ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν είναι μόνος στη διεθνή σκηνή

Στο επίπεδο της G7, ο Βλαντιμίρ Πούτιν όντως δείχνει απομονωμένος. Στο επίπεδο της G20 ωστόσο, όχι και τόσο

Kathimerini.gr

Εάν κρίνουμε από τις διαθέσεις των χωρών που συναποτελούν την ομάδα των G7, τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όντως απομονωμένος.

Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – οι επτά μεγαλύτερες δηλαδή και περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομικά δημοκρατίες της υφηλίου – «βάλλουν» πλέον κατά του Πούτιν, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εάν κρίνουμε ωστόσο από τις διαθέσεις των χωρών που συναποτελούν την ευρύτερη ομάδα των G20, τότε ο Ρώσος ηγέτης δεν είναι και τόσο απομονωμένος.

H ομάδα των 20 κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου έχει χωριστεί στη μέση, διαφωνώντας για το εάν θα έπρεπε να επιτραπεί στον Πούτιν να πάρει μέρος στην ετήσια σύνοδο Κορυφής της G20 φέτος στην Ινδονησία ή όχι, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε η Ρωσία να εκδιωχθεί από την ομάδα των G20, προκαλώντας όμως έτσι την αντίδραση της Κίνας η οποία διαφώνησε.

Αλλά και η Ινδία από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόσο έντονα και εμφατικά όσο θα επιθυμούσε η Ουάσιγκτον.

Αντιθέτως μάλιστα, όλα δείχνουν πως ο Ρώσος ηγέτης πρόκειται να πάρει μέρος κανονικά στη φετινή Σύνοδο της ομάδας των BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής).

Η πετρελαιοπαραγωγός Σαουδική Αραβία, που διατηρεί θέση κλειδί στον OPEC+, είναι, επίσης, μια από τις χώρες που έχουν παρουσιαστεί απρόθυμες να καταδικάσουν τις ρωσικές κινήσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ αναλόγως απρόθυμες έχουν φανεί και κάποιες από τις χώρες σε Μέση Ανατολή και Αφρική στην σκιά σεναρίων που θέλουν την προκληθείσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία επισιτιστική κρίση να πλήττει τον αραβικό κόσμο.

«Η άβολη για τη Δύση πραγματικότητα είναι πως πολλές χώρες δεν βλέπουν οικονομικό ή πολιτικό όφελος στο να αποστραφούν τον Πούτιν», συνεχίζει στην ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας πως στις τάξεις της διεθνούς κοινότητας υπάρχει έναν γεωπολιτικό χάσμα (geopolitical divide) στο οποίο επενδύει και το οποίο εκμεταλλεύεται η ρωσική πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X