνομίων, θα είχε εισηγηθεί την αναστολή της κοινοβουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες –κάτι που θα οδηγούσε αυτόματα σε πρόωρες εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια– αν ο Τζόνσον δεν είχε προλάβει να παραιτηθεί. Μάλιστα διευκρινίζει ότι αρχική της πρόθεση ήταν να προτείνει αναστολή μόνο 10 ημερών, αλλά τις αύξησε σε 90 όταν ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε να επιτίθεται στην επιτροπή.

«Η επίθεση αυτή εναντίον μιας επιτροπής που εκτελεί την αποστολή την οποία της ανέθεσε η δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή συνιστά από μόνη της επίθεση κατά των δημοκρατικών μας θεσμών», αναφέρεται στο πόρισμα. Στη βάση όλων αυτών, η επιτροπή προτείνει να αφαιρεθεί από τον Μπόρις Τζόνσον το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους του Κοινοβουλίου, προνόμιο που παραδοσιακά προσφέρεται στους πρώην πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ψέμα» και «σκουπίδι»

Ετοιμος από καιρό για τη χθεσινή εξέλιξη, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε στη δημοσίευση του πορίσματος με μια μακροσκελή και ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, όπου χαρακτηρίζει την τοποθέτηση της επιτροπής «ψέμα», «σκουπίδι» και «κοροϊδία», κατηγορώντας την ότι επιδιώκει «να καταφέρει την τελευταία μαχαιριά μιας πολιτικής δολοφονίας».

Καθώς έχει ήδη παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πολλά πράγματα να χάσει από την αναμενόμενη υιοθέτηση του πορίσματος από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο ο βαρύτατος στιγματισμός του θα επιδράσει αρνητικά στις ενδεχόμενες, μελλοντικές του προσπάθειες να επανέλθει σε ενεργό πολιτικό ρόλο, πιθανόν στις γενικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.

Ενα χρόνο μετά την παραίτησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί σημαντική επιρροή στους ψηφοφόρους και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Παρότι η πρωθυπουργία του κηλιδώθηκε από σκάνδαλα, παραμένει γεγονός ότι έφυγε χωρίς να έχει χάσει εκλογική μάχη, αντίθετα έχει πιστωθεί τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα, τη συμφωνία με την Ε.Ε. για την υλοποίησή του στην πράξη και τη συντριπτική νίκη του επί των Εργατικών στις εκλογές του 2019. Ωστόσο το ένστικτο αυτοσυντήρησης των Συντηρητικών, που κινδυνεύουν να υποστούν βαριά ήττα στις εκλογές του 2024, δεν επιτρέπει στους βουλευτές τους να συνταχθούν με έναν βαρύτατα τραυματισμένο πρώην ηγέτη τους απέναντι στον σημερινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο βουλευτές τον ακολούθησαν και θυσίασαν την έδρα τους όταν παραιτήθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ερωτηθείς για το πόρισμα της Επιτροπής Προνομίων, εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν το είχε ακόμη μελετήσει, τόνισε όμως ότι η επιτροπή έκανε το έργο που της είχε ανατεθεί, όπως όφειλε. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Εργατικών υποστήριξε ότι το πόρισμα είναι «καταδικαστικό» για τον Τζόνσον και το κόμμα των Συντηρητικών. «Ενώ ο Ρίσι Σούνακ αναλώνεται στην ατέλειωτη σαπουνόπερα των Τόρις, ο κόσμος αναζητά ηγεσία πάνω στα ζητήματα που έχουν σημασία γι’ αυτόν», δήλωσε η Θάνγκαμ Ντεμπονέρ, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση