ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Μπάιντεν στέλνει τον Στόλο στην Ανατ. Μεσόγειο

Περισσότεροι από 1.100 νεκροί

Kathimerini.gr

Πέτρος Παπακωνσταντίνου Βασίλης Νέδος

Εκατοντάδες νεκροί και από τις δύο πλευρές, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας.

Λουτρό αίματος έπνιξε το Ισραήλ και τη Γάζα

Του Πέτρου Παπακωνσταντινου

Για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, ισραηλινές δυνάμεις εμπλέκονταν μέχρι χθες το βράδυ με ενόπλους της Χαμάς σε οδομαχίες, στο νότιο Ισραήλ, προσπαθώντας να εκκαθαρίσουν το πεδίο για να ξεκινήσει η επόμενη φάση, με εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς εξακολουθούσε να κατέχει κάποιες από τις 22 τοποθεσίες όπου είχε προωθηθεί με την παράτολμη επιχείρησή της από στεριά, θάλασσα και αέρα μια μέρα νωρίτερα, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους Ισραηλινούς, ενώ φάλαγγες ισραηλινών τεθωρακισμένων προχωρούσαν προς τα σύνορα με τη Γάζα και μαχητικά αεροσκάφη συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προετοίμασε τους ομοεθνείς του για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο», δεσμευόμενος ότι η Χαμάς θα πληρώσει «ένα χωρίς προηγούμενο τίμημα». Ολα δείχνουν ότι η επικείμενη χερσαία επέμβαση θα επιδιώξει την πλήρη καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς και της φιλοϊρανικής Ισλαμικής Τζιχάντ, όπως και τον εξοστρακισμό των ηγεσιών τους από τα παλαιστινιακά εδάφη. Μια παρόμοια επιχείρηση σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, ιδανική για αντάρτικο των πόλεων, ενέχει τον κίνδυνο να ανέβει σε εφιαλτικά επίπεδα ο ήδη πολύ υψηλός φόρος αίματος και για τις δύο πλευρές. Ηδη, η ισραηλινή πλευρά ανέβαζε σε πάνω από 700 τους νεκρούς Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων 44 στρατιωτών (ενδεικτικά, στον Πόλεμο των Εξι Ημερών με τους στρατούς της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας, οι νεκροί του Ισραήλ ήταν λιγότεροι από 1.000). Την ίδια ώρα, οι παλαιστινιακές αρχές έκαναν λόγο για πάνω από 400 νεκρούς από τα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα.

Μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση Νετανιάχου προκαλεί και το γεγονός ότι η Χαμάς κατάφερε να αιχμαλωτίσει περίπου 130 Ισραηλινούς, στρατιωτικούς και αμάχους, τους οποίους κρατάει στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο Νετανιάχου, και πάλι πρωθυπουργός του Ισραήλ, είχε αναγκαστεί να απελευθερώσει 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους για να πάρει πίσω έναν και μόνο στρατιώτη του, τον Γκιλάντ Σαλίτ.

Με τη χειρότερη σύγκρουση στην περιοχή εδώ και μισό αιώνα σε πλήρη εξέλιξη, και οι δύο πλευρές έκαναν προσπάθειες να ξεπεράσουν τα βαθιά, διχαστικά ρήγματα στο εσωτερικό τους. Ο Νετανιάχου, που εξόργισε την αντιπολίτευση και κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους με τις αυταρχικές παρεμβάσεις του στο Ανώτατο Δικαστήριο, απηύθυνε πρόσκληση στην αντιπολίτευση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι δύο κορυφαίοι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου στρατοπέδου, ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντς, αντέδρασαν θετικά. Στη Ραμάλα, ο 88χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς –η οργάνωση του οποίου, η Φατάχ, εξοστρακίστηκε από τη Γάζα ύστερα από εμφύλια σύγκρουση με τη Χαμάς, το 2007– κάλυψε την επίθεση της ισλαμικής οργάνωσης, δηλώνοντας ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντισταθούν με όλα τα μέσα στην «τρομοκρατία των δυνάμεων κατοχής».

Παράλληλα, άρχισαν να συσσωρεύονται ανησυχητικά σημάδια για ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης, πρώτα απ’ όλα στη Δυτική Οχθη. Αν και η Φατάχ, που ελέγχει την περιοχή, δεν έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, παραστρατιωτικές ομάδες που ξεφεύγουν από τον έλεγχο οποιασδήποτε οργάνωσης εμπλέκονται εδώ και μήνες σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε παρόμοιες συγκρούσεις, στη Χεβρώνα και στα περίχωρα της Ραμάλα. Ενα τρίτο και ακόμη πιο επικίνδυνο μέτωπο απειλεί να ανοίξει για το Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο. Χθες, η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα διαφιλονικούμενα Αγροκτήματα Σεμπάαα, στα σύνορα της Χώρας των Κέδρων με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για πράξη αλληλεγγύης προς τους αδελφούς Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό των αιφνιδιαστικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς και της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι το Ιράν ενέκρινε την έναρξη της επίθεσης σε μια συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο οργανώσεις σχεδίαζαν την επίθεση από τον Αύγουστο. Πάντως η χθεσινή, περιορισμένη επίθεση της Χεζμπολάχ μεταφράζεται περισσότερο ως δήλωση παρουσίας και συμβολικής έκφρασης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους παρά ως επιλογή για πραγματική εμπλοκή, κάτι που θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις εναντίον της σιιτικής οργάνωσης μέσα στον Λίβανο.

Αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ

Του Βασίλη Νέδου

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η βάση της Σούδας προκειμένου να υποστηρίξει επιχειρήσεις ή άλλες δραστηριότητες του αεροπλανοφόρου «Gerald Ford» και της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει με πορεία που ξεκίνησε χθες από την Αδριατική προς την Ανατολική Μεσόγειο και σε απόσταση βολής από τις ακτές του Ισραήλ. Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από ένα καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, το λεγόμενο «USS Normandy», και τέσσερα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, τα «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt». Είθισται σε αυτές τις αποστολές να υπάρχει και συνοδεία από υποβρύχιο, η παρουσία του οποίου κατά κανόνα δεν κοινοποιείται. Οι αναγνώστες της «Κ» θα θυμούνται την είδηση της στάσης του αεροπλανοφόρου «Gerald Ford» στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στα ανοιχτά του Φαληρικού Ορμου.

Το πυρηνοκίνητο «Gerald Ford» είναι το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το πρώτο της ομώνυμης κλάσης (θα ναυπηγηθούν ακόμη τρία) και μεταφέρει ένα στόλο συνολικά 90 αεροσκαφών με βασικά τα μαχητικά F-18 Super Hornet και διαφόρων άλλων τύπων όπως τα EA-18G Growler (ηλεκτρονικού πολέμου), καθώς, επίσης, E-2 Hawkeye και ελικόπτερα SH-60 Seahawk, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το «Gerald Ford» μπορεί να μεταφέρει και F-35C και οι δοκιμές που έγιναν τον προηγούμενο χειμώνα στην ανατολική ακτή έδειξαν ότι η δύναμη πυρός την οποία μπορεί να αναπτύξει το αεροπλανοφόρο είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη των αεροπλανοφόρων της προηγούμενης κλάσης («Nimitz»).

Μόλις πριν από τρεις ημέρες πραγματοποιούσε με το ιταλικό Ναυτικό ασκήσεις στην Αδριατική, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι της Τεργέστης. Τον Αύγουστο, το ίδιο αεροπλανοφόρο είχε επισκεφθεί την Αττάλεια της Τουρκίας. Η τρέχουσα αποστολή του αεροπλανοφόρου στην ανατολική πλευρά του Ατλαντικού ξεκίνησε τον Μάιο, με πρώτη στάση στο Οσλο της Νορβηγίας. Στις συχνές αποστολές του «Gerald Ford» στην Ανατολική Μεσόγειο (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), αεροπλάνα που απονηώθηκαν από το κατάστρωμά του πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις και με στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). To αεροπλανοφόρο σε γενικές γραμμές κινείται στην περιοχή ευθύνης του 2ου Στόλου (πρακτικά στις ατλαντικές ακτές των ΗΠΑ και Καναδά), κυρίως όμως σε εκείνη του 6ου στόλου, η οποία περιλαμβάνει τον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και περιορισμένο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Το «Gerald Ford» έχει ως βάση το Νόρφολκ των ΗΠΑ, ωστόσο κατά καιρούς είναι ικανό να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου. Η ναυτική βάση της Σούδας διαθέτει τη δυνατότητα ελλιμενισμού και υποστήριξης αεροπλανοφόρων. Το κρηπίδωμα Κ-14 της ναυτικής βάσης της Σούδας μπορεί να εξυπηρετήσει το «Gerald Ford». Ενώ και η παρακείμενη αεροπορική βάση της Σούδας μπορεί να φιλοξενήσει αεροσκάφη που μεταφέρουν υλικά και προμήθειες προς το αεροπλανοφόρο, όπως συνέβη και στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, οι Αμερικανοί δεν έχουν ζητήσει συνδρομή ή κάποια διευκόλυνση της αποστολής του «Gerald Ford» από την ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση