REUTERS, A.P.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκε ο διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις ωμότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, οι οποίες ώθησαν τον Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και να απαιτήσει τη δίωξη των υπαιτίων ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης.
Στη συνεδρίαση απευθύνθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα για εγκλήματα πολέμου και ζήτησε να διωχθούν οι υπαίτιοι από διεθνές δικαστήριο «τύπου Νυρεμβέργης», αφού προηγουμένως διεξαχθεί «εξονυχιστική, διαφανής διερεύνηση» επί ουκρανικού εδάφους από απεσταλμένους της διεθνούς κοινότητας. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι φέρονται με «αποικιοκρατικό» πνεύμα, επιδιώκοντας να λεηλατήσουν τον πλούτο της χώρας του και να υποδουλώσουν τον λαό της. Ζήτησε επίσης τη ριζική μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, «ώστε να μη μεταφράζεται το δικαίωμα του βέτο σε δικαίωμα στον φόνο».
Συνεχίζονται οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για «εγκλήματα πολέμου».
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι οι φρικαλεότητες στην Μπούτσα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη μια συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνευση. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για γενοκτονία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταστούν υπόλογοι γι’ αυτήν. Κρατώντας αυτή τη στάση, πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να συναντηθούμε για να βρούμε λύση, χωρίς να χάσουμε εδάφη… Μπορεί η συνάντηση να μη γίνει· είναι πιθανό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σχετικά με το μέλλον του Ντονμπάς ανέφερε ότι Μόσχα και Κίεβο έχουν διαφορετικές απόψεις και εκτίμησε ότι «δεν είναι δυνατό να φτάσουμε σε μια συμφωνία για όλα τα ζητήματα ταυτόχρονα».
Για τουλάχιστον 100 νεκρούς πολίτες από τους βομβαρδισμούς του Κιέβου έκανε λόγο ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος κατηγόρησε τις χώρες που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία ότι «τα δολάρια που εισπράττουν είναι ματωμένα».
Προτού αρχίσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιζ Θρόσελ δήλωσε ότι όλες οι υπάρχουσες ενδείξεις συγκλίνουν στην εκδοχή ότι οι άμαχοι της Μπούτσα «εκτελέστηκαν σκόπιμα και συνειδητά, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου». Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επέμεινε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν καμία εμπλοκή σε σκόπιμες δολοφονίες αμάχων και επιφυλάχθηκε να προσκομίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας πειστήρια που θα στηρίζουν την εκδοχή του περί «σκηνοθετημένης προβοκάτσιας» της ουκρανικής πλευράς.
Βομβαρδισμοί στον Νότο
Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν χθες τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μικολάιβ στον Νότο, όπου μία ημέρα νωρίτερα 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Μετά τη Γερμανία (40 απελάσεις Ρώσων) και τη Γαλλία (35), νέες χώρες ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εκείνων που απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εγκλήματα στην Μπούτσα. Η Ιταλία απήλασε 30 άτομα από τη ρωσική διπλωματική αποστολή στη Ρώμη, ενώ άλλοι 25 απελάθηκαν από την Ισπανία, 15 από τη Δανία και τρεις από τη Σουηδία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ χαρακτήρισε 19 μέλη της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στην Ε.Ε. personae non gratae (ανεπιθύμητα πρόσωπα) «για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς».